Πολιτική

FT: Πρωτοβουλία Μητσοτάκη στο ΕΛΚ για αύξηση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ πριν την κρίσιμη Σύνοδο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι: «η ανάγκη για τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν επειγόντως την άμυνά τους είναι σήμερα πιο ξεκάθαρη από ποτέ»

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο που αναλαμβάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει, να στηρίξει άμεσα τις προτάσεις της Κομισιόν για αύξηση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ, αναφέρονται σε σημερινό τους (05.03.25) δημοσίευμα οι «Financial Times».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενός από τα μεγαλύτερα εθνικά κόμματα του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα παροτρύνει τους συναδέλφους του στο ΕΛΚ να στηρίξουν μία δήλωση που θα υποστηρίζει πρωτοβουλίες χρηματοδότησης της άμυνας κατά τη διάρκεια συνάντησης του ΕΛΚ αύριο το πρωί, πριν από τη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών της ΕΕ αργότερα την ίδια ημέρα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ θα γίνει λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα βρεθούν στο επίκεντρο η Ουκρανία και η στρατηγική για την ευρωπαϊκή άμυνα υπό τη σκιά των κινήσεων της κυβέρνησης Τραμπ.

Χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δημοσίευσε σειρά εισηγήσεων που ευθυγραμμίζονται με προτάσεις που έχει καταθέσει στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τη σύσταση κοινού ταμείου ύψους 150 δισ. ευρώ για κομβικές αμυντικές επενδύσεις και δημοσιονομική ευελιξία για τις αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών.

Σύμφωνα με τους FT, ο Έλληνας πρωθυπουργός, με βάση το σχέδιο δήλωσής του που εξασφάλισε η βρετανική εφημερίδα, αναμένεται να τονίσει στους συναδέλφους του στο ΕΛΚ ότι: «η ανάγκη για τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν επειγόντως την άμυνά τους είναι σήμερα πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Ωστόσο, εξακολουθούμε να υστερούμε και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας», συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε άλλο σημείο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός καλεί το ΕΛΚ να κατανοήσει την ανάγκη για γρήγορες κινήσεις και και να στηρίξει τις προτάσεις χρηματοδότησης, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση των δαπανών ώστε η Γηραιά Ήπειρος να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες.

«Θα πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί σε αυτές τις επιλογές χρηματοδότησης, χωρίς να θυσιάσουμε την ταχύτητα για την τελειότητα… και να επιδιώξουμε κάποιες αλλαγές που αλλάζουν τα δεδομένα για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα τόσο σε φίλους όσο και σε εχθρούς σχετικά με τη δέσμευσή μας να πάρουμε στα σοβαρά την άμυνα της ΕΕ», θα αναφέρει στους συναδέλφους του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ ως προς τη συλλογική άμυνα η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της μεταπολεμικής ασφάλειας της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός θα σημειώσει πως «η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει δείξει την τάση της να επαναπροσδιορίσει και να επανασχεδιάσει την εμπλοκή της στην ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Το μέλλον των αμυντικών προσπαθειών της ΕΕ θα διαμορφωθεί από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα ζητήματα της χρηματοδότησης, από τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ δομεί τα αμυντικά της εργαλεία και από τη στάση της απέναντι στις εταιρικές σχέσεις», θα υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πηγές ΝΔ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Έγινε παρέμβαση για να συγκαλυφθεί μια «πράσινη» υπόθεση που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ
«Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για στενό συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος παρενέβη προκειμένου να διαγραφεί ποσό ύψους 400.000 ευρώ» τονίζουν πηγές της ΝΔ
Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ 5
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι κτήνος όποιος δεν κατάλαβε τι έκανε ο Πάνος Ρούτσι – Είναι ψέματα όσα λέει η κυβέρνηση
«Ζητώ συγγνώμη από την κυβέρνηση που υπερασπίζομαι ανθρώπους, πολίτες, κινήματα, σωματεία, αφιλοκερδώς σε όλη την Ελλάδα και τρέχω όπου με χρειάζονται» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου 17
Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα και η ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι μάλιστα έχουν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ τηλεφώνησαν στον πρώην πρωθυπουργό και εμφανίστηκαν έτοιμοι ακόμα και να παραιτηθούν προκειμένου να είναι υποψήφιοι με το νέο κόμμα Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας 2
Το ΠΑΣΟΚ σε επιφυλακή μετά την παραίτηση Τσίπρα – Η επίθεση Ανδρουλάκη και το σχέδιο διεύρυνσης
Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο διεύρυνσης του κόμματος με κινήσεις, με στόχο να δοθεί το μήνυμα ότι η ενότητα του χώρου βασίζεται στον κορμό του ΠΑΣΟΚ, αποδομώντας το εγχείρημα του πρώην πρωθυπουργού
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης 1
Ανακούφιση στην κυβέρνηση από τον τερματισμό της απεργίας πείνας του Πάνου Ρούτσι – «Η Δικαιοσύνη βρήκε τον τρόπο χωρίς υποδείξεις»
Πυρά προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως στο πρόσωπο του τραγικού πατέρα βρήκε ευκαιρία να μπαχαλοποιήσει το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών
Πάνος Ρούτσι