Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Παπακωνσταντίνου: “Δεν πάμε ως επαίτες στη Σύνοδο Κορυφής”

Ο υπουργός Οικονομικών κατά την ομιλία του στο συνέδριο της IHT ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο υπουργός Οικονομικών κατά την ομιλία του στο συνέδριο της IHT ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρήματα από κανέναν. Δεν ψάχνουμε για από μηχανής Θεό,

   ξέρουμε ότι καλύτερη εγγύηση είναι η πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας & Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη στους πολίτες, στους εταίρους μας, την ΕΕ, καθώς και στις διεθνείς αγορές, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο συνέδριο της εφημερίδας “International Herald Tribune” που διεξάγεται στην Αθήνα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν κατηγορηματικός στο ζήτημα του δανεισμού της χώρας μας: η Ελλάδα έχει απόλυτη δυνατότητα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες και να δανείζεται από διεθνείς αγορές. Όσο παραμένει σταθερή η χώρα μας στο στόχο που έχει θέσει με το ΠΣΑ και την εντολή που έχει λάβει ως κυβέρνηση να αλλάξει τα πράγματα τόσο θα πέφτουν τα σπρεντ, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Ελλάδα, σε καμιά περίπτωση δεν πάει ως επαίτης. Το πρόβλημα της οικονομίας μας είναι πρόβλημα της χώρας μας και θα το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας είπε.

    Αυτό που συζητείται και θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι ότι, για χώρες οι οποίες κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός μηχανισμός που να στηρίζει τις προσπάθειες των χωρών αυτών.

    Είναι εξαιρετικά θετικό ότι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας. Με βάση όλα αυτά αναμένουμε κι ένα θετικό αποτέλεσμα από τη σύνοδο της ΕΕ, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός Οικονομικών ήταν επίσης απόλυτα κατηγορηματικός στο ότι ο στόχος του ΠΣΑ για μείωση του ελλείμματος στην επόμενη τριετία από 12,7% σε κάτω από 3% θα επιτευχθεί. Θα είναι μια πρωτοφανής μείωση, που δεν έχει δει ποτέ άλλη χώρα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Αναφερόμενος σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης χειρότερους από αυτούς που προβλέπει η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι όλες αυτές οι εκτιμήσεις έχουν ενσωματωθεί στις υποθέσεις ενός πιο απαισιόδοξου σεναρίου.

    Αναφερόμενος στο φορολογικό, είπε ότι θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις επόμενες εβδομάδες. Με το φορολογικό δημιουργούνται πραγματικές τομές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, δημιουργείται ένα πλέγμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και πιο δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των εσόδων και τη μείωση των δαπανών, επαναλαμβάνοντας στοιχεία από την πορεία τους το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2008. Τα έσοδα ήταν πάνω 13% και οι δαπάνες κάτω 10%, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό Newsit: Δεν θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε