Παρασκευή, 19 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Σκυλακάκης: Το καλοκαίρι θα έχουμε ακριβότερα τιμολόγια ρεύματος

Σκυλακάκης: Το καλοκαίρι θα έχουμε ακριβότερα τιμολόγια ρεύματος

Στην διακύμανση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του, στα Παραπολιτικά.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το αν ανησυχεί αυξήσεις των τιμών του ρεύματος ο κ. Σκυλακάκης, ανέφερε ότι η εποχικότητα θα συνοδεύει και θα καθορίζει τις τιμές.

Ο υπουργός εξήγησε: «Το καινούργιο ελεγκτικό σύστημα στο οποίο υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι τιμές είναι πιο ευαίσθητες σε δύο πράγματα. Πρώτον στη ζήτηση γιατί δεν έχουμε πια μονάδες βάσης με τον κλασικό τρόπο, έχουμε όλο το σύστημα των ΑΠΕ που υπάρχουν μέρες που δουλεύουν φουλ και υπάρχουν μέρες που δουλεύουν πολύ λιγότερο.

Όταν δουλεύουν φουλ οι τιμές πέφτουν πολύ, όταν δουλεύει λιγότερο και έχουμε υψηλή ζήτηση οι τιμές ανεβαίνουν γιατί αυτή την περίοδο έχουμε ταυτόχρονα σχετικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου και δικαιωμάτων ρύπων. Επίσης δεν είχαμε μεγάλες βροχές το χειμώνα με αποτέλεσμα τα υδροηλεκτρικά μας δεν έχουν υψηλά αποθέματα.

Άρα αυτή η εποχικότητα θα συνοδεύει από εδώ και πέρα το ηλεκτρικό σύστημα, θα έχεις δηλαδή υψηλότερες τιμές τα καλοκαίρια, χαμηλότερες το Φθινόπωρο και την Άνοιξη και μεσαίες τιμές τον χειμώνα ανάλογα με τον καιρό.

Αυτός είναι ο τρόπος που θα λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα εξαιτίας και των ΑΠΕ αλλά και του τρόπου που έχει διαμορφωθεί η ζήτηση καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία. Το πως θα πάει η τιμή του ρεύματος το καλοκαίρι δεν μπορώ ακόμα να σας το πω γιατί δεν έχω ακόμη την εικόνα πως θα πάει ο καιρός και το αέριο»

Ακόμα επισήμανε ότι εάν υπάρξουν μόνιμες αυξήσεις ρεύματος η κυβέρνηση θα παρέμβει και «εάν οι αυξήσεις είναι προσωρινές και ακολουθεί μετά αποκλιμάκωση και μειωμένες τιμές τότε θα ενθαρρύνουμε τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της αγοράς. Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει σενάριο μόνιμης αύξησης των τιμών, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι που να μας λέει ότι μονίμως θα έχουμε αυξημένες τιμές, θα έχουμε όμως διακυμάνσεις στις τιμές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσαρμοστούμε».

Σχετικά με την αύξηση της τιμής του ρεύματος τον Ιούνιο σχολίασε « Η αύξηση 8 με 10% προήλθε από μια μείωση η οποία ήταν 40%, δεν υπήρχε δηλαδή αύξηση, στην πραγματικότητα είχαμε αυτή την πτώση τη βίαιη που θα έχουμε κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο και μετά ξανανέβηκε στα μέσα επίπεδα.»

Τέλος, όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης το Φθινόπωρο προγραμματίζεται να εισαχθεί νέο πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος «έτσι ώστε να έχουμε μια πολύ καλύτερη προσαρμογή στη ζήτηση των επιχειρήσεων καταρχήν που ξοδεύουν λίγο πάνω από το μισό ρεύμα, κάτι που θα μας βοηθήσει σε όλη τη λειτουργία της αγοράς και στις χαμηλότερες τιμές γιατί θα εξομαλύνει αυτές τις μεγάλες διακυμάνσεις.»

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις