Χρηστικά

Επιδόματα: Από το ενιαίο μητρώο στην ενιαία παροχή προς τους κοινωνικά ευάλωτος – Ο «πυρήνας» της επερχόμενης μεταρρύθμισης

Το δρόμο για την καταβολή ενός «ενιαίου» κοινωνικού επιδόματος αναμένεται να ανοίξει η διαμόρφωση ενός ενιαίου μητρώου επιδομάτων, των οποίων προανήγγειλε χθες (24.08.24), ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, ο κος Χατζηδάκης ανέφερε πως «Θα δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μητρώο επιδομάτων, πέρα από την παρέμβαση που θα γίνει τώρα για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (σ. σ. αυξήσεις σε επίδομα τέκνων για τις οικογένειες με 2 παιδιά) και πέρα από τις όποιες παρεμβάσεις για το επίδομα ανεργίας (σ.σ. αύξηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης κλπ,)».

Στόχος είναι «να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος για τα επιδόματα, προκειμένου να τα λαμβάνουν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη».

Η βασική ιδέα της ενοποίησης των επιδόμάτων «μετρά» ήδη τέσσερα χρόνια, καθώς είχε αποτυπωθεί στο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη (Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, 2020). Η κρίση της πανδημίας και έπειτα η ενεργειακή κρίση φρέναρε την υλοποίηση της, αλλά πλέον από πλευράς κυβέρνηση κρίνεται κατάλληλη η περίοδος για το προχώρημα της.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς την ειδική αναφορά του πορίσματος σε σχέση με το θέμα αυτό, σύμφωνα με την οποία “το σύστημα επιδομάτων θα πρέπει να απλοποιηθεί ριζικά. Για παράδειγμα, όλα τα επιδόματα θα μπορούσαν να ενοποιηθούν σε ένα, εκτός του επιδόματος ανεργίας, του επιδόματος αναπηρίας, και ενός στεγαστικού επιδόματος που θα καταβάλλεται σε αδύναμους οφειλέτες.

Το ενοποιημένο επίδομα θα πρέπει να δίνεται σε άτομα με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα ακόμη και εάν εργάζονται, και να είναι σχεδιασμένο ώστε να ενισχύει τα κίνητρα για την εργασία.

Το εισόδημα θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση την οικογενειακή δομή (π.χ. αριθμός παιδιών) και να υπάρχει ιδιαίτερη στόχευση σε οικογένειες με μεγαλύτερη ανάγκη, όπως μητέρες ή πατέρες με παιδιά χωρίς σύντροφο.

Ο καθορισμός του επιδόματος καθώς και της σχέσης του με το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και πλούτο, είναι σκόπιμο να γίνεται από ειδική επιτροπή με πρόσβαση σε ατομικά δεδομένα (όπως οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί) και σε στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις.

Η επιτροπή θα πρέπει να έχει καθορίσει και τον τρόπο χρηματοδότησης του συστήματος επιδομάτων, λαμβάνοντας υπόψη και το φορολογικό σύστημα.

Η διαχείριση των επιδομάτων θα πρέπει να γίνεται με τρόπο ενοποιημένο, μέσω μιας ενιαίας ψηφιακής πύλης πρόσβασης όπου θα τηρείται ιστορικό για κάθε άτομο. Το σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να ενοποιηθεί με τη φορολογική διοίκηση, και η διαχείριση να γίνεται από τις φορολογικές αρχές, καθώς τα επιδόματα και η φορολογία σχετίζονται μεταξύ τους: είναι μεταφορές από η προς το κράτος.

Στην περίπτωση αυτή, όλα τα απαραίτητα κριτήρια επιλεξιμότητας θα αναφέρονται στην φορολογική δήλωση του ατόμου, χωρίς να απαιτείται επιπλέον αίτηση για το επίδομα. Στη συνέχεια, οι φορολογικές αρχές θα καταβάλλουν το επίδομα, λαμβάνοντας υπόψη και τα φορολογικά στοιχεία των άλλων μελών της οικογένειας. Η εκταμίευση του επιδόματος θα μπορεί να γίνεται κάθε μήνα, εν αναμονή της τελικής φορολογικής δήλωσης, όπου θα καθορίζεται το τελικό υπόλοιπο”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
ΑΑΔΕ: Παράταση έως τις 1.5.2026 για την έναρξη της Α’ φάσης ψηφιακού δελτίου αποστολής για τους ελαιοπαραγωγούς
Η νέα ημερομηνία που ανακοίνωσε το υπουργείο και η ΑΑΔΕ διευκολύνει τους ελαιοπαραγωγούς – αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, προσφέροντάς τους περισσότερο χρόνο προετοιμασίας
REUTERS
Προσοχή! Ψευδές μήνυμα για «δωρεάν πακέτο γιορτών» – Οι απατεώνες ζητούσαν 100 ευρώ με email δήθεν από το Υπουργείο Ανάπτυξης
Προσοχή σε ψευδή μηνύματα που υπόσχονται «δωρεάν πακέτο γιορτών» – Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ήδη κινηθεί για την διερεύνηση της υπόθεσης
Σούπερμαρκετ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τέλος Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι αγρότες των οποίων οι δηλώσεις δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο ελέγχου στο Μέτρο 23
Ο έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των αγροτεμαχίων έγινε με βάση τα στοιχεία του εντύπου Ε9 των αγροτών, προκειμένου να συγκριθούν οι εκτάσεις που δηλώνονται στο Ε9 με εκείνες που καταχωρίστηκαν στις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024
Αγρότες