Οικονομία

Ντομπρόβσκις: Θέλουμε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να έχουμε συνολική συμφωνία για την Ελλάδα

Στην παραδοχή ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Ντομπρόβσκις απαρίθμησε τρία «σημαντικά» δεδομένα για την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα: «Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.

Σημαίνει υιοθέτηση και εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Η ψήφιση στη Βουλή ήταν ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεύτερο είναι η συμφωνία των μέτρων για το χρέος ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης για την Ελλάδα.

Από την πλευρά της Κομισιόν εμμένουμε σε ένα αξιόπιστο πακέτο επίσης μεσοπρόθεσμο εμπροσθοβαρών μέτρων ώστε να διασφαλίσουμε τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Τρίτον, η διευθέτηση θεμάτων για μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς ορισμένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους δεν θα συνδεθούν με τη δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος».

“Έχουμε συζητήσει μέτρα για το χρέος”

Διευκρινίζοντας τα μέτρα για το χρέος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η ιδέα είναι ότι το Eurogroup έχει συζητήσει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τόνισε πως «τώρα δίνουμε έμφαση στη σύνθεση, η οποία περιλαμβάνει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, κάποια άλλα μέτρα τα οποία είναι σημαντικά για τα πρώτα έτη μετά το τέλος του προγράμματος ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές». Όλα συνδέονται με το ύψος της τελευταίας δόσης ώστε η Ελλάδα να έχει επαρκές ταμειακό απόθεμα, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι το πρώτο και πιο σημαντικό προς το συμφέρον της Ελλάδας είναι κάποια από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να συνδεθούν με τη συνεχιζόμενη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. «Αν η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές, να σταθεί «στα πόδια της», να μην εξαρτάται από τα προγράμματα της Ευρώπης ή του ΔΝΤ, τότε χρειάζεται να έχει πρόσβαση στις αγορές» ανέφερε.

Σχετικά με τα κέρδη της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, είπε ότι αυτά είναι περισσότερο μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα μοιραστούν σε αρκετά χρόνια. Η ιδέα είναι ότι αυτές οι πληρωμές θα συνδεθούν με τη δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος, που σημαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Χώρες που ήταν σε πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητες» στις μεταβολές των αγορών, σημείωσε.

“Σταδιακή η έξοδος στις αγορές”

Σε ερώτηση πώς μπορεί να προστατευτεί η Ελλάδα όταν βγει από το πρόγραμμα αν οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλές, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε πολλά εργαλεία και διευκρίνισε: «Πρώτον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η έξοδος στις αγορές θα πρέπει να είναι σταδιακή, και γι’΄αυτό χρειαζόμαστε τα μέτρα για το χρέος και το ταμειακό απόθεμα για όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα. Δεύτερον, είναι σημαντικό η Ελλάδα να μείνει εντός πορείας, με υπεύθυνες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές και ορισμένων μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία συζητούνται, έτσι ώστε να περιοριστεί συνολικά η εξυπηρέτηση του χρέους».

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είπε ότι ποια θα είναι η μορφή συνεργασίας θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες. «Ωστόσο πρέπει να αναμένουμε το ΔΝΤ να συνεχίσει να παίζει ρόλο την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος», προσέθεσε και παρατήρησε: «Πρώτα από όλα είναι ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ έχει μεγάλη εμπειρία σε τομείς όπως η εξισορρόπηση του ισοζυγίου πληρωμών, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει για την ακρίβεια αποκτήσει την εμπειρία και εξειδίκευση μετά την κρίση ή την περίοδο της κρίσης και μετά από αυτή. Επομένως η συνεργασία με το ΔΝΤ είναι σημαντική από την άποψη της εμπειρίας που διαθέτει».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Οι μετοχές συνεχίζουν το ανοδικό σερί – Το πετρέλαιο ανεβαίνει με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+
Οι αγορές εμπορευμάτων ήταν στο επίκεντρο, με τον χρυσό να παρουσιάζει διακυμάνσεις μετά τις πρώτες μειώσεις που σημείωσε μετά την κατάργηση ενός μακροχρόνιου φορολογικού κινήτρου από την Κίνα
Bar graph, chart and data, abstract stock market and exchange concept. Business, financial figures, investment, research, tading and analyzing.
Oι επενδύσεις – μαμούθ στην Τεχνητή Νοημοσύνη χτυπούν καμπανάκι για Alphabet, Amazon, Apple, Meta και Microsoft
Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η άνθηση αναγκάζει τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες να υπερφορτώσουν τους ισολογισμούς τους με τις δαπάνες τους σε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης
Meta AI
Γαλλία: Πώς επιχειρεί ο Λεκορνί να επιβιώσει με τον νέο προϋπολογισμό
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, ζήτησε από τους υπουργούς του να προσκαλέσουν εκπροσώπους διαφόρων κομμάτων στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας συμφωνίας επί «ευρέων αρχών» για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους
REUTERS
Τέλη κυκλοφορίας 2026: Μέχρι 31 Δεκέμβριου η εξόφληση – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί
Τα ποσά παραμένουν σταθερά στην πλατφόρμα myCAR, χωρίς αυξήσεις, ενώ τα πρόστιμα για όσους καθυστερήσουν να τα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ξεκινούν από 25% και φτάνουν έως και 100% του ποσού
traffic