Οικονομία

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Εκτιμάται ότι θα κοστίσει από 103,10 έως 140,76 ευρώ φέτος

Εκτιμάται ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος (6 – 8 ατόμων) θα κοστίσει από 103,10 έως 140,76 ευρώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ). Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 10,8% έως 11,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2022.

Η ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ πραγματοποίησε καταγραφή με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, σε τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία – κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι». Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται, όπως κάθε χρόνο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι».

Mετά την εορταστική περίοδο το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πρόκειται να διενεργήσει πανελλαδική έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η Εγνατία Οδός περνάει στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis Projects για τα επόμενα 35 χρόνια
Η παραχωρησιούχος εταιρεία NEA ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, θα αναλάβει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων, συνολικού μήκους άνω των 1.000 χλμ., για τα επόμενα 35 έτη
Η Εγνατία Οδός περνάει στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis Projects για τα επόμενα 35 χρόνια
ΑΑΔΕ: Υποχρεώσεις εισοδήματος – Πρόστιμο 2.500 ευρώ σε όποιο ευθυνόμενο πρόσωπο δεν εγγραφεί έγκαιρα
Για το έτος 2025, οι υπόχρεοι φορείς πρέπει να προχωρήσουν σε αρχική εγγραφή ή επικαιροποίηση στοιχείων για τα αρχεία εισοδήματος, με την προθεσμία να ξεκινά την Πέμπτη 1/01/2026 και να λήγει την Πέμπτη 15/01/2026
Φωτογραφία: iStock