Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Υπ.Οικονομικών:δεν χρειαζόμαστε πακέτο διάσωσης

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σε μπαράζ δηλώσεων και συνεντεύξεων, σε μιά προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της…

ελληνικής οικονομίας, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί ένα πακέτο διάσωσης από την Ε.Ε. όπως η Ουγγαρία.

“Δε θα υπάρξει διάσωση. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο,” ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ο κ.Παπακωνσταντίνου απέκλεισε τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ενώ εκτίμησε πως δε θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις από την υποβάθμιση της Fitch, καθώς η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες.

Τέλος υπογράμμισε πως το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και επίσης δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

Χθες το βράδυ ο κ.Παπακωνσταντίνου παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη στο CNN.

Μετά από 50 μέρες είναι σχεδόν αδύνατον να απαντήσετε πολλές από αυτές τις ερωτήσεις αλλά ευθέως είναι πιθανόν να χρεοκοπήσετε ή θα πρέπει να αναζητήσετε επιπλέον χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είτε από άλλα ιδρύματα;

Η απάντηση ευθέως και κατηγορηματικά είναι όχι. Και αυτό για τους εξής λόγους: αυτό που βλέπετε αυτή τη στιγμή, η πτώση των δεικτών αντανακλούν την έλλειψη αξιοπιστίας που είδαμε στο παρελθόν. Εμείς χτίζουμε αυτήν την αξιοπιστία του προϋπολογισμού, με έναν νέο προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στη Βουλή και περικόπτει το έλλειμμα κατά 3.6 ποσοστιαίες μονάδες, εκ των οποίων οι μισές προέρχονται από μόνιμα μέτρα στις δαπάνες. Είμαστε στη μέση ενός σκληρού φορολογικού συστήματος και μίας επισκόπησης των δαπανών που θα αξιολογήσει ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Υπάρχει κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα και πιστεύω ότι αυτό θα καθησυχάσει τις αγορές.

Είναι ρεαλιστικό να περικόψετε το έλλειμμα κατά 3% σε μία οικονομία που ήδη υποφέρει από την ύφεση; Αυτό θα φέρει μπορούσε να φέρει μία ύφεση που θα σας στείλει ακριβώς εκεί που ξεκινήσατε.

Εξαρτάται τις δαπάνες περικόπτεις. Κόβουμε δαπάνες λειτουργίας, κόβουμε καταναλωτικές δαπάνες στον δημόσιο τομέα. Δεν κόβουμε δημόσιες επενδύσεις που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε ως οικονομία και για να μην βουλιάξουμε πιο βαθιά στην ύφεση. Κόβουμε τις σπατάλες, πράγματα που δεν χρειάζονται και δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε πολλά από αυτά.

Δεν θα αντιμετωπίσετε ένα σοβαρό πρόβλημα του χρόνου, που η πιστοληπτική ικανότητα σας έχει υποβαθμιστεί, που δεν είναι αξιόπιστη για να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση στην ΕΚΤ για περισσότερη ρευστότητα. Πολλοί λένε ότι αυτό θα είναι το πρόβλημα σας του χρόνου.


Ναι μόλις η ΕΚΤ κάνει πιο αυστηρά τα κριτήρια αξιοπιστίας την ίδια στιγμή το 2010 θα είναι ένας χρόνος που θα χρειαστούμε να δανειστούμε λιγότερα από ότι δανειστήκαμε το 2009. Προς το παρόν δανειζόμαστε σε υψηλότερη τιμή αλλά δεν υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Δεν χωράει αμφιβολία όμως ότι είναι μία δύσκολη κατάσταση αλλά όσο πιο γρήγορα κινηθούμε για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να καθησυχάσουμε τις αγορές τόσο πιο εύκολο θα είναι να δανειστούμε του χρόνου.

Στην Αθήνα η κατάσταση είναι ως εξής: μπορεί να έχετε τον έλεγχο και σχέδιο για να προχωρήσετε μπροστά αλλά είτε είναι οι αγορές είτε ο ελληνικός λαός θα είναι δύσκολος καιρός για εσάς τους επόμενους μήνες;

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Τα χρηματιστήρια έπεσαν 7% την περασμένη εβδομάδα μετά το Ντουμπάι και ανέκαμψαν κατά 7% την επόμενη μέρα. ‘Ετσι μία ημερήσια αλλαγή στον πίνακα της αγοράς δεν λέει τόσα πολλά όσο η πίστη που έχουν οι επενδυτές ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες σε αυτή τη χώρα, ότι προχωράμε μπροστά, ότι πράγματι αντιμετωπίζουμε τα δομικά προβλήματα που είχαμε για πάρα πολύ καιρό και βάζουμε μία σειρά στα δημόσια οικονομικά μας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε