Οικονομία

Ομπάμα: “Η αμερικανική οικονομία χρειάζεται ένα σοκ”

Η κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει "πραγματικές" συνέπειες για τις ΗΠΑ, προειδοποίησε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

εκτιμώντας ότι επείγει όσο ποτέ άλλοτε να εγκρίνει το Κογκρέσο το σχέδιό του, ύψους 447 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

“Η οικονομία μας χρειάζεται άμεσα ένα ηλεκτροσόκ. Τα προβλήματα που βιώνει σήμερα η Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην οικονομία μας, σε μια περίοδο που είναι ήδη ευπαθής”, είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας θα μπορούσε να δώσει στην αμερικανική οικονομία το “ταρακούνημα” που χρειάζεται και ζήτησε να μπει ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο. “Δεν πρόκειται για παιχνίδι. Δεν είναι η ώρα για τα συνήθη πολιτικά αδιέξοδα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νόμος αυτός θα προστάτευε την αμερικανική οικονομία στην περίπτωση που η κατάσταση στην Ευρώπη χειροτερεύσει. “Θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, θα ξαναβάλει ανθρώπους στη δουλειά”, πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο αυτό, που ήδη χαρακτηρίζεται “νεκρό” από τους Ρεπουμπλικάνους, θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα από το Κογκρέσο. Το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις στις υποδομές και μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη. Ο Ομπάμα διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα του θα οδηγήσουν στη δημιουργία 1,9 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και θα μειώσουν την ανεργία στο 8,1% από 9,1% σήμερα.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί διαφωνούν κυρίως για το θέμα της χρηματοδότησης του σχεδίου που θα προέλθει, σε μεγάλο μέρος, από την αύξηση των φόρων των πλουσίων και την περικοπή των φοροαπαλλαγών.

Ο Ομπάμα δήλωσε πάντως ότι “δεν έχει πρόβλημα” με τη συζήτηση που γίνεται στο Κογκρέσο για το θέμα της επιβολής πρόσθετων φόρων στους εκατομμυριούχους ώστε να συγκεντρωθούν πόροι για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό του. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους απάντησε ότι η κυβέρνησή του θα είναι πάντα “ανοιχτή” σε διάφορους τρόπους χρηματοδότησης του σχεδίου. “Δεν έχω πρόβλημα με την προσέγγιση του Κογκρέσου στο θέμα. Για να διαχειριστούμε το νομοσχέδιο περί θέσεων εργασίας θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το φορολογικό κώδικα ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα κλείσουμε τις τρύπες”, πρόσθεσε.

Κατόπιν παράκλησης του Λευκού Οίκου, οι Δημοκρατικοί ανέβαλαν σήμερα για μετά τις προεδρικές εκλογές του 2012 την εφαρμογή του προτεινόμενου φόρου στους εκατομμυριούχους. Ταυτόχρονα όμως αύξησαν τον πρόσθετο φόρο στο εισόδημα των εκατομμυριούχων από το 5% στο 5,6%, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος. Η αναθεωρημένη μορφή του προτεινόμενου φόρου θα μπορούσε να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 αντί για την 1η Ιανουαρίου 2012.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ριντ, ανακοίνωσε την πρόταση περί της επιβολής φόρου στους πλούσιους την Τετάρτη, διευκρινίζοντας ότι το θέμα θα αρχίσει να συζητείται την επόμενη εβδομάδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πτώση στις τιμές του πετρελαίου κατά 6% μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανική βάση στο Κατάρ
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αρχικά άλμα το βράδυ της Κυριακής μετά τον βομβαρδισμό τριών βασικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν από τις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο
Αντλία βενζίνης πάνω σε ιρανική σημαία
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τα επιτόκια λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής μας πολιτικής είναι -εκτός από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή- αναμφίβολα η απρόβλεπτη εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, τονίζει επίσης ο Νάγκελ
Ο Ιωακίμ Νάγκελ
Alpha Bank: Απορροφά την Alpha Συμμετοχών – Συνάντηση Ψάλτη και Ορσέλ με Κυριάκο Μητσοτάκη
Όπως είπε ο κ. Τσιτσιράγκος, η ύπαρξη της εταιρικής δομής των τελευταίων ετών υπαγορεύθηκε από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μιας εποχής διαχείρισης κρίσεων και κεφαλαιακών προκλήσεων για την Alpha Bank.
Alpha Bank 1
Ρούτε: «Άλμα προς τα εμπρός» για το ΝΑΤΟ με δαπάνες 5% του ΑΕΠ των κρατών μελών για την άμυνα
Η υποστήριξη των νατοϊκών συμμάχων προς την Ουκρανία είναι ακλόνητη και επίμονη, τόνισε ο Ρούτε σημείωσε και ότι οι σύμμαχοι θα παράσχουν πάνω από 35 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία φέτος
Ο Μαρκ Ρούτε