Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χάρη στο σπάνιο αίμα του έχει σώσει εκατομμύρια ψυχές

Χάρη στο σπάνιο αίμα του έχει σώσει εκατομμύρια ψυχές

Ο James Harrison έχει σπάνιο αίμα. Αποφάσισε να γίνει αιμοδότης και χάρη σε αυτόν, έχουν σωθεί οι ζωές εκατομμυρίων μωρών.

Δεν έχει υπερφυσικές δυνάμεις και δεν φοράει κάπα, όμως είναι ένας υπερήρωας. Ένας 74χρονος έχει σώσει εκατομμύρια μωρά τα τελευταία 54 χρόνια, χάρη στο σπάνιο αίμα του.

Ο Τζέιμς Χάρισον έχει το… χάρισμα! Γεννήθηκε στην Αυστραλία και έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τύπο αίματος. Ο 74χρονος έχει 0 αρνητικό με αντίσωμα στη νόσο Rh (Rhesus). Συγκεκριμένα, το αίμα του περιέχει ένα αντίσωμα που θεραπεύει τα μωρά που πάσχουν από τη νόσο Rhesus. Δωρίζει αίμα από τότε που ήταν 18 χρονών και το έχει κάνει πάνω από 1.000 φορές έως σήμερα.

Το αίμα του Τζέιμς, μπορεί να καταπολεμήσει τη νόσο αυτή και για αυτό είναι τόσο πολύτιμο. Μάλιστα, είναι ασφαλισμένο για $ 1 εκατομμύριο δολάρια. Ήταν λίγο αφότου άρχισε να δωρίζει που ανιχνεύτηκε στο αίμα του, αυτό το σπάνιο αντίσωμα. Χιλιάδες μωρά πεθαίνουν στην Αυστραλία κάθε χρόνο λόγω της νόσου Rh. Ορισμένα νεογνά υποφέρουν από μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο.

Όταν ανακαλύφθηκε η αλήθεια για το αίμα του, προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχει σε μια σειρά δοκιμών για να βοηθήσει στη δημιουργία εμβολίου κατά της νόσου. Το εμβόλιο χορηγείται σε όλες τις γυναίκες εγκύους που είναι αρνητικές στο Rh.

Ακόμα και όταν ταξιδεύει, φροντίζει να σταματά από ένα κέντρο δωρητών. “Έχω δωρίσει στην ακτή Sunshine, τη Νότια Αυστραλία, τη Δυτική Αυστραλία, την Τασμανία… Οπουδήποτε κι αν πάω περνάω από ένα νοσοκομείο και δωρίζω αίμα”.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα να σταματήσω», είπε. Το αρχικό του κίνητρο για να γίνει δωρητής αίματος ήταν όταν σε ηλικία 14 ετών, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο στήθος, για την οποία χρειάστηκε 13 λίτρα αίματος. “Ήμουν στο νοσοκομείο για τρεις μήνες. Το αίμα που έλαβα, έσωσε τη ζωή μου, γι ‘αυτό έκανα μια υπόσχεση στον εαυτό μου, να δώσω αίμα όταν γίνω 18”, συμπλήρωσε.

https://www.youtube.com/watch?v=2ZCFoNI-S8U

Σύμφωνα με το Iatropedia.gr, ασυμβατότητα ρέζους σε ένα ζευγάρι δημιουργείται όταν ο άνδρας ή η γυναίκα έχουν διαφορετικό ρέζους. Ο παράγοντας ρέζους στους ανθρώπους, διακρίνεται σε θετικό και αρνητικό. Ρέζους θετικό σημαίνει ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια διαθέτουν ένα κοινό αντιγόνο που επικρατεί και λέγεται Rhesus (Rh). Ρέζους αρνητικό, σημαίνει απουσία αυτού του αντιγόνου. Υπολογίζεται ότι το 85% των ατόμων της λευκής φυλής έχουν ρέζους θετικό.

Το ρέζους αρνητικό στη γυναίκα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όταν είναι έγκυος. Αν η μητέρα έχει ρέζους αρνητικό και ο πατέρας ρέζους θετικό, τότε θα δημιουργηθούν ενδεχομένως επιπλοκές στο έμβρυο. Η μητέρα θα αναπτύξει αντισώματα κατά του αίματος του πρώτου παιδιού, που είναι ρέζους θετικό. Αυτά τα αντισώματα παραμένουν καθ όλη τη διάρκεια της ζωής της και στην επόμενη εγκυμοσύνη τα αντισώματα θα καταστρέψουν το αίμα στο νέο έμβρυο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει από αιμολυτική νόσο των νεογνών, έως και εμβρυακό θάνατο.

Η Joy Barnes, μία από τις μητέρες που βοήθησε ο James και είναι φίλοι εδώ και 23 χρόνια δήλωσε: “Χωρίς αυτόν, δεν θα μπορούσα ποτέ να έχω υγιή μωρά”. “Δεν ξέρω πώς να τον ευχαριστήσω”, κατέληξε για τον άνθρωπο ήρωα…

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις