Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Στα ύψη οι τιμές των οικιστικών ακινήτων και το 2024 – Ποιες περιοχές θα καταγράψουν αύξηση

Στα ύψη οι τιμές των οικιστικών ακινήτων και το 2024 – Ποιες περιοχές θα καταγράψουν αύξηση

Σταθερά ανοδικά θα συνεχίσουν να κινούνται οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στην ελληνική αγορά και τους πρώτους μήνες του 2024, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι οι νεόδμητες κυρίως κατοικίες θα «τσιμπήσουν» μια αύξηση της τάξεως από 5% έως 15% αναλόγως την περιοχή.

Η αύξηση αυτή στις τιμές των οικιστικών ακινήτων οφείλεται στο γεγονός ότι αν και η ζήτηση είναι μισή από το 2007, όπου έπιασε κορυφή, η προσφορά ακινήτων είναι ακόμη πιο χαμηλή από ότι στο παρελθόν, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών.

Οι περιοχές μάλιστα που θα συνεχίσουν να τραβούν το ενδιαφέρον τόσο των αγοραστών όσο και των ενοικιαστών και με το νέο έτος είναι το κέντρο και Νότια προάστια, δηλαδή εκεί που μένουν φοιτητές και τουρίστες. Παράλληλα, το 2024 θα σημειώσουν σημαντικές αυξήσεις τα ακίνητα υψηλής ενεργειακής κλάσης, οι πολυτελείς κατοικίες ακόμη και τα serviced apartments που ήδη πωλούνται αδρά.

Μάλιστα, η άνοδος θα καταγραφεί στα Δυτικά προάστια που παραδοσιακά θεωρούνταν πιο προσιτά. Σε υψηλά επίπεδα θα συνεχίσουν να κινούνται και οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό, συγκριτικά με εκείνες των νεόδμητων κατοικιών.

Τα Νότια Προάστια είναι από τις περιοχές, όπου το ράλι τιμών και το 2024 είναι δεδομένο, καθώς αποτελούν πόλο έλξης τόσο για ξένους όσο και για τους εύπορους Έλληνες. Σήμερα, μάλιστα η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανέρχεται στα 3.611 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, καταγράφοντας αύξηση μέσα σε ένα χρόνο της τάξεως του 14%. Στην ανώτερη κλίμακα των ζητούμενων τιμών, βρίσκεται η Βουλιαγμένη που μια κατοικία μπορεί να φτάσει και τα 20.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ οι τιμές πώλησης σε περιοχές του Αλίμου και του Ελληνικού το 2024 αναμένεται να εκτοξευτούν λόγω της υπεραξίας που mega project της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Το 2023, ήταν μια χρονιά που σηματοδότησε τη δυναμική επιστροφή των Βορείων Προαστίων στην ελληνική αγορά ακινήτων, καλύπτοντας το μεγάλο χάσμα που είχε δημιουργηθεί την τελευταία πενταετία με τα Νότια, καθώς φέτος έγιναν σημαντικές αγοραπωλησίες. Το 2024 το ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων αλλά τόσο και των ξένων, θα αυξηθεί, ενώ ήδη καταγράφεται θεαματική άνοδο στις τιμές με σχεδόν +34% μέσα σε έναν χρόνο, όπως συνέβη στην περίπτωση της Αγίας Παρασκευής και της Πεύκης.

Σε ό,τι αφορά τα υπό κατασκευή σπίτια στο Μαρούσι με ορίζοντα παράδοσης το 2024, με υψηλές ενεργειακές προδιαγραφές, και κοινόχρηστες παροχές πωλούνται με τιμή πάνω από τα 7.000 ευρώ ανά τ.μ.. Στο Χαλάνδρι τα καινούρια υπό κατασκευή διαμερίσματα ενεργειακής κλάσης Α+, με χρήση κοινόχρηστης πισίνας, διατίθενται με ζητούμενες τιμές πάνω από 6.000 ευρώ ανά τ.μ..

Εξίσου ελκυστικά το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει και τα δυτικά προάστια της Αττικής με τη Νέα Ιωνία, το Περιστέρι, το Αιγάλεω και την περιοχή των Αχαρνών να πρωταγωνιστούν στις αυξήσεις, ενώ το 2024 η στροφή των ξένων επενδυτών σ’ αυτά θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο. Συνολικά τα δυτικά προάστια κατέγραψαν ετήσια αύξηση σε ποσοστό 19,2% το γ’ τρίμηνο του 2023 με τη μέση ζητούμενη τιμή να φθάνει πλέον τα 1.800 ευρώ ανά τ.μ. Σε επίπεδο δήμων την υψηλότερη αύξηση σημείωσαν οι τιμές πώλησης των σπιτιών στη Νέα Ιωνία (+18,3% στα 2.264 ευρώ ανά τ.μ.) και ακολουθεί το Περιστέρι με +16,4% στα 1.700 ευρώ ανά τ.μ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις