Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

ΝewsIt αποκάλυψη: Το παρασκήνιο των πρόωρων εκλογών – Ποιοί υπουργοί τάσσονται κατά και ποιοί υπέρ

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου πιέζουν για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
– Ποιοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο
– Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν σίγουρες τις πρόωρες εκλογές ανεξαρτήτως εκλογικου αποτελέσματος

Όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος μέχρι και την κάλπη να θέτει το δίλημμα για πιθανές πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που οι πολίτες στείλουν αρνητικό μήνυμα για την κυβερνητική πολιτική, χωρίς για πολλοστή φορά να διευκρινίζει ποιός είναι ο περιβόητος πήχυς.

Διαβάστε ποιός είναι ο πήχυς σύμφωνα με πληροφορίες

Αυτό το δίλημμα όμως δεν έχει περάσει μόνο στους κόλπους των πολιτών, αλλά πλέον και η κυβέρνηση δείχνει διχασμένη, χωρισμένη σε δύο μέτωπα, ανάμεσα σε εκείνους που στηρίζουν μία ενδεχόμενη απόφαση για πρόωρες εκλογές και στους άλλους που θέλουν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν μία τέτοια ενέργεια.

Από τους βασικούς εισηγητές για τις πρόωρες εκλογές είναι τα δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, στις πλάτες των οποίων έχει πέσει το βάρος του συντονισμού του κυβερνητικού έργου και της οικονομίας. Ο λόγος για τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση και τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι ασκούν πιέσεις για πρόωρες εκλογές, ενώ επικρατεί έντονα η φημολογία για πρόωρες εκλογές ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου.

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν και οι υπουργοί που δεν επιθυμούν την πρόωρη προσφυγή θέτοντας ως βασικό επιχείρημα ότι μπορεί να προκαλέσει ένα μετεκλογικό χάος, που θα θέσει σε κίνδυνο το Μνημόνιο, ενώ θεωρούν πως οι πολίτες δεν θα συγχωρέσουν στην κυβέρνηση δεύτερη εκλογική διαδικασία για εθνικές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος είναι ένας εξ αυτών, καθώς έχει δηλώσει κιόλας πως δεν πιστεύει πως θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ενώ μαζί του συνοδοιπορούν ο κ. Βενιζέλος, η κα Μπιρμπίλη, ο κ. Παμπούκης και η κα Διαμαντοπούλου.

Αυτός είναι ο δεύτερος πυρήνας μέσα στην κυβέρνηση, που θεωρούν ότι η πρόωρη προσφυγή είναι ένα όπλο που θα γυρίσει μπούμερανγκ στο ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου και από την Πάτρα ζήτησε από τους πολίτες “ισχυρό μήνυμα σταθερότητας” αποσαφηνίζοντας πως δεν υπάρχουν μπλόφες παρά μόνο ψήφος εμπιστοσύνης. Μετά και τη δήλωση αυτή πολλά είναι τα κορυφαία στελέχη που ισχυρίζονται πως ακόμα κι αν το ΠΑΣΟΚ βγει σχεδόν αλώβητο από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν όχι για τον Δεκέμβριο, αλλά μέχρι τον Μάρτιο σίγουρα.

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη σηκώσει το γάντι της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για εκβιασμούς του πρωθυπουργού, που αποτελούν απόδειξη της αποτυχίας του κυβερνητικού έργου.

Πάντως, η λιτή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση στο Mega ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μετάθεσης του β γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θόλωσε ακόμα περισσότερο το τοπίο. Άλλωστε η φήμη αυτή είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, ενώ ο κ. Κουβέλη είχε αναφέρει πως κάτι τέτοιο θα καθιστούσε εκτροπή της δημοκρατικής πορείας της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Τρόικα: «Δεν αντέχετε εκλογικές περιπέτειες»

Τι σημαίνει νίκη ή ήττα για το ΠΑΣΟΚ; – Πότε πάμε σε εκλογές;

Στις 12 Δεκεμβρίου οι πρόωρες εκλογές αν ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ στις 7 Νοεμβρίου – Σενάριο και για “δίδυμες” εκλογές

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε