Κυριακή, 16 Ιουν.
31oC Αθήνα

Η γεωπολιτική «θερμοκρασία» κορυφώνεται, ο οικονομικός «ουρανός» συννεφιάζει και οι ευρωεκλογές «αλλού λαλούν κι αλλού χορεύουν»

Η γεωπολιτική «θερμοκρασία» κορυφώνεται, ο οικονομικός «ουρανός» συννεφιάζει και οι ευρωεκλογές «αλλού λαλούν κι αλλού χορεύουν»

Αύριο Σάββατο (25.5.2024), στην μαγευτική Στρέσα ή Στρέτσα, όπως την προφέρουν οι ελάχιστοι ντόπιοι που έχουν απομείνει εκεί, της Βόρειας Ιταλίας, ολοκληρώνεται η συνάντηση των υπουργών οικονομικών των επτά πλουσιότερων (;) χωρών του πλανήτη, του γνωστού G-7.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης (άγνωστες ακόμα οι τελικές αποφάσεις) η συμφωνία ή όχι, στο να χρησιμοποιηθούν τα «κέρδη» από τα «παγωμένα» κεφάλαια της Ρωσίας στις δυτικές τράπεζες (περί τα 300 δισ. δολάρια), ως εγγύηση για να εκδοθεί ένα ομόλογο της τάξης των 50 δισ. δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί από τις δυτικές χώρες, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σχεδόν ταυτόχρονα το τελευταίο 48ωρο έγινε γνωστό ότι δεκάδες μαχητικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία της Κίνας κινούνται στο πλαίσιο γυμνασίων, νότια, βόρεια και ανατολικά της Ταϊβάν.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Κίνας στην περιοχή, αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα αλλά και ο ΟΗΕ έχουν «καταχωρημένη» ως ανεξάρτητη μεν χώρα, αλλά αναπόσπαστο (!) μέρος της Κίνας. Αξιοσημείωτο -αλλά χωρίς την δέουσα προσοχή από τα ΜΜΕ- το γεγονός ότι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας του πλανήτη της αμερικανικής JP Morgan, o κ. Ντέιμον, μιλώντας τις ίδιες μέρες, σε οικονομικό φόρουμ στην Κίνα, προειδοποίησε για επικείμενη «ανώμαλη» ή αλλιώς «βίαιη» προσγείωση της αμερικάνικης οικονομίας.

Και άφησε ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο χειρότερης εκδοχής, της διολίσθησης σε στασιμοπληθωρισμό… Λίγες ημέρες νωρίτερα ο βασικός παραγωγός τσιπ τελευταίας γενιάς -ο μεγαλύτερος στον κόσμο- της Ταϊβάν, κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την δημιουργία δύο νέων μεγάλων εργοστασίων παραγωγής τσιπ στην Αριζόνα, για να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία της αμερικανικής αγοράς AI.

H συμφωνία ανακοινώθηκε με μικρή χρονική διαφορά από τις σχετικές ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή δασμών της τάξης του 100% της ονομαστικής τους αξίας στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις μπαταρίες που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές τους. Τις ίδιες περίπου ημέρες, (δεκαπέντε ημέρες περίπου πριν τις Ευρωεκλογές) στις Βρυξέλλες έγινε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει μία «ζύμωση» με πρωτοβουλία της Επιτροπής για την «με κάποιο τρόπο» ενεργοποίηση του ESM. Του Ταμείου που είχε συγκροτηθεί την προηγούμενη δεκαετία, ως διακρατικό όργανο για την διάσωση των χωρών και τραπεζών της ΕΕ έναντι της κρίσης του χρέους -η Ελλάδα χρωστάει στον ESM περίπου το 60% του χρέους της- για να χρηματοδοτήσει τον πολεμικό εξοπλισμό της ΕΕ. Κάτι σαν ευρωπαϊκό Ταμείο… Πολέμου.

Προς το παρόν η σχετική συμφωνία καρκινοβατεί λόγω του ότι οι οικονομικά κερδισμένοι από το μισό τρις ευρώ διαθεσίμων του Ταμείου, θα είναι 3 – 4 μόλις χώρες της ΕΕ… Ταυτόχρονα πέρα από τις ειδήσεις για την εξέλιξη και την ένταση του πολέμου σε Ουκρανία και Γάζα, στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έχει αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να διαχέεται μία ειδησεογραφία -χωρίς συγκεκριμένα γεγονότα είναι αλήθεια- που αναφέρεται σε ζητήματα επικείμενων «αλλαγών» των συνόρων της Ρωσίας με τις βαλτικές χώρες… 

Αυτό είναι το πραγματικό «περιβάλλον», μέσα στο οποίο εξελίσσετε η προεκλογική καμπάνια των κομμάτων -και στην Ελλάδα- για τις Ευρωεκλογές. Χρειάζεται κάποιο σχόλιο, για το γιατί η αδιαφορία των «ψηφοφόρων» απειλεί να πάρει διαστάσεις ιστορικές απέναντι στις κάλπες;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονοκλαστικά Τελευταίες ειδήσεις