Δευτέρα, 17 Ιουν.
28oC Αθήνα

Κ. Γεροντόπουλος: “Η ΕΕ και η ελληνική προεδρία στο πλευρό της Κένυας”

Κ. Γεροντόπουλος: “Η ΕΕ και η ελληνική προεδρία στο πλευρό της Κένυας”

Την καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ελληνική Προεδρία των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό στην Κένυα, με τραγικό απολογισμό δεκάδες νεκρούς, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, στην εναρκτήρια ομιλία του στην 39η Σύνοδο του Κοινού Συμβουλίου των χωρών Αφρικής, Καραϊβικής, Ειρηνικού (ΑΚΕ) και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξάγεται στο Ναϊρόμπι.

Ο κ. Γεροντόπουλος, συμπρόεδρος της Συνόδου και εκπροσωπώντας την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάθριν Άστον, παρουσία του Προέδρου της αφρικανικής χώρας, Οχούρου Κενιάτα- με τον οποίο είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση- ανέφερε ότι «αυτή η σημαντική συνάντηση δυστυχώς, πραγματοποιείται σε μια στιγμή πένθους για την Κένυα. Πριν από μόλις λίγες μέρες, στο Μπεκετόνι συνέβησαν αποτροπιαστικά εγκλήματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα» είπε, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, την ελπίδα «ότι οι Αρχές της Κένυας θα εντοπίσουν σύντομα τους δράστες και θα τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη και τη διαβεβαίωση ότι η ΕΕ βρίσκεται δίπλα στην Κένυα, στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να παράσχει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της και τους επισκέπτες της».

Ο υφυπουργός ανέπτυξε όχι μόνο τις θέσεις της ΕΕ για τις σχέσεις με τις χώρες Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού, αλλά και τις θέσεις της ελληνικής Προεδρίας σε σημαντικά ζητήματα, όπως η λαθραία διακίνηση μεταναστών, επισημαίνοντας ότι «η συνεδρίαση οφείλει να δώσει πρόσθετη ώθηση σε αυτήν τη σημαντική διαδικασία, με ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των συστάσεων του 2012 και σε ένα νέο θέμα, όπως η λαθραία διακίνηση μεταναστών και η εμπορία ανθρώπων». «Το ζήτημα αυτό» είπε «αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η ενισχυμένη συνεργασία με τους εταίρους μας από τις χώρες ΑΚΕ για το εν λόγω θέμα έχει ζωτική σημασία για την ΕΕ και τις χώρες ΑΚΕ, ώστε να αποφευχθούν νέα τραγικά συμβάντα στο μέλλον».

Ο κ. Γεροντόπουλος, τόσο κατά τη συνεδρίαση όσο και σε επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου με υπουργούς Εξωτερικών αρκετών αφρικανικών κρατών, τόνισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η ορθολογική χρήση της ενέργειας ως πολιτικές υψηλής προτεραιότητας, αναφερόμενος και στη σημαντική εμπειρία που έχει αποκτήσει η Ελλάδα στον τομέα αυτόν, τόσο στην έρευνα όσο και στην εφαρμογή.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει συσσωρεύσει πολύτιμη εμπειρία και έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής ένα πολύ ελκυστικό πλαίσιο επένδυσης για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την εφαρμογή των εγγυημένων τιμών (Feed-In Tariffs) στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και με τις απλοποιήσεις και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι βάσει των σχετικών εκτιμήσεων, η Ελλάδα θα πετύχει τον ενδιάμεσο στόχο της για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μέχρι το 2020, επισημαίνοντας ότι παρά την οικονομική κρίση, διατηρείται έντονο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τους εκτελούσαν την ώρα που έβλεπαν Μουντιάλ!

Ξανά εκρήξεις στην Κένυα με 10 νεκρούς κι 70 τραυματίες – Αποχωρούν οι τουρίστες

Κένυα: Εκρήξεις 2 λεωφορείων – Αναφορές για θύματα

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε