Αναβολή στην εφαρμογή της δεύτερης φάσης του συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS) της ΕΕ επιδιώκουν ορισμένα κράτη – μέλη, ανάμεσά τους και η Κύπρος.
Όπως αναφέρει σχετικά το Bloomberg, ζητούν να εφαρμοστεί από το 2030, δηλαδή να δοθεί μια τριετής αναβολή. Στο στόχαστρο των χωρών αυτών βρίσκεται το αυξημένο κόστος που θα επιφέρει το ETS 2.0 στους τομείς της θέρμανσης και των μεταφορών, που θα επιβαρυνθούν για πρώτη φορά λόγω των ρύπων που εκλύουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Κύπρος και κράτη της Ανατολικής Ευρώπης φαίνεται πως πιέζουν τις Βρυξέλλες και με αφορμή την ευρύτερη οπισθοχώρηση των κλιματικών πολιτικών που σημειώνεται τελευταία διεθνώς. Έτσι, εκφράζουν ένα μπλοκ που τίθεται αντιμέτωπο με τα κράτη εκείνα που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στις πράσινες πολιτικές τους και θα επιβαρυνθούν λιγότερο. Το εν λόγω κρίσιμο θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο των υπουργών ενέργειας στις Βρυξέλλες.
Δεύτερο μείζον ζήτημα που θα απασχολήσει τους υπουργούς είναι η απόσυρση του ρωσικού αερίου. Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο στήριξε με ψήφισμά του το να δοθεί τέλος στις αρχές του 2026, με ορισμένες εξαιρέσεις για βραχυπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας μέχρι τις αρχές του 2027.
Η πρόταση πέρασε με ευρεία πλειοψηφία στο Ε.Κ., αν και σε επίπεδο κυβερνήσεων υπάρχει η αντίσταση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, που θα πρέπει να ξεπεραστεί ώστε να τεθεί σε ισχύ το οριστικό χρονοδιάγραμμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ούγγρος υπουργός ενέργειας, Πέτερ Σιτζάρτο, τόνισε ότι το εθνικό συμφέρον έχει κεφαλαιώδη σημασία όσον αφορά τις ενεργειακές προμήθειες και ότι η Ρωσία δεν απογοήτευσε ποτέ την Ουγγαρία. Έτσι, διατηρεί μια σκληρή γραμμή ενόψει των διαπραγματεύσεων.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα δεν έχει εκφράσει επίσημα αντιρρήσεις στο χρονοδιάγραμμα που προτείνει η Κομισιόν. Η ομοφωνία στην αγορά είναι ότι η χώρα μας δεν θα κληθεί να πληρώσει πολύ ακριβότερα για τις ποσότητες όταν απαγορευτεί το ρωσικό αέριο. Αυτό φανερώνει η σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών οδών εφοδιασμού, που πλέον έχουν συγκλίνει σε ένα βαθμό τιμολογιακά μεταξύ τους σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Τέλος, η χώρα μας πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο μιας ακόμα συζήτησης που αφορά τις προμήθειες αερίου προς την Ουκρανία. Δεδομένης της καταστροφής του ενεργειακού της συστήματος και των ελλείψεων που αντιμετωπίζει, έγινε προσπάθεια όλους τους προηγούμενους μήνες να φτάσει αμερικανικό αέριο μέσω των ελληνικών τερματικών LNG. Οι σχετικές δημοπρασίες απέτυχαν λόγω έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος και ο ΔΕΣΦΑ πρότεινε να γίνουν βελτιώσεις και να συνεχιστούν στο εξής.