Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρά κέρδη – Στάση αναμονής στην Ευρώπη – Τι περιμένουν οι επενδυτές για να διαμορφώσουν τάση

Με μικτά πρόσημα (σ.σ. απώλειες και κέρδη) και χαμηλές ταχύτητες κινούνται σήμερα οι αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν αναμονή των ανακοινώσεων αύριο (11.1.2024) των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφώσει τάση και να καθορίσει σε ένα βαθμό τα επόμενα βήματα της Fed.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,17% στις 1.343,34 μονάδες και τον τζίρο λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ. Μικρές οι διαφοροποιήσεις των μετοχών στο ταμπλό σήμερα (10.1.2024). Πιέσεις για τα ΕΛΠΕ που υποχωρούν κατά 3% ενώ οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ διορθώνουν με απώλειες 2,2% και 1,8% αντίστοιχα.

Από την άλλη, στις πρώτες επιλογές των αγοραστών βρίσκεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με άνοδο 1,6 και ο Σαράντης με κέρδη 1%, ενώ η Jumbo ενισχύεται κατά 0,8% μετά τις χθεσινές απώλειες 2,9%.

Περιορισμένες είναι οι μεταβολές στις τράπεζες, με την Alpha Bank να κερδίζει 0,4%, Eurobank 0,3% και η Εθνική 0,1%, ενώ η Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,06%.

Στις διεθνείς αγορές τα βλέμματα είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται αύριο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να δείξουν μικρή αύξηση 0,2% του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, με τον ετήσιο δείκτη να διαμορφώνεται στο 3,2%.

Η εξέλιξη των τιμών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αν η Fed θα αποφασίσει να προχωρήσει τον Μάρτιο στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της μετά τις επιθετικές αυξήσεις που πραγματοποίησε από τον Μάρτιο του 2022 για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME οι επενδυτές βλέπουν πιθανότητα 64% η Fed να ξεκινήσει τη χαλάρωση της πολιτικής της τον Μάρτιο, από 80% που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50 σημειώνει μικρή άνοδο 0,16% στις 4.474,15 μονάδες. Ο DAX άνοδο 0,14% στις 16.711,55 μονάδες, ο CAC 40 κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,24% στις 7.444,20 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 χάνει 0,14% στις 7.672,09 μονάδες.

Μικρές απώλειες, μετά την χθεσινή άνοδο για το πετρέλαιο. Το Brent διαμορφώνεται στα 77,35 δολάρια το βαρέλι και το αργό στα 72,02 δολάρια με κάμψη 0,32%. Κέρδη 0,41% στα 2,041 δολάρια η ουγγιά για τον χρυσό. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η ΕΕ προωθεί το σχέδιο για τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας καθώς αυξάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ουκρανίας
Ο Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «Tα κράτη μέλη το βλέπουν ως μια πιθανή πορεία προς τα εμπρός και πρέπει να τα προετοιμάσουμε όλα σχετικά γρήγορα»
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πιερρακάκης στο ECOFIN: «Καινοτομία και ψηφιοποίηση, ως μοχλοί ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης»
O Κυριάκος Πιερρακάκης, διευθύνοντας την συζήτηση, μετέφερε στους Ευρωπαίους ομολόγους του την προσωπική του εμπειρία από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος Πιερρακάκης στη WSJ: Μετά από 10 χρόνια υπαρξιακής κρίσης, η Ελλάδα δεν σκοπεύει να χάσει την οικονομική της δυναμική
«Οι μεταρρυθμίσεις αλλάζουν την εικόνα της Ελλάδας προς το καλύτερο» τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην αμερικανική εφημερίδα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης 32
Οι πολίτες στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης για την Ανεξάρτητη Αρχή προστασίας των καταναλωτών
Το 71% υποστηρίζει την πρωτοβουλία για μεταρρυθμίσεις του Υπουργού Ανάπτυξης για τη δημιουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία του καταναλωτή και την εποπτεία της αγοράς
Finance and money technology background concept of business prosperity and asset management
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στροφή στα μπλε τιμολόγια κάνουν οι καταναλωτές
Η θετική εικόνα του Σεπτεμβρίου με τις μειώσεις στα περισσότερα τιμολόγια δεν φαίνεται να επαναλαμβάνεται τον Οκτώβριο καθώς οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται μέχρι στιγμής ανοδικά
Young man holding pen with bills working for calculate business data, taxes, bills payment