Πολιτική

Δήλωση σοκ από Κυρίτση: Περιμένουμε ξέσπασμα βίας – Guardian: Η Ελλάδα στο χείλος του χάους

«Η Ελλάδα στο χείλος του χάους καθώς οι μετανάστες ξεσηκώνονται κατά της μεταφοράς τους στην Τουρκία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Guardian. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του συντονιστικού της κυβέρνησης, Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος τονίζει πως «περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι».

Ο Guardian αναφέρει πως οι ταραχές και οι εξέγερση χιλιάδων μεταναστών που είναι παγιδευμένοι σε όλη την Ελλάδα έχουν προκαλέσει φόβους για το πως θα εφαρμοστεί η συμφωνία, η οποία έτσι κι αλλιώς ελέγχεται για τη νομιμότητά της. Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στα όσα έγιναν στη Χίο την περασμένη Παρασκευή όταν περίπου 800 πρόσφυγες και μετανάστες «απέδρασαν» από το κέντρο κράτησης στη Χίο.

Όπως δε αναφέρει, περίπου 750 μετανάστες αναμένεται να επιστρέψουν στην Τουρκία από τη Δευτέρα (04.04.2016) έως την Τετάρτη (06.04.2016), από τη Λέσβο.

Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι η δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, Γιώργου Κυρίτση, που παραδέχεται ότι «περιμένουμε βία. Οι άνθρωποι σε απόγνωση τείνουν να γίνονται βίαιοι».

«Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού οργάνου για τους πρόσφυγες στον Observer.

Και όλα αυτά ενώ 24 ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ο Guardian αποκαλύπτει πως ο Frontex δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό για να επιβλέψει την επιχείρηση επιστροφής των μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία. Η μεταφορά μεταναστών που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία της 18ης Σεπτεμβρίου και κρατούνται στα ελληνικά νησιά καθώς έχουν επιλεγεί για να απελαθούν μετά από fast track ακροάσεις για άσυλο, θα γίνει με οκτώ σκάφη του Frontex.

Ο Γιώργος Κυρίτσης επιβεβαιώνει τις ελλείψεις προσωπικού, λέγοντας πως από τους 2.300 αξιωματούχους που είχε υποσχεθεί να στείλει η Ε.Ε. στην Ελλάδα, μόλις οι 200 έχουν φτάσει. «Ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές που θα έπρεπε να έχουν στείλει. Ακόμη και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη».

Πηγή: Guardian

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την ΕΡΤ και ενημερώθηκε για τη νέα υπηρεσία αυτόματου υποτιτλισμού των δελτίων ειδήσεων
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε απολύτως ανοιχτός στην αναπροσαρμογή των απολαβών του προσωπικού της ΕΡΤ, καλύπτοντας μέρος της διαφοράς στις αμοιβές με τους ιδιωτικούς σταθμούς
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ
«Η δικαστής Ιρένα Γκιόκα που με καταδίκασε είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα για πλαστογραφία» καταγγέλλει ο Φρέντι Μπελέρης
«Γι' αυτό ζητώ την αναθεώρηση των αποφάσεων που με φυλάκισαν για 16 μήνες και μου στέρησαν τη Δημαρχία της Χειμάρρας», εξηγεί ο Βορειοηπειρώτης ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Φρέντι Μπελέρης
Πώς λειτουργεί το Kids Wallet, πώς το κατεβάζουμε - «Οι γονείς να το χρησιμοποιούν με σύνεση και να μην το μετατρέψουν σε εργαλείο κατασκοπείας»
Το Kids Wallet, που είναι διαθέσιμο σε Apple Stores και Google Play, είναι το σημαντικότερο μέτρο της Εθνικής Στρατηγικής κατά της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων
Η εφαρμογή Kids Wallet
5