Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 78,34 εκατ. ευρώ
Υπεγράφη σήμερα (7.5.2025) η σύμβαση για το έργο «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων εντός του ΧΥΤΑ 2ης Δ.Ε.», μεταξύ του Γιώργου Σκουτερόπουλου εκπροσώπου της ΗΛΕΚΤΩΡ -της κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας, θυγατρικής του Ομίλου Motor Oil- του Δημάρχου Αγρινίου, Γεωργίου Παπαναστασίου και του Προέδρου του Συνδέσμου Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Αιτωλοακαρνανίας, Σαράκη Κωνσταντίνου.
Στην εκδήλωση παρέστη μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Εμμανουήλ Γραφάκος, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Αθανάσιος Παπαθανάσης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, καθώς και αιρετοί πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Δ. Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι Αναθέτουσα Αρχή του έργου, το οποίο αφορά στην κατασκευή της εγκατάστασης και στην λειτουργία της για 6 έτη με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 6 έτη λειτουργίας, είναι ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Δ.Ε. του Νομού Αιτωλ/νίας ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 78,34 εκατ. ευρώ (συμπ.ΦΠΑ).
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στην πλήρη ανάπτυξή του θα εξυπηρετεί τις ευρύτερες περιοχές του Αγρινίου, της Αμφιλοχίας και του Ξηρόμερου και θα μπορεί να επεξεργαστεί τρία διακριτά ρεύματα αποβλήτων, προδιαλεγμένα οργανικά, προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα και υπολειμματικά σύμμικτα, συνολικής ετήσιας δυναμικότητας περίπου 43.000 τόνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο κατά τη φάση της κατασκευής όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας θα δημιουργηθούν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ τέλος σημειώνεται ότι το έργο θα ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο χρηματοδότησης ΕΣΠΑ 2021-2027 και θα πληροί τις απαιτήσεις του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Σκουτερόπουλος: «Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του Έργου, οι εξυπηρετούμενες περιοχές, θα διαθέτουν μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση επεξεργασίας απορριμμάτων, σύμφωνα με τις τελευταίες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την μείωση των ποσοτήτων που τελικά θα οδηγούνται σε ταφή, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τους στόχους ανάκτησης και ανακύκλωσης». Και συνέχισε τονίζοντας : «Το εν λόγω Έργο εκτός του ότι θα λύσει οριστικά με τον πλέον άρτιο τεχνικά και επιστημονικά τρόπο το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα συμβάλει ταυτόχρονα στην επίτευξη εθνικών στόχων σχετικά με την κυκλική οικονομία και θα ενισχύσει την οικονομία της τοπικής κοινωνίας εν γένει».