Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Εσείς ξέρετε τι σημαίνει… Bundespräsidentenstichwahlwiederholung verschiebung;

Εσείς ξέρετε τι σημαίνει… Bundespräsidentenstichwahlwiederholung verschiebung;

Η λέξη με τα… 50 γράμματα που “γέννησε” η γερμανική γλώσσα!

Ανοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο… ο οικολόγος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και ο υποψήφιος της αυστριακής ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ, οι δύο φιναλίστ των προεδρικών εκλογών, κάνουν προεκλογική εκστρατεία εδώ και έναν περίπου χρόνο, μεταμορφωμένοι σε μαραθωνοδρόμους μίας διακεκομμένης εκλογικής διαδικασίας, η οποία ολοκληρώνεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την Κυριακή.

Και ο νικητής είναι…

Στην αρχή ήταν έξι οι υποψήφιοι που διεκδικούσαν την αυστριακή προεδρία. Αυτός ο καιρός έχει παρέλθει προ πολλού, αφού ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξήχθη στις 24 Απριλίου. Το αποτέλεσμά του προκάλεσε αίσθηση: για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο σοσιαλδημοκράτης (SPO) και ο συντηρητικός (OVP) υποψήφιος αποκλείονται από τον πρώτο γύρο.

Αποδυναμωμένος από την εκλογική επίδοση του κόμματός του, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν παραιτείται.

Δεύτερη ανατροπή στον δεύτερο γύρο: ο Νόρμπερτ Χόφερ, που το βράδυ των αποτελεσμάτων προβάλλεται ως νικητής της ψηφοφορίας, τελικά ηττάται στο νήμα κατά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων, η οποία γίνεται, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, την επομένη των εκλογών. Επειτα από 24ωρο επιπλέον σασπένς, ο πρώην ηγέτης των Πρασίνων της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν εκλέγεται πρόεδρος.

Περί νόμων και κόλλας… 

Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων του Νόρμπερτ Χόφερ αποφασίζει να προσβάλει το αποτέλεσμα των εκλογών στη δικαιοσύνη, με επιχείρημα ότι σημειώθηκαν «ατασθαλίες». Οι νομικοί είναι πολύ επιφυλακτικοί ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.

Παρά ταύτα, το Συνταγματικό Δικαστήριο δικαιώνει το ακροδεξιό κόμμα στο τέλος του Ιουνίου! Και γιατί; Αποφαίνεται ότι δεκάδες χιλιάδες επιστολικών ψήφων καταμετρήθηκαν εκτός του οριζομένου χρονικού πλαισίου, χωρίς την απαιτούμενη εποπτεία, σε μία πρακτική που γενικώς εφαρμοζόταν κατά το παρελθόν στις ψηφοφορίες. Η ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών ακυρώνεται

Η ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου, που έχει προγραμματισθεί για τις αρχές του Ιουλίου, ματαιώνεται. Και ο δεύτερος γύρος των εκλογών ορίζεται για τις 2 Οκτωβρίου. Οι υποψήφιοι ξεκινούν και πάλι την προεκλογική εκστρατεία. Τα επιτελεία τους αναζητούν νέα συνθήματα. Τα τηλεοπτικά δίκτυα προγραμματίζουν νέες πολιτικές συζητήσεις.

Uhugate

Και τότε χτυπά του Uhugate…λόγω μίας ακατάλληλης κόλλας, κατασκευαστικό ελάττωμα πλήττει τα ψηφοδέλτια των επιστολικών ψήφων, που χρησιμοποιούνται πολύ στις ψηφοφορίες στην Αυστρία: ορισμένοι φάκελοι ανοίγουν μόνοι τους. Ενας ανοικτός φάκελος ακυρώνει το ψηφοδέλτιο…

Δύο εβδομάδες πριν από την επανάληψη του δεύτερου γύρου, η ψηφοφορία αναβάλλεται για τις 4 Δεκεμβρίου, ώστε να τυπωθούν νέοι φάκελοι. Η αυστριακή αστυνομία αναζητεί τον ένοχο των ελαττωματικών φακέλων…η ελαττωματική κόλλα προέρχεται από τη Γερμανία!

«Περισσότερο από ποτέ»

Η εξέλιξη του απίστευτου σεναρίου δοκιμάζει τα νεύρα των υποψηφίων…κυρίως του νικητή των προεδρικών εκλογών. Ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν καταφεύγει στο χιούμορ και ξεκινά για τρίτη φορά προεκλογική εκστρατεία υπό τους ήχους του «One more time» (Daft Punk) και με νέο σύνθημα «Περισσότερο από ποτέ» (Mehr den Je).

Η γερμανική γλώσσα δείχνει το μεγαλείο της και γεννά μία λέξη ειδική για την περίπτωση:

Bundespräsidentenstichwahlwiederholungverschiebung (αναβολή της επανάληψης του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών)

Οι παλινωδίες δεν διασκεδάζουν καθόλου τον εκδότη σχολικών βιβλίων που χρειάστηκε να αποσύρει 2.500 βιβλία που είχαν τυπωθεί πριν από την ακύρωση της ψηφοφορίας και όπου ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν εμφανιζόταν ως πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας.

Πάντως στο τέλος του Αυγούστου, οι Αυστριακοί μάθαιναν ανακουφισμένοι ότι ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, μανιώδης καπνιστής, 72 ετών, έχει «πνεύμονες σε εξαιρετική κατάσταση», όπως μαρτυρούσε το ιατρικό του δελτίο.

Για να δώσει μία οικονομική υποστήριξη στον υποψήφιο των Οικολόγων, αφού οι δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας δεν του έχουν καταβληθεί, ένα διάσημο καφέ της Βιένης στήνει την επιχείρηση «ένας καφές για τον βαν ντερ Μπέλεν», πληρώνοντας στο προεκλογικό του επιτελείο 50 λεπτά για κάθε καφέ που σερβίρει.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η μαραθώνια προεκλογική εκστρατεία ήταν «από τις πιο χυδαίες» στην Αυστρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνετά, το αυστριακό κοινοβούλιο όρισε την 26η Ιανουαρίου για τη ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, ώστε να υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για την κήρυξη ενός νέου Bundespräsidentenstichwahlwiederholung…

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε