Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Λήδα Φουρλή: Οι άνθρωποί μας είναι η ψυχή και η κινητήρια δύναμη του Ομίλου

Λήδα Φουρλή: Οι άνθρωποί μας είναι η ψυχή και η κινητήρια δύναμη του Ομίλου

Προσήλωση στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και την πολιτική Εταιρικής Ευθύνης επιδεικνύει ο όμιλος Fourlis, στην ομπρέλα του οποίου βρίσκονται τα σήματα IKEA, Intersport, The Athlete’s Foot και Trade Estates AEEAΠ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newsit.gr και τη Μαίρη Παπακωνσταντίνου, η Λήδα Φουρλή, Διευθύντρια Κοινωνικής Υπευθυνότητας του ομίλου Fourlis μιλά για την αξία δράσεων που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική, το ρόλο των επιχειρήσεων και τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Πρόσφατα υπογράψατε τη Χάρτα Διαφορετικότητας. Τι ακριβώς σημαίνει η απόφαση αυτή για τον Όμιλο FOURLIS;

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε το 2004 και αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς να αναπτύσσουν και να υλοποιούν πρακτικές ένταξης και διαχείρισης της διαφορετικότητας. Στη χώρα μας η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2019 και υλοποιείται από το ΚΕΑΝ. Για εμάς, στον Όμιλο FOURLIS, η υπογραφή της Χάρτας είναι μια ακόμα έμπρακτη δέσμευση στην εφαρμογή ανθρωποκεντρικών πολιτικών και πρακτικών. Ασκώντας επιχειρηματικότητα με ήθος και ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους στηρίζουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, την αποδοχή και την ισότητα. Οι άνθρωποί μας είναι η ψυχή και η κινητήρια δύναμη του Ομίλου. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλες και όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, θρησκείας, καταγωγής, σεξουαλικών ή άλλων προτιμήσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εδώ και 70 χρόνια ο Όμιλός μας επενδύει στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας και συνθηκών εργασιακής ασφάλειας με προσήλωση στην αρχή της αξιοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται. Είναι επίσης σημαντικό να θυμίσουμε ότι από το 2008 συμμετέχουμε στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την υπεύθυνη επιχειρηματική δράση, ενώ από το 2015 στηρίζουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών, που εστιάζουν στην προώθηση δράσεων που αφορούν τους πολίτες, τον πλανήτη, την ευημερία, την ειρήνη και τη συνεργασία.

Πιστεύετε ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν «λύσει» θέματα που αφορούν ίσα δικαιώματα στον εργασιακό χώρο;

Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εφαρμόζουν πρακτικές που αναβαθμίζουν ποιοτικά το περιβάλλον εργασίας. Ταυτόχρονα προωθούν πολιτικές και δράσεις ίσων ευκαιριών, δικαιωμάτων και συμπερίληψης, δημιουργώντας θετικό αντίκτυπο συνολικότερα στην αγορά. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εκπροσώπηση γυναικών σε θέσεις μάνατζμεντ και γενικότερα στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες / ανώτατες διοικητικές θέσεις είναι αρκετά μικρό. Πάντως είναι σημαντικό ότι πολλές επιχειρήσεις δραστηριοποιήθηκαν και λόγω της πανδημίας COVID-19, επιταχύνοντας διαδικασίες ενσωμάτωσης. Παράλληλα αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο η σημασία της ενσυναίσθησης και της ηγεσίας με διαφάνεια.

Με ποια κριτήρια υλοποιείτε τις δράσεις που αφορούν τον τομέα Κοινωνικής Υπευθυνότητας;

Το 2008 δημιουργήσαμε στον Όμιλο τη Διεύθυνση Κοινωνικής Υπευθυνότητας, στοχεύοντας στον βέλτιστο συντονισμό των εταιρειών του σε κοινό πλαίσιο δράσεων που προάγουν τον σεβασμό στον άνθρωπο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη κοινωνία και εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας, της στρατηγικής, των πρωτοβουλιών, των δραστηριοτήτων του Ομίλου. Εργαζόμαστε καθημερινά για τη βελτίωση της ζωής όλων των ενδιαφερόμενων μερών μας και στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε σε διαρκή και στενή επικοινωνία και σύνδεση μαζί τους αλλά και με τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Έτσι είμαστε σε θέση να ενημερωνόμαστε για τις ανάγκες τους, να τις κατανοούμε, να τις αξιολογούμε και στη συνέχεια να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε προγράμματα και δράσεις που ανταποκρίνονται στις σημαντικότερες από αυτές.

Ιδιαίτερα τα προγράμματα που υλοποιούμε για τη στήριξη της κοινωνίας, εστιάζουν κυρίως στα παιδιά και σε ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου συντρέχουν ειδικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα η πανδημία ή φυσικές καταστροφές, είτε αναπροσαρμόζουμε τα προγράμματά μας είτε εντάσσουμε σε αυτά και δράσεις που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών.

Η κοινωνική πολιτική είναι κοινή για τον Όμιλο ή διαφορετική για την INTERSPORT και την IKEA;

‘Όπως προανέφερα υπάρχει σε επίπεδο του Ομίλου ένας κεντρικός συντονισμός, ενώ και η στρατηγική είναι κοινή, ώστε να μεγιστοποιείται το αποτέλεσμα και το όφελος για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας. Προφανώς, κάθε εταιρεία του Ομίλου έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί στοχευμένες πρωτοβουλίες και προγράμματα που εκφράζουν καλύτερα το brand, τις δεσμεύσεις του αλλά και το πλαίσιο σχέσεων με την τοπική κοινωνία στις περιοχές που ασκεί επιχειρηματικότητα.

Ποια από τις ενέργειες που έχετε κάνει στο πλαίσιο Κοινωνικής Ευθύνης, σας αφύπνισε τα περισσότερα συναισθήματα;

Η Ημέρα Εθελοντισμού, που εγκαινιάστηκε το 2019. Πρόκειται για μία δράση η οποία διοργανώθηκε σε εγκαταστάσεις των εταιρειών του Ομίλου μας και στο πλαίσιο της οποίας οι εργαζόμενοι μαζί με δικούς τους ανθρώπους, συζύγους και παιδιά, δημιούργησαν με φαντασία και διάθεση πασχαλινά δώρα τα οποία προσφέραμε στο «MAKE-A-WISH» και στην «ΦΛΟΓΑ». Η δράση αυτή ήταν πράγματι μία γιορτή αλληλεγγύης και προσφοράς, την οποία σκοπεύουμε να επαναλάβουμε όταν οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία το επιτρέψουν.

Πέραν της δράσης αυτής, κάθε συνεργασία με οργανισμούς οι οποίοι στηρίζουν παιδιά και που μας φέρνει σε επαφή με τα παιδιά αυτά, πάντα μας αφήνει ένα δυνατό συναισθηματικό αποτύπωμα.

Από επενδυτικής πλευράς, πόσο σημαντικό είναι για μια εταιρεία το κεφάλαιο ΕΚΕ, όταν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ίδια κεφάλαια για άλλου τύπου επενδύσεις;

Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση. Οι «επενδύσεις» σε ενέργειες εταιρικής υπευθυνότητας προσθέτουν ανεκτίμητη πρόσθετη αξία στο εταιρικό equity. Αναβαθμίζουν τις εταιρικές αξίες και λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης για κάθε εργαζόμενο. Δημιουργούν πλαίσιο συνολικής ενδυνάμωσης και παράγουν πλεόνασμα προοπτικής για την κοινωνία, την εθνική οικονομία, τον τόπο γενικότερα.

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κοινωνία, που θα μπορούσαν οι επιχειρήσεις να βοηθήσουν να ξεπεραστούν;

Αναμφισβήτητα οι επιχειρήσεις μπορούν αν συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φτώχιας, μέσω της δημιουργίας και διατήρησης των θέσεων εργασίας, αλλά και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με περαιτέρω προγράμματα στήριξης των γονέων και της οικογένειας ευρύτερα.

Ένα επιπλέον θέμα στο οποίο οι εταιρείες οφείλουν και μπορούν να συνεισφέρουν είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στον Όμιλό μας αυτό το επιτυγχάνουμε όχι μόνο μέσω των περιβαλλοντικά υπεύθυνων λειτουργιών μας αλλά και προσφέροντας λύσεις στον καταναλωτή για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Υλοποιούμε, επίσης σχετικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων και του κοινού, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα ενταθούν.

Για το άμεσο μέλλον ποια είναι τα σχέδια του Ομίλου FOURLIS, στον τομέα ευθύνης σας;

Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία ανέδειξαν την ανάγκη να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στον άνθρωπο, είτε πρόκειται για τους εργαζομένους μας είτε για τους συνανθρώπους μας. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να υλοποιούμε δράσεις για την περαιτέρω στήριξη των εργαζομένων μας και των οικογενειών τους καθώς και της κοινωνίας και ιδιαίτερα των παιδιών .

Παράλληλα στον Όμιλο έχουμε θέσει ως στόχο να ενισχύσουμε περαιτέρω την κουλτούρα αποδοχής της διαφορετικότητας και την ένταξη στους κόλπους του οργανισμού μας. Για το σκοπό αυτό έχουμε δημιουργήσει ομάδες εργασίας οι οποίες αποτελούνται από εργαζόμενους σε εταιρείες του Ομίλου σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησής του και οι οποίοι την περίοδο αυτή δουλεύουν με αφοσίωση και ενθουσιασμό για τη διαμόρφωση ενός πλάνου εφαρμογής πρακτικών στον τομέα αυτό. Σύντομα θα έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα να παρουσιάσουμε για το θέμα αυτό.

Τέλος, η κλιματική κρίση δεν σταματά και επιβάλλει επαγρύπνηση και ανάληψη δράσης. Οι εταιρείες μας θα συνεχίσουν να εστιάζουν σε πρακτικές και προγράμματα που αφορούν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την υπεύθυνη κατανάλωση νερού και την ορθή διαχείριση αποβλήτων και υλικών, ενώ θα συνεχίσουν να εμπλουτίζουν και τα προϊόντα τους με είδη που στηρίζουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Επίσης, όπως προανέφερα, ήδη έχουν ξεκινήσει, και το επόμενο διάστημα θα ενταθούν, καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των εργαζομένων όσο και του κοινού σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλλουν στη μείωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, υιοθετώντας μία πιο υπεύθυνη στάση ζωής.

Συνεντεύξεις Τελευταίες ειδήσεις