Δευτέρα, 17 Ιουν.
26oC Αθήνα

Eurostat, ανάπτυξη και χρέος: οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Eurostat, ανάπτυξη και χρέος: οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Στην εμπέδωση της ανάπτυξης στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του ο Αντώνης Σαμαράς, που δεν παρεκκλίνει των μείζονων στόχων της εξόδου από το Μνημόνιο και της διευθέτησης της βιωσιμότητας του χρέους. Σήμερα η πιστοποίησή του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat.

“Μετά τις επιτυχίες της δημοσιονομικής προσαρμογής ανοίγεται ορθάνοιχτο το παράθυρο της ανάπτυξης”. Αυτό είναι το σύνθημα, που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαληθευθούν στο έπακρο οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και η συνολική βελτίωση των οικονομικών δεικτών συνεπάγεται τη μερική σε πρώτη φάση αποκατάσταση των αδικιών, που έχουν επισωρεύσει 4 χρόνια Μνημονίων.

Ιδιαίτερο βάρος δίνουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στο “Αναπτυξιακό Όραμα για την Ελλάδα”, που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός εντός των επομένων ημερών

Εντός της ημέρας αναμένεται η πιστοποίηση από την Eurostat του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, που εκτιμάται περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ με τον Αντώνη Σαμαρά να επαναλαμβάνει στη χθεσινή του συνέντευξη στο Bloomberg ότι η Ελληνική Πολιτεία έκανε το καθήκον της και πλέον πρέπει και οι εταίροι μας να τηρήσουν το δικό τους σκέλος των υποχρεώσεων, παραπέμποντας ευθέως στην τελεσίδικη διευθέτηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την πολιτική δήλωση στήριξης μετά το Eurogroup της 5ης Μαΐου, η οποία θα υποδηλώνει και την απαρχή της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος.

Στην ίδια συνέντευξη, πάντως, ο κύριος Σαμαράς προανήγγειλε ότι το 2015 η Ελλάδα πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτύχει και δημοσιονομικό πλεόνασμα, γεγονός, που θα της επιτρέψει να αποπληρώνει από ιδίους πόρους το χρέος της. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο, χαρακτηρίζοντας θετική όσο και κρίσιμη την αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων. Ο κύριος Σαμαράς, ωστόσο, δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βιάζεται να ξαναβγεί στις αγορές.

Οδικός Χάρτης Ανάπτυξης

Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται εντός της κυβέρνησης και για το αναπτυξιακό σκέλος. Χθες, μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας δέχθηκε στο γραφείο τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Φίλιππο Σαχινίδη και Χρήστο Πρωτόπαππα, όπου τέθηκε επί τάπητος το κυβερνητικό σχέδιο για το “Αναπτυξιακό Όραμα για την Ελλάδα”, ένας φιλόδοξος Οδικός Χάρτης για έναν νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης στη χώρα, που βασίζεται σε μελέτες του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων στήριξης, θα προβλέπονται προνόμια, κίνητρα ή απαλλαγές για επαναπατρισμό κεφαλαίων, που είχαν διοχετευθεί στο εξωτερικό τα χρόνια της αβεβαιότητας.

Ως άξονες του νέου αναπτυξιακού σχεδίου αναγνωρίζονται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πρωτογενής παραγωγή, ο τουρισμός και δη οι εναλλακτικές μορφές του, η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τα logistics οι τεχνολογίες αιχμής και η καινοτομία στην έρευνα. Το όλο σχέδιο, το οποίο θα τεθεί υπ όψιν και των Ευρωπαίων εταίρων μας, θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να συμβολίσει την κυβερνητική αγωνία να επιστρέψει τάχιστα η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Παράλληλα με τις αναπτυξιακές δράσεις το σχέδιο αναμένεται να έχει και συγκεκριμένες δράσεις για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής με πρώτη προτεραιότητα ενεργητικές πολιτικές υπέρ της απασχόλησης αλλά και πρόνοιες υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Συσκέψεις γίνονται και για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και αυτό γιατί στο οικονομικό επιτελείο θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν αδικίες λόγω των πολλών επιπέδων αποκλεισμών, που έχουν αποφασιστεί σε πρώτη φάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γ.Παπανδρέου την… είπε σε ταξιτζή: Βρες την αιτία που δεν έφαγες αρνί

Τσίπρας από Χανιά: Όποιος ψηφίζει Σαμαρά, ψηφίζει Μέρκελ και Σόιμπλε…

Στουρνάρας: Δεν πάω πουθενά! Εγώ θα διαπραγματευθώ την λύση του χρέους

Η ανεργία πάντως δεν πέφτει! – Eurostat: Στο 27,5% τον Δεκέμβριο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε