weather-icon °C AΘΗΝΑ

Άγρια κόντρα Μαξίμου – Νέας Δημοκρατίας και στο επίκεντρο Μανιαδάκης

Άγρια κόντρα Μαξίμου – Νέας Δημοκρατίας και στο επίκεντρο Μανιαδάκης
ΣΚΑΪ

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία απαντώντας στους χειρισμούς του Μαξίμου για τους χειρισμούς στην υπόθεση με τον Νίκο Μανιαδάκη και τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για “παραδικαστικό κύκλωμα Μαξίμου” και καταγγέλλει ότι δεν έχει προηγούμενο στην Μεταπολίτευση η καταγγελία περί θεσμικής εκτροπής που εξαπολύει κατά της κυβέρνησης η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Διερωτάται αν έχει κάποια απάντηση ο Πρωθυπουργός ή αν έχει “αναθέσει την διακυβέρνηση στον Πολάκη” όπως καταλήγει καυστικά η ΝΔ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

“Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία δεν ελέγχει το παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου, καταγγέλλει σήμερα δημοσίως την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή.

Καθώς αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Μεταπολίτευση, έχει κάτι να πει ο κ. Τσίπρας ή έχει αναθέσει την διακυβέρνηση στον Παύλο Πολάκη;”.

Νωρίτερα, το Μαξίμου είχε εγκαλέσει την ΝΔ για πολύ άγχος και πολλά νεύρα για την υπόθεση Novartis.

“Πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης, όπως και η ΝΔ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχόλιό του το Μαξίμου.

“Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά 5′ και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο ”Χριστοφοράκο” και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens”, τονίζει στη συνέχεια το γραφείο του πρωθυπουργού, και προσθέτει: “Ίσως πάλι, γιατί κάτι γνωρίζει και ανησυχεί. Σε κάθε περίπτωση του συνιστούμε ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη”.

“Και επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης”, επισημαίνει στη συνέχεια.

“Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!”, καταλήγει το σχόλιο του Μαξίμου.

Μητσοτάκης: “Πρωτοφανής υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών”

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του είχε κάνει λόγο για “πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών” και για ευθεία απειλή της διάκρισης εξουσιών στη χώρα, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή τόσο την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη κατά των δικαστών όσο και τους χειρισμούς για την υπόθεση του Νίκου Μανιαδάκη κάλεσε τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουν από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν.

Η δήλωση Μητσοτάκη:

“Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας.

Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα κράτος Δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει.

Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών μας. Και καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν.

Καλώ τέλος όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης”.

Mανιαδάκης: Μόνο τους… τοίχους βρήκαν οι εισαγγελείς στο σπίτι του

Η έφοδος των εισαγγελέων στο σπίτι του Μανιαδάκη πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αναζητήσουν στοιχεία για την υπόθεση της Novartis.

Ωστόσο, όταν οι εισαγγελείς έφτασαν στο σπίτι του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορούμενου και μπήκαν μέσα, οι πληροφορίες λένε ότι βρήκαν μόνο τους τοίχους! Το σπίτι ήταν άδειο από κάθε είδους οικοσκευή.

Κάτι, που σύμφωνα με τους αρμοδίους επιβεβαιώνει ότι ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας ετοιμαζόταν να διαφύγει στο εξωτερικό. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το γεγονός αυτό δεν αποκλείεται να επηρεάσει την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του κ. Μανιαδάκη.

Ο Νίκος Μανιαδάκης κατηγορείται για παθητική δωροδοκία. Υποστηρίζει πως δέχτηκε πιέσεις να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα. “Με παρακολουθούν εδώ κι ένα χρόνο ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ” δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν ήθελε να διαφύγει στο εξωτερικό.

Η κίνηση αυτή των εισαγγελέων έρχεται λίγες ημέρες μετά την άσκηση της εις βάρος του ποινικής δίωξης για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ήδη το σκέλος της δικογραφίας που αφορά το διάστημα της ασκηθείσας ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Μανιαδάκη διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Μαρίνα Μπόζνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο καθηγητής δήλωσε μέσω του συνηγόρου του στη δικαστική λειτουργό ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή θα είναι στη διάθεση των ανακριτικών αρχών.

Ο Νίκος Μανιαδάκης σε συνεντεύξεις του τις τελευταίες ώρες υποστήριξε πως δέχτηκε πιέσεις να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα για εμπλοκή στην υπόθεση Novartis και επέμεινε ότι όταν περασμένη εβδομάδα τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο, δεν επιχειρούσε να διαφύγει αλλά είχε ενημερώσει τις αρχές για το ταξίδι του.

Αναρωτήθηκε μάλιστα πως θα μπορούσε να επιχειρήσει να το “σκάσει” ενώ, τον τελευταίο χρόνο, όπως είπε, “με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ”.

 

#TAGS MM