Κυριακή, 16 Ιουν.
28oC Αθήνα

Σε λειτουργία σε ένα χρόνο από σήμερα η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Σε λειτουργία σε ένα χρόνο από σήμερα η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Την αισιοδοξία του ότι η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία του χρόνου τέτοια εποχή εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, μιλώντας χθες (23.5.2024) σε συνέδριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργασίες κατασκευής εξελίσσονται ομαλά με μοναδική εξαίρεση ορισμένες μεμονωμένες ενέργειες παρενόχλησης από μικρή μερίδα της τοπικής κοινωνίας. Εφόσον το εμπόδιο αυτό αντιμετωπιστεί και με τη συνδρομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τότε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη αυτού του έτους, εκτιμά.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στους τρεις πρώτους μήνες του 2025 η δοκιμαστική ηλέκτριση του καλωδίου με στόχο το ακόλουθο καλοκαίρι να δοθεί οριστικά τέλος στην απομόνωση και την ενεργειακή ανασφάλεια της Κρήτης.

Η μεγάλη διασύνδεση της νήσου θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ΑΠΕ στο έδαφός του, να περιοριστεί η λειτουργία των ρυπογόνων συμβατικών μονάδων, ενώ σε επίπεδο επιχειρηματικότητας θα προσφέρει στην τοπική οικονομία μια σταθερή βάση και βεβαιότητα για το ρεύμα που λαμβάνει.

Σε δικές του δηλώσεις, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε ότι αν δεν υπήρχε η μικρή διασύνδεση που έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και μερικά χρόνια, η Κρήτη θα αντιμετώπιζε σήμερα μεγάλο πρόβλημα με τον ηλεκτρισμό.

Η μεγάλη διασύνδεση είναι απαραίτητη και για τον πρόσθετο λόγο ότι υπάρχουν τέσσερις ενεργειακές κοινότητες στο νησί που ζητούν ηλεκτρικό χώρο για να κατασκευάσουν έργα ΑΠΕ και να κερδίσουν χαμηλή τιμή ρεύματος για τις ανάγκες των μελών τους. Ο περιφερειάρχης έθεσε και θέμα ενεργειακής δημοκρατίας, αφού τα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα αντίστοιχα των μεγάλων ομίλων.

Τέλος, σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση εν γένει, ο κ. Αρναουτάκης θεωρεί ότι χρειάζονται σημαντικά ανταποδοτικά έργα για τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα μεγάλα έργα που περιλαμβάνουν και αιολικά πάρκα.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις