Site icon NewsIT
06:55 | 20.05.25

Το σχέδιο για μία ενιαία κλαδική σύμβαση σε εστίαση – ζαχαροπλαστεία με αυξήσεις 12% και οι αντιδράσεις των μεγάλων αλυσίδων

Σερβιτόρος

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Δημήτρης Κατσαγάνης

Οι συνδικαλιστές πιέζουν για μία κοινή συλλογική σύμβαση στους δύο κλάδους για υποχρεωθούν και οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης – ζαχαροπλαστικής να δεχτούν τις αυξήσεις στους μισθούς που αυτές θα προβλέπουν

Αντίστροφη μέτρηση τρέχει για την υπογραφή της νέας διετούς συλλογικής σύμβασης με νέες αυξήσεις μισθών στην εστίαση.

Έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) έχει ήδη καταθέσει σχέδιο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργοδοτών του κλάδου της εστίασης (ΓΣΕΒΕΕ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, ΠΟΕΣΕ) προκειμένου να δοθούν αυξήσεις βασικών μισθών ύψους 12% το 2025 – 2026 (στα πλαίσια μίας κλαδικής σύμβασης για το 2025 – 2027).

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΕΤ προτείνει αύξηση 7% φέτος (αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2025) και 5% το 2026.

Μάλιστα, η ΠΟΕΕΤ ζητά να υπάρξει ενιαία κλαδική συλλογική σύμβαση τόσο στην εστίαση, όσο και στα ζαχαροπλαστεία προκειμένου να υποχρεωθούν και οι μεγάλες αλυσίδες των δύο κλάδων (δηλαδή εκείνες που δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα και στην εστίαση και στη ζαχαροπλαστική) να δεχτούν τους όρους της.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι μεγάλες αλυσίδες των δύο κλάδων απέφευγαν να δεχθούν τους όρους είτε της κλαδικής συλλογικής σύμβασης στην εστίαση, είτε της κλαδικής συλλογικής σύμβασης στα ζαχαροπλαστεία, καθώς δεν ανήκουν αποκλειστικά σε κανένα εκ των δύο κλάδων, ενώ δεν είναι μέλη καμίας κλαδικής εργοδοτικής ένωσης, δηλαδή δεν είναι μέλη ούτε τις ΠΟΕΣΕ, αλλά ούτε και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ).

Συνδικαλιστικοί κύκλοι αναφέρουν στο newsit.gr πως γενικά είναι θετικό το κλίμα από την πλευρά των εργοδοτικών συνδικαλιστικών ενώσεων σε σχέση με τις προτεινόμενες αυξήσεις μισθών.

Ωστόσο, υπάρχουν πιέσεις (από κύκλους των εργοδοτών) σε σχέση με το 11ωρο της ανάπαυσης αλλά και στον ορισμό υπεύθυνου ανά ένα συγκεκριμένο πλήθος εργαζομένων, καθώς -εκ του νόμου- αυτός εξαιρείται εν μέρει από το καθεστώς της ψηφιακής κάρτας εργασίας (η οποία ήδη εφαρμόζεται υποχρεωτικά στην εστίαση).

Προς τα τέλη του τρέχοντος μηνός, αναμένεται συνάντηση μεταξύ της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων στην εστίαση και εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας, ενώ στις αρχές του επομένου προγραμματίζεται συνάντηση μεταξύ συνδικαλιστών του κλάδου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος.

Η σχεδιαζόμενη υπογραφή της κλαδικής σύμβασης στην εστίαση και στα ζαχαροπλαστεία θα έλθει να «κουμπώσει» με την ήδη υπογεγραμμένη κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία προκειμένου να υπάρξει ένα μίνιμουμ δίχτυ μισθολογικής – εργασιακής «ασφαλείας» για τους απασχολούμενους στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού, στον οποίο βασίζεται εν πολλοίς η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ιδίως κατά τους προσεχείς μήνες.

Ερώτημα αποτελεί μόνο αν και πότε θα προχωρήσει το υπ. Εργασίας σε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπως πχ στην αύξηση υπερωριών, τη διευθέτηση της εργασίας σε εβδομαδιαία βάση και την εισαγωγή συμβάσεων κατά παραγγελία.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version