Σάββατο, 18 Μαΐ
23oC Αθήνα

Τσίπρας: Αυτά ζητάμε στη Σύνοδο Κορυφής – Ξεκόψαμε κάθε κουβέντα για τη Σένγκεν

Τσίπρας: Αυτά ζητάμε στη Σύνοδο Κορυφής – Ξεκόψαμε κάθε κουβέντα για τη Σένγκεν

– Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αθηναϊδα, με τον πρωθυπουργό να μιλά για “μεγάλη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ”
– Έδωσε το στίγμα της γραμμής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα στην κρισιμότατη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, που θα γίνει αύριο στις Βρυξέλλες
– “Η πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες είναι εκτός του πλαισίου της Συνθήκης της Γενεύης”
– “Η συζήτηση περί εξόδου ή διάλυσης της Συνθήκης Σένγκεν αποσκοπούσε στην συγκάλυψη προειλημμένων αποφάσεων”
– Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε… συνέχεια στην κόντρα του με τον Σταύρο Ψυχάρη
– “Καρφιά” εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναφορές στην πολιτική της κυβέρνησης πέρα από το προσφυγικό
– Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την ομιλία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος συνειδητοποιεί ότι ορισμένες επιλογές, όπως οι στρατιωτικές επεμβάσεις, δεν έχουν πλέον επιπτώσεις μόνο στα κράτη της Μ. Ανατολής, αλλά επηρεάζουν την ίδια την καρδιά της Ευρώπης. Τόνισε ακόμη στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πως η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στην λιτότητα και τα κλειστά σύνορα, προσθέτοντας οτι η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.

Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας δεσμεύθηκε για συνέχιση της πολιτικής στο προσφυγικό που,όπως ανέφερε, αναδεικνύει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών, για οριστική ρήξη με την διαπλοκή , αλλά ταυτόχρονα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, υπογράμμισε ότι «η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, παρά την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την πλευρά μας».

Φάκελος προσφυγικό

Για την προσφυγική κρίση ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια κρίση που ξεπερνά το ανάστημα μιας χώρας ή μιας περιοχής και αλλάζει τα δεδομένα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε το έλλειμμα αλληλεγγύης , το έλλειμμα πολιτικής εμβάθυνσης και διαδικασιών για έγκαιρη λήψη και τήρηση των αποφάσεων, αλλά κυρίως το πολιτική έλλειμμα τονίζοντας ότι «η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε νευρική κρίση όχι γιατί δε δύναται να εντάξει στο κοινωνικό της ιστό τους πρόσφυγες της Συρίας».

Εξηγώντας τη θέση του αυτή, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση όχι για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας.Γιατί οι πολιτικές της λιτότητας όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν εκθρέψει το τέρας της ακροδεξιάς.Και γιατί η απόφαση διεύρυνσης με χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ αποδείχθηκε απόφαση ισχυρού ρίσκου. Διότι, πρόσθεσε, είναι άλλο η ισχυροποίηση της ακροδεξιάς και άλλο η ανάδειξή της σε κυβερνήσεις και διερωτήθηκε αν θα υπερισχύσει η Ευρώπη του φόβου και του ρατσισμού ή η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας , εκτιμώντας ότι η έκβαση αυτής της σύγκρουσης θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης για πολλά χρόνια.

Η αντίφαση αυτή, είπε ο κ. Τσίπρας,εθνική κυριαρχία έναντι των ανθρώπων, αλλά όχι έναντι του κεφαλαίου, εξηγεί τη στάση των τεσσάρων “χωρών του Βίζενγκραντ” που πρωτοστατούν και, μαζί με την Αυστρία, διεκδικούν να επιβάλουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση την πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες.

Ακόμη ανέφερε ότι ο λόγος περί “κυριαρχίας” αφορά τους πρόσφυγες, αλλά δεν αφορά την λιτότητα, ενώ τόνισε ότι η πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες είναι εκτός του πλαισίου της Συνθήκης της Γενεύης.

Υπογράμμισε δε, ότι με την στάση της Ελλάδας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, η χώρα κατάφερε να μην απομονωθεί, αλλά και να θέσει τέρμα σε κάθε συζήτηση για την Συνθήκη Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η συζήτηση περί εξόδου ή διάλυσης της Συνθήκης Σένγκεν αποσκοπούσε στην συγκάλυψη προειλημμένων αποφάσεων, προσθέτοντας ότι με την στάση μας “πήραμε το ψωμί από το στόμα” εκείνων, όπως το ΕΛΚ που ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και εκείνων των ομοϊδεατών τους στο εσωτερικό που ήθελαν να ρίξουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, (ευρισκόμενοι) και σε πλήρη σύμπνοια με τα ΜΜΕ της διαπλοκής “που παίζουν τα ρέστα τους ενόψει της αξιολόγησης”.”Θα διαψευστούν ακόμα μια φορά” είπε ο πρωθυπουργός.

Η γραμμή της Ελλάδας στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής

“Η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας θα επιδιώξει την άμεση έναρξη διαδικασίας μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συνόρα στην Ειδομένη παραμένουν κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται”, κατέστησε σαφές, ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμη πως η εθνική στρατηγική της Ελλάδας, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής διαμορφώνεται σε τρείς άξονες και συγκεκριμένα :

α) αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
β) προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία
γ) δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν

Βάσει των τριών αυτών αξόνων, που, όπως επισήμανε ο κ.Τσίπρας, συμφωνήθηκαν ως “κατ ελάχιστον εθνική στρατηγική” στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα κινηθεί η χώρα μας αύριο στην Σύνοδο Κορυφής.

Για το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ο κ.Τσίπρας ότι η χώρα μας ευρισκόμενη εξ αιτίας και της γεωγραφικής της θέσης στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα βιώνοντας με έντονο τρόπο και την οικονομική κρίση, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την κρίση ασφάλειας και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, υπερασπίζεται αξίες και παλεύει για την επιστροφή στη κοινή λογική.

Τσίπρας: “Πετύχαμε ακριβώς να διαμορφώσουμε την ελάχιστη αναγκαία εθνική στρατηγική επί τη βάσει των θέσεων της κυβέρνησης”

Αυτή η διεκδίκηση χρειάζεται ενιαία και εθνική στρατηγική, είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επισημαίνοντας ότι «πετύχαμε ακριβώς να διαμορφώσουμε την ελάχιστη αναγκαία εθνική στρατηγική επί τη βάσει των θέσεων της κυβέρνησης». Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ αναφέροντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «αποδέχτηκε μεν την ενιαία εθνική στρατηγική αλλά προσπάθησε για δικούς της λόγους, έξω από την αίθουσα, να διαστρεβλώσει καταστάσεις και γεγονότα ειδικά στο θέμα των προαναχωρησιακών κέντρων».

Η θέση της ΝΔ ότι η κυβέρνηση αρνείται να δημιουργήσει τέτοια κέντρα είναι απολύτως εσφαλμένη, άλλωστε ήδη λειτουργούν εδώ και πέντε μήνες, είπε ο κ. Τσίπρας διευκρινίζοντας ότι τα κέντρα αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπούν σε φυλακές ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα.

Καταλαβαίνω λοιπόν την ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να ισορροπήσει ανάμεσα στο ευρωπαϊκό προφίλ και στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό του από τον αντιπρόεδρό του και άλλους εκφραστές μιας ακροδεξιάς ρητορικής, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αλλά το εσωτερικό του πρόβλημα δε μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε