Κυριακή, 5 Μαΐ
20oC Αθήνα

“Πρόγευση σύγκρουσης” στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

“Πρόγευση σύγκρουσης” στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Μια πρόγευση των όσων θα διαδραματιστούν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ο χρόνος διεξαγωγής παραμένει άγνωστος, πάντως εντός του 2013, αναμένεται να δώσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σήμερα και αύριο.

«Ρεαλιστές» υπό τον Αλέξη Τσίπρα και «ριζοσπάστες» υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη θα «ακονίσουν»…τις θέσεις τους για το ιδεολογικοπολιτικό μέλλον της «αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ήδη από τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής οι δύο πλευρές πήραν θέσεις μάχης με τον Αλέξη Τσίπρα με συνεντεύξεις (TVXS) και άρθρα (LE MONDE DIPLOMATIQUE) να επιχειρεί να διασκεδάσει τους φόβους και τις ανησυχίες της «αριστερής πλαταφόρμας» (Λαφαζάνης) και των άλλων συνιστωσών ΔΕΑ, ΔΗΚΚΙ, ΡΟΖΑ κ.α. περί «μνημονιακής στροφής» μετά τα ταξίδια του σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται αποφασισμένος να επιτύχει το φαινομενικά ακατόρθωτο. Αφενός να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα δύσκολα μονοπάτια ενός ενιαίου κόμματος με κυβερνητική προοπτική και αφετέρου χωρίς να χάσει την κινηματικές και ριζοσπαστικές ρίζες του.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Συνέδριο με τον ίδιο και τους εσωκομματικούς αντιπάλους να έχουν «εγκλωβιστεί» στο δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» το οποίο ενδεχομένως να αποτελέσει και τη διαχωριστική γραμμή/λύδια λίθο πάνω στην οποία θα κριθεί η ενότητα και η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια και του νέου ενιαίου φορέα.

Πολλοί στις αναλύσεις δεν αποκλείουν ακόμη και διάσπαση, ενώ παράλληλα η Κουμουνδούρου βλέπει με ανησυχία την επικοινωνιακή τακτική του Μεγάρου Μαξίμου που όπως λένε αποσκοπεί στην πόλωση και τον διχασμό.

Πάντως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το…«ξύπνημα» του ΚΚΕ και τις αποστάσεις που επιχειρεί να πάρει η ΔΗΜΑΡ από τον άξονα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και δεν λείπουν οι συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις και αναλύσεις  που λένε ότι Μαξίμου-Ιπποκράτους-Αγ. Κωνσταντίνου-Περισσός σχηματίζουν ένα «συστημικό τετράγωνο» που επιχειρεί παντοιοτρόπως να «παγιδεύσει» πολιτικά την Κουμουνδούρου για προφανείς λόγους

Παράλληλα όμως δεν λείπουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις στην κατεύθυνση διαμόρφωσης του νέου δίπολου «Κεντροδεξιάς-Κεντροαριστεράς» με την «ΝΔ» και τον «ΣΥΡΙΖΑ» να αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες γύρω από τους οποίους διαμορφώνεται ο νέος πολιτικός-κομματικός χάρτης και δρομολογούνται οι όποιες πολιτικές εξελίξεις. 

Διαβάστε

“Σκάβουν πηγάδια δίχως πάτο” – Άρθρο το Α. Τσίπρα στη Monde Diplomatique

Κράτησε δυνάμεις η “αριστερή πλατφόρμα” του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε