Επιχειρήσεις

Στα 5 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών

Επιτακτική είναι η ανάγκη για άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

Αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων θα χρειαστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να παραμείνουν βιώσιμες, αν δεν υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα στην Υγεία, τόνισε χθες (22.5.2025) ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο πλαίσιο του 25ου Insurance & Reinsurance Meeting στην Ύδρα.

Συγκεκριμένα, το ποσό των πρόσθετων εποπτικών κεφαλαίων, που θα χρειαστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες εάν οι αυξήσεις στα τιμολόγια συνεχίσουν να μην καλύπτουν το αυξανόμενο κόστος, υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου. 

«Εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις παροχές τους, ενώ άλλες ενδέχεται να αποχωρήσουν από τον κλάδο», σημείωσε CEO μεγάλης ασφαλιστικής. 

Πιο αναλυτικά, «ο υπολογισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, από στοιχεία και από μελέτη που έχει γίνει, είναι στα 5 δισ. ευρώ. Εάν αυτή τη στιγμή έχουμε έλλειμα, δεν πρέπει να το βάλουμε στα επόμενα δέκα χρόνια που θα υπάρχει ωρίμανση του χαρτοφυλακίου. Τα χρήματα χρειάζεται να μπουν άμεσα», εξήγησε άλλος Διευθύνων Σύμβουλος.

Σήμερα, καταγράφονται σημαντικές ζημιές σε όλες τις κατηγορίες ασφαλιστικών συμβολαίων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, το κόστος τους εξακολουθεί να αυξάνεται, επιβαρύνοντας περαιτέρω τον κλάδο και καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.

Επιπρόσθετα, ένα ακόμα βάρος για τους πελάτες αποτελεί ο φόρος ασφαλίστρων, καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος: «Οι πελάτες μας δεν έχουν φορολογικές απαλλαγές για τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν και, επιπλέον, επιβαρύνονται με φόρο ασφαλίστρων ύψους 15%».

Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί και με τα βασικά αίτια που αποτυπώνονται στους δείκτες υγείας. Το κόστος της υγείας έχει δύο διαστάσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ, την νέα τεχνολογία υγείας και τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη ανταγωνισμού.

Απαιτείται ένα σύνολο μέτρων, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εφαρμογή των DRG’s (Diagnosis Related Groups) και την αύξηση των διαθέσιμων κλινών στην Αττική, μέσω νέων επενδύσεων και συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ειδικότερα, για την εφαρμογή των DRG’s, ο κ. Σαρρηγεωργίου υπογράμμισε ότι «απαιτεί δουλειά και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Η τελευταία ημερομηνία που έχω ακούσει ότι θα εφαρμοστούν είναι το 2026. Θα έχουμε μια συνάντηση με τον υπουργό υγείας για να δούμε πως αυτό θα γίνει πράξη και μετά θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσοχή στο τεχνικό κομμάτι για να βγουν DRG’s που δεν αποτυπώνουν μια πραγματικότητα προβληματική, αλλά αυτό που πρέπει να είναι». 

Σχετικά με τις ΣΔΙΤ, «θα συνδράμουν οι εταιρείες ώστε να γεννηθούν κλίνες νοσοκομείων σε κρατικά νοσοκομεία. Αυτό έχει νόημα μόνο εάν γεννηθούν τόσες κλίνες που θα επηρεάσουν τον ανταγωνισμό», γιατί όπως ανέφερε ο ίδιος, «το ζητούμενο είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και γι΄αυτό χρειάζονται πολύ περισσότερες από 200 κλίνες».

«Νομίζω πως το κράτος έχει αντιληφθεί την αξία της ασφάλισης, αλλά από τη συνειδητοποίηση μέχρι τη νομοθέτηση μπορεί να περάσουν χρόνια», δήλωσε ο κος Σαρρηγεωργίου, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι επικίνδυνα ανασφάλιστη. Εάν μας βρει κάτι κακό, θα μας βρει απροετοίμαστους».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα