Χρηστικά

Διεπαγγελματικές Οργανώσεις: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού

Παρουσιάστηκε χθες (29.4.2024) στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των διεπαγγελματικών οργανώσεων και την ενίσχυσή τους με επί πλέον κίνητρα, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΑΑΤ, αλλά και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων, από τον ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη.

Ειδικότερα, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου επισήμανε ότι σκοπός του είναι η δημιουργία ενός υποστηρικτικού και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου για την προώθηση των δράσεων και την εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας μας αλλά και την διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, στη χώρα μας λειτουργούν οκτώ Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, ενώ στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι μέχρι το τέλος του έτους να διπλασιασθούν. Ήδη, ενδιαφέρον για τη σύσταση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων έχει εκδηλωθεί από παραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους και εξαγωγείς προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, η τομάτα, η Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, οι υδατοκαλλιέργειες, οι αλιείς κ.α..

Επισήμανε ακόμη ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι ολοκληρωμένο, δεν υπάρχουν ουσιαστικά σημεία για επίλυση, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί και οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις, όπου υπάρχει σχετική εξουσιοδοτική πρόβλεψη με αποτέλεσμα να μπορεί σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει :

  • Μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου και ειδικότερα, της νομικής μορφής των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
  • Επιβολή εισφοράς σε μη μέλη υπέρ των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
  • Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
  • Προσθήκη διατάξεων στο Ν.4061/2012 προς διευκόλυνση της διαχείρισης και προστασίας ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Εισάγεται ειδική ρύθμιση για τα ακίνητα τα οποία έχουν παραχωρηθεί βάσει του Αγροτικού Κώδικα.
  •  Εισαγωγή διατάξεων για την ενίσχυση της Αγροτικής Ανάπτυξης με ρυθμιστικές διατάξεις για τις συγχρηματοδοτούμενες πράξεις του προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.
  • Δικαίωμα χρήσης του όρου «τοπικός οίνος».
  • Παράταση των μισθωτικών συμβάσεων παραγωγικών εγκαταστάσεων συνεταιρισμών που τελούν υπό εκκαθάριση και,
  • Παράταση της προθεσμίας διευκόλυνσης πρόσβασης σε χρηματοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
  • Μια σειρά ρυθμίσεων για τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ενίσχυση της λειτουργίας τους.

Με το παρόν, προωθείται η ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης σε όλο τον πρωτογενή τομέα (αλιεία, γεωργία και κτηνοτροφία) με παράλληλη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στους υπό εκκαθάριση αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Επιδιώκεται επί πλέον, η επιτάχυνση των διαδικασιών παραχώρησης ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η μείωση του διοικητικού βάρους της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ακινήτων του Υπουργείου (ΥΠΑΑΤ), και η ευνοϊκή ρύθμιση ανακλήσεων οριστικών παραχωρητηρίων υπό συγκεκριμένους όρους.

Επιπρόσθετα το ν/σ επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συνέχιση λειτουργίας των εθνικών προγραμμάτων εργασίας για τη συλλογή δεδομένων στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, ενώ επικαιροποιεί τις διατάξεις για τα ομότιμα μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και τροποποιεί τις οινολογικές πρακτικές παραγωγής τοπικού οίνου.

Τέλος, περιλαμβάνει ειδική νομοθετική πρόβλεψη για την ενίσχυση των εποπτευομένων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου προς κάλυψη έκτακτων αναγκών των οργανισμών (ΕΛΓΑ).                                                                                                                                                 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η αίτηση υπαγωγής στην ειδική φορολόγηση μισθωτών υπηρεσιών κι επιχειρηματικής δραστηριότητας
Για την ψηφιακή έκδοση απόφασης περί υπαγωγής ή μη απαιτείται τα στοιχεία του φυσικού προσώπου να είναι επικαιροποιημένα, καθώς χρησιμοποιούνται και ως στοιχεία επικοινωνίας από την ΑΑΔΕ
Corporate and individual tax payment concept, Businessman filing taxes on laptop financial planning and Corporate tax, Income tax return and VAT calculation government revenue and taxation concept
Άννα Ευθυμίου: Έρχεται ενιαιοποίηση των νομοθετικών διατάξεων για τη συνταξιοδότηση των συγγενών ατόμων με αναπηρία
Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στον επανυπολογισμό των συντάξεων των πρώην ασφαλισμένων του ΤΣΠΕΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για αναγκαία θεσμική διαδικασία αποκατάστασης σφαλμάτων
Άννα Ευθυμίου: Έρχεται ενιαιοποίηση των νομοθετικών διατάξεων για τη συνταξιοδότηση των συγγενών ατόμων με αναπηρία
ΙΟΒΕ: Μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο αλλά βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Στις κατασκευές η διόρθωση του δείκτη είναι αναμενόμενη κυρίως στα ιδιωτικά έργα, καθώς ο δείκτης κινείται γενικά σε πολύ υψηλά επίπεδα για αρκετούς μήνες, ενώ στις υπηρεσίες ο δείκτης υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών
Euro coins. Euro money. Euro currency.Coins stacked on each other in different positions
Στην πλατφόρμα taxcalc2025.minfin.gr θα δείτε πόσα θα κερδίζετε από τις φοροελαφρύνσεις από τον Ιανουάριο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Mία ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση από οποιονδήποτε browser σε υπολογιστή (PC/Mac), tablet ή κινητό τηλέφωνο
Businessman Inspecting Paperwork Document of Business Data Analysis working Management report with KPI and metrics connected to database. Corporate strategy for finance, operations, sales, marketing. 69