Χρηστικά

Κόκκινα δάνεια: Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει την Πέμπτη για τον ανατοκισμό των δόσεων

Υπέρ των δανειοληπτών έχουν καταθέσει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, όπως και 20 ακόμη δανειολήπτες

Η υπόθεση για τον τρόπο ανατοκισμού των δόσεων των κόκκινων δανείων που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, θα κριθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την Πέμπτη (27.2.2025).

Αναλυτικότερα, στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, θα συζητηθεί το προδικαστικό ερώτημα, που απηύθυνε το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων αναφορικά με τη διχογνωμία, που έχει προκύψει από την έκδοση αλληλοσυγκρουόμενων αποφάσεων, αναφορικά με τον τοκισμό των τοκοχρεολυτικών δόσεων των οφειλετών κόκκινων δανείων προς τα funds, που έχουν ορισθεί με αποφάσεις των Ειρηνοδικείων στις περιπτώσεις διάσωσης της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα που θα απασχολήσει τον Άρειο Πάγο είναι η απαγόρευση του ανατοκισμού, τόσο στο νόμο 3689/2010, όσο και στις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται σύμφωνα με το νόμο Κατσέλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα funds (Τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης, κ.λπ.) το επιτόκιο των μηνιαίων δόσεων υπολογίζεται επί του συνόλου της οφειλής και όχι επί κάθε μηνιαίας δόσης, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα η μηνιαία δόση του δανείου, να υπερδιπλασιάζεται.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειολήπτες υποστηρίζουν ότι η ορθή ερμηνεία του άρθρου 9 παρ. 2 του νόμου 3689/2010 (νόμος Κατσέλη), επιβάλλει το επιτόκιο να υπολογίζεται επί κάθε μηνιαίας δόσης και ότι το ύψος των τοκοχρεολυτικών δόσεων κάθε δανειολήπτη καθορίσθηκε από το Ειρηνοδικείο με βάση τις οικονομικές δυνατότητές του, οι οποίες, αν ανατραπούν ή διαφοροποιηθούν, κινδυνεύει να χαθεί το ακίνητο.

Παράλληλα, οι δανειολήπτες υποστηρίζουν ότι σκοπός του «νόμου Κατσέλη» είναι η επανένταξη του υπερχρεωμένου δανειολήπτη στην οικονομική και κοινωνική ζωή και δεν πρέπει με τον καθορισμό από το Ειρηνοδικείο του ύψους των μηνιαίων δόσεων να επέρχεται εξαθλίωση του δανειολήπτη, κάτι που θα επέλθει σε περίπτωση επικράτησης της άποψης των funds.

Αντίθετα, τα funds (Τράπεζες, servicers κ.λπ.) υποστηρίζουν ότι θα έχουν ζημιά, η οποία υπολογίζεται άνω του ενός δισ. ευρώ, σε μια ενδεχόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου που θα προβλέπει τον εκτοκισμό των δανείων του νόμου Κατσέλη (που έχουν ενταχθεί στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή») χωριστά σε κάθε δόση και όχι τοκοχρεωλυτικά στο σύνολο της οφειλής.

Τέλος, παρεμβάσεις υπέρ των δανειοληπτών έχουν καταθέσει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, όπως και 20 ακόμη δανειολήπτες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Koινωνική Αντιπαροχή: Με μειωμένο έως 30% το ενοίκιο κατοικίας και προοπτική απόκτησης της ιδιοκτησίας μέσω μακροχρονίου leasing
Το νομοσχέδιο της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνας Μιχαηλίδου έχει βγει από την Τετάρτη 30 Απριλίου σε δημόσια διαβούλευση
Διαμερίσματα
Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις μέσω του vouchers.gov.gr για την οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών προς μετεγκατάσταση στους Δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας Έβρου
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιοχής και την καταπολέμηση του δημογραφικού ζητήματος
Χαρτονομίσματα ευρώ 1
ΑΑΔΕ: Όλα τα Τελωνεία και 51 νέες διαδικασίες στα «Αιτήματά μου» και τα «Ραντεβού μου», από 4/8
Οι ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ στοχεύουν στην διευκόλυνση των πολιτών και επιχειρήσεων σε τελωνειακά θέματα, με τις αναβαθμισμένες λειτουργίες να είναι τώρα διαθέσιμες στο myAADE και myAADEapp.
Ένας άνδρας χρησιμοποιεί μία ψηφιακή εφαρμογή για πληρωμή