Οικονομία

Παρατείνονται οι προθεσμίες για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πυρόπληκτων – Οι νέες ημερομηνίες

Σε παράταση των προθεσμιών των φορολογικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις φωτιές σε επιπλέον περιοχές της χώρας, προχώρησαν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, με αποφάσεις που υπέγραψαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Ειδικότερα:

Ι. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα ή επαγγελματική εγκατάσταση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Συγκεκριμένα για πρόσωπα που κατοικούν ή έχουν έδρα ή εγκατάσταση:

α) στη Δημοτική Κοινότητα Αετού της Δημοτικής Ενότητας Καρύστου του Δήμου Καρύστου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στις Δημοτικές Κοινότητες Κασσιόπης, Σινιών και Νισακίου της Δημοτικής Ενότητας Κασσωπαίων και στις Δημοτικές Κοινότητες Λουτσών, Περίθειας και Λαυκίου της Δημοτικής Ενότητας Θιναλίου του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνεται έως και 23/1/2024,

β) στις Δημοτικές Κοινότητες Αλμυρού, Κροκίου και Πλατάνου της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού του Δήμου Αλμυρού, στις Δημοτικές Κοινότητες Βελεστίνου, Αγίου Γεωργίου και Αερινού της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Ρήγα Φεραίου και στις Δημοτικές Ενότητες Βόλου, Νέας Ιωνίας, Αισωνίας, Νέας Αγχιάλου και Μακρυνίτσας του Δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρεια Θεσσαλίας, η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνεται έως και 26/1/2024, και

γ) στη Δημοτική Κοινότητα Περιβλέπτου της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Ρήγα Φεραίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνεται έως και 27/1/2024.

Οι δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν έως τις ως άνω ημερομηνίες παρατείνονται μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης. Η πρώτη δόση της ρύθμισης από εκείνες τις δόσεις για τις οποίες χορηγείται παράταση καταβολής καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης τμηματικής καταβολής. Οι επόμενες παραταθείσες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης παραταθείσας. Η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις αυτές παρατείνεται κατά τους μήνες της χορηγηθείσας παράτασης.

Τέλος, όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν.5036/2023, να προβούν στην αναβίωση των ευεργετικών ρυθμίσεων των 120 δόσεων και των 72 δόσεων, η προθεσμία για την υπαγωγή τους σε αυτές παρατείνεται έως και τις 31 Αυγούστου 2023.

ΙΙ. Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, παρατείνονται οι προθεσμίες εκπλήρωσης των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φόρων μεταβίβασης Κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων για τους φορολογούμενους που έχουν την έδρα ή υποκατάστημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ή την κατοικία τους στις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές τον Ιούλιο 2023.

Συγκεκριμένα, για φορολογούμενους που έχουν την έδρα ή υποκατάστημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας:

α) στις Δημοτικές Ενότητες Βόλου, Νέας Ιωνίας, Αισωνίας, Νέας Αγχιάλου και Μακρυνίτσας, του Δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

β) στις Δημοτικές Κοινότητες Αλμυρού, Κροκίου και Πλατάνου, της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού του Δήμου Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

γ) στις Δημοτικές Ενότητες Κασσιόπης, Σινιών και Νισακίου της Δημοτικής Ενότητας Κασσωπαίων και των Δημοτικών Κοινοτήτων Λουτσών, Περίθειας και Λαυκίου της Δημοτικής Ενότητας Θιναλίου του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας της περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,

δ) στις Δημοτικές Κοινότητες Βελεστίνου, Αγίου Γεωργίου, Αερινού και Περιβλέπτου της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Ρήγα Φεραίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και

ε) στην Δημοτική Κοινότητα Αετού της Δημοτικής Ενότητας Καρύστου του Δήμου Καρύστου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:

παρατείνονται έως και την 31η Αυγούστου 2023 οι προθεσμίες:

-υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι στις 31/7/2023 και η προθεσμία καταβολής του φόρου που τυχόν προκύπτει από αυτές έως και 31/8/2023. Η ίδια ημερομηνία (31/8/2023) είναι καταληκτική και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.

-απόδοσης των τελών χαρτοσήμου και υποβολής των δηλώσεων λοιπών εμμέσων φόρων, τελών και εισφορών υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων που έχουν καταληκτική ημερομηνία από 26/7/2023 έως την 31/7/2023.

-Οι αρχικές δηλώσεις απόδοσης:

α) παρακρατούμενου φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, και

β) παρακρατούμενου φόρου των διατάξεων του άρθρου 64 και των περ. α’ και γ’ της παρ. 5 του άρθρου 69 του ν. 4172/2013, που έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Ιουλίου 2023 .

-Οι δηλώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων, για την απόδοση φόρων κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια και μεταβίβασης ακινήτων, που έχουν καταληκτική ημερομηνία από την 21/7/2023.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Συνάντηση εργαζομένων ΕΧΑΕ – Euronext: Στο επίκεντρο οι θέσεις εργασίας και το μέλλον της εταιρείας
Ήδη έχουν προηγηθεί επαφές τόσο με τη διοίκηση της ΕΧΑΕ όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει σαφής κατεύθυνση ή κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο που να απαντά στις ανησυχίες των εργαζομένων
Το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών 1
Βρετανία – Καναδάς: Συμμετέχουν στο σχέδιο της ΕΕ για την αξιοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία
Τα δάνεια θα βοηθήσουν τη Ουκρανία να αγοράσει όπλα, μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ, αφού η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αρχίσει να χρεώνει γι' αυτά και θα στοχεύουν επίσης στην ενίσχυση της ευρύτερης οικονομίας της Ουκρανίας
UK flag 2
Ο Τραμπ απειλεί την Κίνα με πάγωμα των εισαγωγών μαγειρικού λαδιού ως αντίποινα για το μποϊκοτάζ της σόγιας
Ο Τραμπ χαρακτήρισε την πιθανή κίνηση ως αντίποινα κατά του Πεκίνου για την άρνησή του να αγοράσει αμερικανική σόγια, την οποία χαρακτήρισε «μια οικονομική εχθρική πράξη» που σκόπευε «προκαλεί δυσκολίες στους καλλιεργητές μας».
Ντόναλντ Τραμπ 1