Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Απόρρητο μνημόνιο του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος – Σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμο, χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα

– Μόνο αν είναι βιώσιμο το χρέος το ΔΝΤ θα ανάψει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση του ποσοστού του για την 6η δόση
– “Απαιτείται γενναίο κούρεμα που να ξεπερνά το 60%”
– Αν δεν γίνει, τότε σε λίγους μήνες θα απαιτηθεί κούρεμα 80%
– Αρχές Νοεμβρίου η συνεδρίαση του Ταμείου
– Διαψεύδει ο Τ. Νταλαρα τα περι συμφωνίας μεταξύ ιδιωτών και ευρωζώνης για μεγαλύτερο κούρεμα

Σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εκφράζει το ΔΝΤ και αυτή η διαπίστωση αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega το βράδυ της Παρασκευής η κα Λανγκάρντ παρέδωσε άκρως απόρρητο μνημόνιο στις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πηγή του ΔΝΤ στο περιεχόμενο του μνημονίου περιέχει σενάρια τα οποία, σύμφωνα με το ταμείο, το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες για πρώτη φορά το ταμείο φαίνεται να καταλήγει σε συμπέρασμα οτι δεν υπάρχει καμία περίπτωση βιωσιμότητας του χρέους χωρίς κούρεμα. Με τα σημερινά δεδομένα οι αξιωματούχοι του ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα φέρονται, απο πηγές στην Ουάσιγκτον, να υποστηρίζουν στις τελευταίες αναλύσεις τους οτι απαιτείται γενναιότατο κούρεμα που ίσως πρέπει να ξεπεράσει το 60%. Οι πηγές ισχυρίζονται οτι γίνονται προσπάθειες συμφωνίας απο όλες τις πλευρές για δραστική μείωση του χρέους και προειδοποίησαν οτι αν δεν συμφωνήσουν οι πάντες σε γενναίο κούρεμα, τότε μέσα σε λίγους μήνες θα απαιτείται κούρεμα της τάξης του 80%.

Σύμφωνα με πήροφορίες στο απόρρητο αυτό μνημόνιο που παραδόθηκε στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρεται οτι όσο πιο χαμηλό είναι το κούρεμα τόσο μεγαλύτερα ποσά θα χρειαστούν για την αναχρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας μέχρι το 2020. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο μνημόνιο παρουσιάζονται πιθανά σενάρια κουρέματος του ελληνικού χρέους και τονίζεται οτι πρέπει να βρεθεί τελική λύση τώρα.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ταμείου αν το χρέος μίας χώρας δεν είναι βιώσιμο, τότε δεν εκταμιέυεται η δόση.

Σύμφωνα επίσης με το Mega, πηγές του ΔΝΤ είπαν πως η έκθεση του κ. Τόμσεν δεν είναι ακόμα έτοιμη και αναμένουν οτι με τα σημερινά δεδομένα η συνεδρίαση του ταμείου θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και εφόσον οι ευρωπαίοι δώσουν τελική λύση η οποία θα περιλαμβάνει και κούρεμα ωστε το χρέος να είναι βιώσιμο.

Την ίδια στιγμή, ο Τσαρλς Νταλάρα του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, τονίζει κατηγορηματικά ότι ιδιώτες πιστωτές και Ευρωζώνη δεν βρίσκονται, «σε καμία περίπτωση, κοντά σε συμφωνία», για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, διαψεύδοντας σχετικές αναφορές. Με τα σχέδια για μείωση του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα «θα παρέμενε υπό ευρωπαϊκή κηδεμονία για χρόνια» υποστηρίζει ο Νταλάρα.

Διαβάστε

FT: Απόρητη – έκθεση σοκ για το ελληνικό χρέος

Συμφώνησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψoυς 100 δισ. ευρώ – Και τώρα έρχεται το “κούρεμα”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε