Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

“Ξεχωριστό άρθρο” θέλει τα εργασιακά η ΔΗΜΑΡ – Ψάχνουν λύση στο παρά πέντε – Μετά την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα η συνάντηση των τριών αρχηγών

“Ξεχωριστό άρθρο” θέλει τα εργασιακά η ΔΗΜΑΡ – Ψάχνουν λύση στο παρά πέντε – Μετά την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα η συνάντηση των τριών αρχηγών

– Συζητάει την πρόταση ΔΗΜΑΡ η κυβέρνηση για να περάσουν τα μέτρα στη Βουλή
– ΠΑΣΟΚ: να έρθει στη βουλή ένα πακέτο που να μπορούν να ψηφίσουν και τα τρία κόμματα
– Να κλείσει εδώ και τώρα το πακέτο θέλει ο Σαμαράς
– Κάνει πίσω η τρόικα και στον χρόνο προειδοποίησης για τις αποζημιώσεις;

Τα δεδομένα αλλάζουν από λεπτά σε λεπτό. Με τις επαφές Σαμαρά με τους υπουργούς να συνεχίζονται και εν αναμονή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, φαίνεται ότι τα τρία κόμματα βρίσκονται σε ανοιχτή επαφή.

Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστή μια λύση που φαίνεται να προτείνει η ΔΗΜΑΡ ώστε να ξεμπλοκάρει η ψήφιση των μέτρων.

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Σπύρος Λυκούδης είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα πως εύχεται “να έρθουν τα εργασιακά στη Βουλή ως ξεχωριστό άρθρο και όχι ως ενιαίο νομοσχέδιο”

Δηλαδή να δοθεί η ευκαιρία στη ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα υπόλοιπα μέτρα χωρίς να μπλοκάρει την ψηφοφορία. Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Λυκούδης “Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση, αλλά ζητάμε και το σεβασμό στις δικές μας ευαισθησίες”. Λόγια που οδηγούν σε μια συμβιβαστική λύση.
Μια λύση που φαίνεται να συζητάει απ’ την πλευρά της η κυβέρνηση.

“Δεν θέλουμε να υπάρξει κυβερνητική κρίση” επισήμανε ο κ. Λυκούδης και απαντώντας στο “όσοι το τολμήσουν” του Αντώνη Σαμαρά ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Εμείς τολμήσαμε τα ατόλμητα. Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν σκέφτεται το καλό της χώρας”

Φαίνεται έτσι να αναζητείται μια λύση που δεν θα φέρει σε δύσκολη θέση τη ΔΗΜΑΡ και 15 ώρες μετά το χθεσινό ναυάγιο, φαίνεται πως υπάρχουν εξελίξεις προς τη μεριά της συνεννόησης.

Νωρίτερα άλλωστε και ο εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι συνεχείς και πως ως το τέλος της ημέρας θα υπάρχει κάποια εξέλιξη προς θετική κατεύθυνση.

Υποχώρηση της τρόικας;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση οι τροϊκανοί φαίνεται να κάνουν πίσω και στο θέμα του χρόνου προειδοποίησης πριν την απόλυση.

Η πλευρά της τρόικας έχει ζητήσει ο χρόνο προειδοποίησης να πέσει από τους έξι στους τρεις μήνες.
Φαίνεται τώρα πως και σε αυτό το σημείο υπήρξε συμφωνία να μην γίνει αλλαγή.

Από αυτή την τηλεδιάσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα θα κριθούν πολλά. Ανάλογα με την πορεία της θα κριθεί και το πότε θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Εφόσον ο Γ. Στουρνάρας καταλήξει κάπου με τους δανειστές. Το κάπου ωστόσο για την ΔΗΜΑΡ δεν έχει αόριστη και γενική μορφή.

ΔΗΜΑΡ: “Ας κάνει πίσω μια φορά και η τρόικα”

Για την ΔΗΜΑΡ η διαφωνία στα εργασιακά φαίνεται να είναι το Α και το Ω και για τον λόγο αυτό έχει στηλώσει τα πόδια.
Η διαφωνία δεν είναι πλεον στις τριετίες, αφού το θέμα αυτό έχει κλείσει και παραμένουν “παγωμένες” όπως είχε αποφασισθεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η διαφωνία είναι στο θέμα των αποζημιώσεων αλλά και στο θέμα του κατώτατου μισθού. Λένε χαρακτηριστικά, ότι δεν θα δεχθούν καμία αλλαγή στα εργασιακά από την μορφή που έχουν σήμερα, όποιο κι αν είναι το κόστος.

O πρωθυπουργός να εξαντλήσει τις δυνατότητές του στο επίπεδο της πολιτικής διαπραγμάτευσης

“Να έρθει στη βουλή ένα πακέτο που να μπορούν να ψηφίσουν και τα τρία κόμματα” είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας:
“Είχε τεθεί, εξαρχής και από τον κ. Βενιζέλο και από τον κ. Κουβέλη ότι δεν πρέπει να προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας σε καμία διαπραγμάτευση με την τρόικα, αν δεν έχει πάρει την έγκριση των αρχηγών. Εμείς λέμε ότι αυτό είναι ένα μέτωπο που δεν πρέπει να ανοίξει… Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας”.
Η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ επιμένει με νόημα πως “θα πρέπει ο πρωθυπουργός να εξαντλήσει τις δυνατότητές του στο επίπεδο της πολιτικής διαπραγμάτευσης… Εμείς πιστεύαμε ότι έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει από την πολιτική διαπραγμάτευση, κυρίως για τα θέματα της βιωσιμότητας του χρέους, της παράτασης, της εκταμίευσης… Προσχωρήσαμε στην άποψη του πρωθυπουργού, γιατί αυτός έχει τον τελευταίο λόγο και στηρίζουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός…”

Να κλείσουν όλα άμεσα

Ο Πρωθυπουργός θέλει άμεσα, σήμερα αν είναι δυνατό να κλείσουν όλα.. Μέσα στα επόμενα 24ωρα το πακέτο πρέπει να είναι έτοιμο και από χθες όπως τόνισε τόσο ο ίδιος όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας το πακέτο θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή. 

Από το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς έχει συνεχείς συναντήσεις με υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό θέμα των συναντήσεων του κ. Σαμαρά με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτο, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Εργασίας Ι. Βρούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη συζήτηση των μέτρων στη Βουλή αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις από τη άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα πακέτο των εργασιακών.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι έχουν γίνει πολλές αλλαγές στις θέσεις που είχε καταθέσει αρχικά η τρόικα, ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ για να βρεθεί λύση.

Διαβάστε επίσης:

Ψάχνουν λύση για να φτάσουμε σε νεα σύσκεψη αρχηγών – Σαμαράς – Βενιζέλος και Κουβέλης σε συνεχή επαφή

Αυτό είναι το non paper με τις 6 απαιτήσεις των Γερμανών

Δημόσιο: 5.000 απολύσεις φέτος – 20.000 το 2013!

Πλαφόν 1.900 ευρώ στους μισθούς ΔΕΚΟ – 15% ο φόρος καταθέσεων – Όλα τα μέτρα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε