Πολιτική

Σημίτης: Για την κρίση φταίει η κυβέρνηση Καραμανλή

Η κρίση οφείλεται στην πολιτική παροχών που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή μετά το 2004 εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και θεωρεί πως το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί και δεύτερο κούρεμα.

«Με την κυβέρνηση Καραμανλή το πελατειακό σύστημα άνθησε ξανά, στο Δημόσιο διορίστηκαν πάνω από 150.000 υπάλληλοι, το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε σε πεντέμισι χρόνια από τα 130 δισ. ευρώ δηλαδή 95,4% του ΑΕΠ το 2003, στο 129,4% στα τέλη του 2009», αναφέρει ο Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Και εκτιμά ότι το δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, είναι αναπόφευκτο. «Μια οριστική λύση προϋποθέτει ότι το συνολικό χρέος θα πρέπει να είναι σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό, αισθητά κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό χωρίς ένα νέο κούρεμα και για τους δημόσιους πιστωτές».

Τι είπε ο Κ. Σημίτης στην Handelsblatt

Με τους σημερινούς υπολογισμούς, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2020 θα είναι στο 124% του ΑΕΠ. Το 2009 το ποσοστό ήταν 129%. Η πρόοδος λοιπόν είναι μικρή. Μια οριστική λύση προϋποθέτει ότι το συνολικό χρέος θα πρέπει να είναι σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό, αισθητά κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό χωρίς ένα νέο κούρεμα και για τους δημόσιους πιστωτές.

Σε ευρέα στρώματα της κοινωνίας κυριαρχεί απελπισία εξαιτίας της οικονομικής τους θέσης και υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς καταστρέφεται. Επιδεινώνεται συνεχώς και η «ποιότητα της δημοκρατίας». Η χρήση βίας εκ μέρους των διαδηλωτών γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή από την κοινωνία, οι δικαστές απεργούν μολονότι απαγορεύεται από το Σύνταγμα, υπάλληλοι περιορίζουν την απόδοσή τους στο ελάχιστο επιτρεπόμενο από τον νόμο όριο. Το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου και οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Με την κυβέρνηση Καραμανλή το πελατειακό σύστημα άνθησε ξανά, στο Δημόσιο διορίστηκαν πάνω από 150.000 υπάλληλοι, το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε σε πεντέμισι χρόνια από τα 130 δισ. ευρώ δηλαδή 95,4% του ΑΕΠ το 2003, στο 129,4% στα τέλη του 2009.

Το 2008 ηγετικές χώρες στην ΕΕ πίστευαν ότι ο αυτοματισμός της αγοράς θα αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία ανάμεσα στις χώρες-μέλη. Μόλις το 2011 ελήφθη η απόφαση να αντιμετωπιστεί η ελληνική πυρκαγιά με αποτελεσματικά μέσα. Αλλά ήταν αργά. Νέες εστίες σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία δείχνουν ότι επρόκειτο για γενικό πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς Στουρνάρα

Τσίπρας: Θα ψάξω τους ακροδεξιούς συμβούλους Σαμαρά – Όμηρός του ο Βενιζέλος

Σημίτης: Να καταργηθεί η παραγραφή αδικημάτων για πολιτικούς

Πιστός στη γραμμή Παπανδρέου ο Κώστας Σημίτης

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης