weather-icon °C AΘΗΝΑ

Οι αποφάσεις την Τετάρτη με την Μέρκελ να οδηγεί την κούρσα – Προειδοποίησε την Ελλάδα και για νέα μέτρα

,
,

Σημαντικό «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος φαίνεται πως σχεδιάζουν τελικά οι ευρωπαίοι ηγέτες, το οποίο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να κυμαίνεται από 40% έως και 60%, μία διαφορά όμως που είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρό ρήγμα στις γαλλογερμανικές σχέσεις.

Οι Γερμανοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και ζητούν «κούρεμα» των ομολόγων 60%, ενώ σε αυτό αντιδρά η Γαλλία και αντιπροτείνει 40% μιας και οι γαλλικές τράπεζες έχουν σημαντικότερη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα και για το λόγο αυτό υπάρχει η πληροφορία ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός σε ποσοστό 50%. Αλλά ακόμα συμβιβασμός δεν υπάρχει και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Μάλιστα, στη κοινή συνέντευξη Τύπου από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, οι δύο ηγέτες θέλησαν να περάσουν την εικόνα ότι οι διαφορές τείνουν να γεφυρωθούν, ενώ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν κοινές, φιλόδοξες και βιώσιμες απαντήσεις στην κρίση. Αναφερόμενοι στην Ελλάδα, δήλωσαν πως θα υπάρξει επίσης λύση, αλλά θα πρέπει πρώτα να συναντηθούν με τον έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

ΦΩΤΟ Reuters

Η γερμανίδα καγκελάριος ακόμα και στη κοινή συνέντευξη κράτησε σκληρή στάση, λέγοντας πως πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες προκειμένου να υπάρξει εμβάθυνση στα θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, εννοώντας την πιθανή αποπομπή απείθαρχων χωρών από την ευρωζώνη αλλά και την εγκατάσταση επιτροπείας σε χώρες όπως η Ελλάδα, δηλαδή μιας μόνιμης τρόικας.

Μάλιστα, έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις λέγοντας πως οι χώρες πρέπει να έχουν απόλυτη συνείδηση των δικών τους ευθυνών και των αποφάσεων που πρέπει να λάβουν, ενώ χαρακτηριστικά για την Ελλάδα δήλωσε πως θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Για την Ελλάδα άφησαν αιχμές εμμέσως πλήν σαφώς για το οτι δεν προχωρούν τα θέματα απο την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για το γεγονός οτι η αντιπολίτευση της Ελλάδας όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες δεν στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβένρησης, όπως συμβαίνει όμως στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις τελικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης υπερχρέωσης όπως την χαρακτήρισε η γερμανίδα καγκελάριος η οποία μαζί με τον γάλλο πρόεδρο εμφανίστηκαν θετικοί στην φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. “Οι τράπεζες τώρα συνομιλούν” είπε η Μέρτκελ αναφερόμενη στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και ο κ. Σαρκοζί πρόσθεσε οτι οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αποφευχθεί η καταστροφή.

Κοινώς είναι ευρέως γνωστό ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες στην ουσία με την απειλή μιας ελληνικής χρεοκοπίας προσπαθούν να πείσουν τις τράπεζες να δεχθούν μία απομείωση των ελληνικών ομολόγων τους, κάτι που βρίσκεται επίσης σε διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα επίσης με το πρακτορείο Dow Newswires, η έκθεση της τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέου κάνει λόγο ότι θα χρειαστεί «κούρεμα» 60% και εάν δεν γίνει αυτό, παραμείνει δηλαδή το «κούρεμα» στο 21%, όπως είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον δάνεια έως 143 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020, που σημαίνει κατά συνέπεια πως μέχρι τότε δεν βγαίνουμε στις αγορές.

Το πρακτορείο επίσης σημειώνει πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει και η ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων για το νέο χρόνο με ακόμα μεγαλύτερη προθεσμία λήξης και φυσικά ακόμα μικρότερα επιτόκια, σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται συζήτηση να επεκταθεί ακόμα και η περίοδος αποπληρωμής του πρώτου δανείου που έλαβε η χώρα από την τρόικα, αλλά και να κοπούν τα επιτόκια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται παράλληλα ότι έχει αγοράσει περίπου 50 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος για τις αγορές τίτλων. Κατέχει επίσης ελληνικό χρέος αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ως εγγύηση για δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες.

Ρομπάι- Μπαρόζο: Συμφωνήσαμε να βρεθεί βιώσιμη λύση για την Ελλάδα

Η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα αποτελεί τμήμα του συνολικού πακέτου που θα οριστικοποιήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους την ερχόμενη Τετάρτη, υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ και την Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε τι είπαν στη συνέντευξή τους μετά τη Σύνοδο των 17

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συμφωνηθεί ένα “συνολικό πακέτο” που θα αφορά τη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι συμφωνήθηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για “περιορισμένη” αλλαγή των Συνθηκών και ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Πάντως, αποσαφήνισε ότι προκειμένου να ξεκινήσει συζήτηση για περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία στο επίπεδο των 27.

Δηλώσεις Παπανδρέου κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής

“Η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή”, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη και τη χώρα πιο δίκαιη.

“Είμαστε περήφανος λαός που αξίζει σεβασμό”, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες από την πλευρά τους ανέλαβαν τις ευθύνες τους με μεγάλο πόνο.Η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή. Ως ευρωπαίοι πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά”.


 
Διαβάστε επίσης:

Πως αντιλαμβάνεται η ελληνική κυβέρνηση τις δηλώσεις Μέρκελ- Σαρκοζί

«Συμφωνία για κούρεμα κατά 50% αλλιώς χρεοκοπία» – Βενιζέλος: Πάμε για την 21η Ιουλίου plus

Αισιόδοξοι Μέρκελ – Σαρκοζί για εξεύρεση λύσης

Ενστάσεις της τρόικας για τη φοροεπιδρομή

Απόρρητο μνημόνιο του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος – Δεν είναι βιώσιμο, χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα

Κλειστά χαρτιά κρατά ο Παπανδρέoυ ενόψει των αποφάσεων που θα λάβουν οι Σύνοδοι Κορυφής

Συμφώνησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψoυς 100 δισ. ευρώ – Και τώρα έρχεται το «κούρεμα»

Σαμαράς: Μεγάλοι οι κίνδυνοι από αναθεώρηση της 21ης Ιουλίου

Κατά της εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ η υπ. οικονομικών της Αυστρίας

FT: Απόρητη – έκθεση σοκ για το ελληνικό χρέος

Ενότητες
#TAGS MM