Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Σκληρό “χτύπημα” Τραμπ στον Ερντογάν: Διπλασιάζω για την Τουρκία τους δασμούς σε εισαγωγές αλουμίνιου και χάλυβα! Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

Σκληρό “χτύπημα” Τραμπ στον Ερντογάν: Διπλασιάζω για την Τουρκία τους δασμούς σε εισαγωγές αλουμίνιου και χάλυβα! Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα
Φωτογραφία αρχείου Reuters

– Το tweet του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε νέο συναγερμό στις αγορές
– Την ίδια ώρα, Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παρουσιάζει τον νέο σχεδιασμό για την οικονομία της χώρας του
– Νωρίτερα, ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να ανταλλάξουν τα ξένα «σκληρά» νομίσματα με τουρκικές λίρες

Σκληρό “χτύπημα” επιφύλασσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αμερικάνος πρόεδρος με ένα tweet του σήμανε συναγερμό στις αγορές!

«Μόλις ενέκρινα τον διπλασιασμό των δασμών στην Τουρκία για τον Χάλυβα και το Αλουμίνιο, καθώς το νόμισμά τους, η τουρκική λίρα, υποχωρεί ενάντια στο δυνατό μας δολάριο! Πλέον, θα επιβάλλονται 20% δασμοί στο Αλουμίνιο και 50% στον Χάλυβα. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή!», ανέφερε ο Τραμπ.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση 19% έναντι του δολαρίου εντός της ημέρας, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανερχόταν σε 6,6115 για ένα δολάριο στις 16.35 ώρα Ελλάδας και βρέθηκε στο 6,87 μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Αλμπαϊράκ με νέο στρατηγικό πλάνο για την οικονομία

Το tweet “βόμβα” έγινε την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παρουσίαζε το νέο στρατηγικό πλάνο για την οικονομία της χώρας του.

Η Τουρκία θα υιοθετήσει μια νέα οικονομική προσέγγιση υπό τη νέα της προεδρία, μία που θα είναι βιώσιμη και θα βασίζεται σε μία «νοοτροπία στρατηγικής», δήλωσε ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει για να προχωρήσει και να γίνει μια οικονομία ανώτερου εισοδηματικού επιπέδου.

Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία, συνέχισε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια πολύ ευαίσθητη ρητορική σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και την κεντρική τράπεζα.

Τα σχόλιά του, ωστόσο, δεν κατάφεραν να ενισχύσουν ιδιαίτερα την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, η οποία στις 15:40 ώρα Ελλάδας κινείτο στις 6,1 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση περίπου 10%.

Ερντογάν: Κάντε λίρες, τα δολάρια και το χρυσό!

Νωρίτερα, σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τους πολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα “σκληρά” νομίσματα με τουρκικές λίρες.

«Το δολάριο δεν μπορεί να μπλοκάρει το δρόμο μας. Μην ανησυχείτε», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του στην πόλη Μπαϊμπούρτ.

«Ωστόσο το λέω ξανά και από εδώ. Εάν υπάρχει κάποιος που έχει δολάρια ή χρυσό κάτω από τα μαξιλάρια του, θα πρέπει να πάει να το ανταλλάξει με λίρες στις τράπεζές μας. Αυτός είναι ένα εθνικός πόλεμος», πρόσθεσε.

«Αυτή θα είναι η απάντηση του λαού μας σε όσους κήρυξαν πόλεμο εναντίον  μας».

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε.

«Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις