Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αλέξης Τσίπρας – Νίκος Κοτζιάς: Από τη στοργή στην… οργή – Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης

Αλέξης Τσίπρας – Νίκος Κοτζιάς: Από τη στοργή στην… οργή – Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Βήμα – βήμα οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων που έφεραν τη σοβαρότερη κυβερνητική κρίση των τελευταίων 3,5 ετών
– Ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα “αχάριστο” – Με μήνυμα τον ενημέρωσε ότι παραιτείται!
– «Νίκησε ο εγωισμός του Κοτζιά» αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού – Είχε αποφασίσει να δώσει “τόπο στην οργή” ο Τσίπρας
– Ο Πάνος Καμμένος τον κατηγόρησε ότι για να προχωρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών πήρε 50 εκατ. από τον Σόρος και εμπλέκεται σε κυκλώματα με βίζες!

Σε βαθιά πολιτική κρίση βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση μετά την απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά -ο οποίος ήταν ο εμπνευστής  της συμφωνίας των Πρεσπών- και  ο οποίος παραιτήθηκε γιατί όπως λέει δεν τον στήριξε ο Αλέξης Τσίπρας στην αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο.

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη να διαμηνύσει στον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο ότι δεν θα ανεχθεί άλλο την διγλωσσία και τα προσωπικά παιχνίδια, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει τα πράγματα μέχρι τα άκρα με όποιο κόστος. Η αποδοχή μάλιστα της παραίτησης Κοτζιά από τον Αλέξη Τσίπρα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και ευαίσθητη στιγμή για την συμφωνία των Πρεσπών δείχνει ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό του κόμματος του έτσι ώστε να προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα απερίσπαστος.

«Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ συγκεκριμένο» λένε κυβερνητικοί παράγοντες. Το θέμα είναι κατά πόσον ο υπουργός Άμυνας θα αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και η χώρα, ώστε να χαμηλώσει τους τόνους για να επέλθει πολιτική ηρεμία.

Το γεγονός πάντως ότι ο πρωθυπουργός στην αντιπαράθεση των δυο ανδρών δεν πήρε θέση εξωθώντας έτσι τον Νίκο Κοτζιά σε παραίτηση δείχνει το πόσο ανάγκη έχει τις ψήφους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αλλά και πόσο απρόβλεπτο θεωρεί τον κυβερνητικό του εταίρο. Έτσι πλήρωσε την σιωπή του με μια νέα απρόβλεπτη κρίση, που τουλάχιστον όμως για την ώρα δεν φαίνεται να του δημιουργεί άλλα προβλήματα.

Το παρασκήνιο μιας παραίτησης

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός είχε άλλη στόχευση όταν αποφάσισε να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη το μεσημέρι. Ήθελε –μετά μάλιστα και την κατ’ ιδίαν συνάντηση του με το Πάνο Καμμένο- να κλείσει τελείως το θέμα της αμφισβήτησης της κυβερνητικής συνεργασίας από τους ΑΝΕΛ. Ποτέ δεν φανταζόταν το τι θα γινόταν ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας και τον Νίκο Κοτζιά με αφορμή τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικόν χρέωνε στον Πάνο Καμμένο μια σειρά από δημοσιεύματα που έλεγαν ότι ο Τζορτζ Σόρος προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών χρηματοδοτεί πολιτικούς επιχειρηματίες και δημοσιογραφικούς και ότι εσχάτως έχει μπει και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Φωτογραφία Reuters

Ο Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε χωρίς να έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό να απαντήσει με τον τρόπο του στο υπουργικό συμβούλιο. Έτσι την περασμένη Τρίτη πήρε τον λόγο και ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος όλων των υπουργείων που διαχειρίζονται μυστικά κονδύλια. Ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος από το 2016 έχει φτιάξει μια επιτροπή η οποία ελέγχει τα μυστικά κονδύλια -στην οποία συμμετέχουν νομικοί και θεσμικοί παράγοντες- και κάλεσε και τον Πάνο Καμμένο που το υπουργείο του έχει μυστικά κονδύλια να κάνει το ίδιο.

Η έκρηξη του υπουργού Άμυνας ήταν τόσο έντονη που οι παρευρισκόμενοι έμειναν άναυδοι να παρακολουθούν την αντιπαράθεση ανάμεσα στους δυο υπουργούς. Με λίγα λόγια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά ότι για να προχωρήσει την συμφωνία των Πρεσπών έχει πάρει 50 εκατομμύρια ευρώ από τον Τζορτζ Σόρος, ότι εμπλέκεται με κυκλώματα που έχουν να κάνουν με τις βίζες και ότι υπάρχει κακοδιαχείριση στα μυστικά κονδύλια.

Ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και τους είπε ότι το θέμα πρέπει να λήξει αμέσως και να σταματήσουν τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Ο Νίκος Κοτζιάς έφυγε εξοργισμένος από την αίθουσα του υπουργικού και πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών. Λίγη ώρα αργότερα με μήνυμα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι παραιτείται.

Επειδή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Νίκος Κοτζιάς είχε απειλήσει με παραίτηση στο Μέγαρο Μαξίμου περίμενε να εκτονωθεί η ένταση. Όμως στις 6 το απόγευμα έμαθαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών πήγε στο Προεδρικό όπου οι πληροφορίες λένε ότι συζήτησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο τις νομικές συνέπειες της παραίτησης του σε ό,τι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών.

Φωτογραφία Reuters

Ο εκνευρισμός του Τσίπρα

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τηλεφώνησαν στην προεδρεία και έμαθαν ότι ο πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ επέμενε στην παραίτηση του.

Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκνευρίστηκε ιδιαίτερα απ’ τη αντίδραση Κοτζιά, παρ’ όλα αυτά έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να κρατήσουν χαμηλούς τόνους μέχρι την επομένη το πρωί. Εάν δεν υπήρχαν δημοσιεύματα στον τύπο και στο διαδίκτυο, ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να δώσει “τόπο στην οργή”.

Χθες το πρωί ωστόσο υπήρξαν διαρροές από την πλευρά του πρώην υπουργού Εξωτερικών ότι είχε αποφασίσει να επιμείνει στην παραίτηση του. Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να στείλει το μήνυμα ότι όποιος δεν θέλει να φτάσει στο τέλος να κατέβει από το τραίνο.  Και όπως φαίνεται το μήνυμα βρήκε έναν, τουλάχιστον, παραλήπτη.

Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού στην ιστορία αυτή νίκησε ο εγωισμός του Νίκου Κοτζιά καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν σκέφτηκε καθόλου την χρονική στιγμή που έδωσε την παραίτηση του και τις συνέπειες που έχει αυτή. Δηλαδή ότι αυτές τις μέρες στην ΠΓΔΜ οι βουλευτές συζητούν στο κοινοβούλιο για το μέλλον της συμφωνίας που αυτός μαζί με τον Σκοπιανό ομόλογό του έφτιαξαν και έφεραν στις δυο κυβερνήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται ακόμα θυμωμένος γιατί θεωρεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπερασπίστηκε τον Νίκο Κοτζιά στην αντιπαράθεση του με τον Πάνο Καμμένο. Ιδιαίτερα μετά την ιστορία με το Plan B τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του επιτέθηκαν στον υπουργό Άμυνας υπερασπιζόμενοι την συμφωνία των Πρεσπών που είχε κάνει ο Νίκος Κοτζιάς. Όπως λένε οι ίδιοι άνθρωποι, τον κάλυψε ακόμα και όταν ανέβασε ιδιαίτερα ψηλά τους τόνους αντιπαράθεσης με τους Ρώσους φτάνοντας σε οριακό σημείο τις σχέσεις με την Ρωσική κυβέρνηση ενώ κάτι τέτοιο δεν ήταν επιλογή του πρωθυπουργού.

Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακόμα ο πρωθυπουργός του καταλογίζει το γεγονός ότι την στιγμή που έκλεινε το μέτωπο με τον Πάνο Καμμένο, ο Νίκος Κοτζιάς άνοιξε ένα άλλο πολύ μεγάλο δίνοντας επιχειρήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και όλα αυτά –όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού- γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποδοκίμασε δημόσια τον Πάνο Καμμένο όπως του ζητούσε επίμονα εδώ και καιρό ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει ωστόσο στον πρώην υπουργό Εξωτερικών τις γνώσεις του σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, την διορατικότητα του, το γεγονός ότι είχε όραμα με την εξωστρεφή εξωτερική πολιτική που ακολούθησε έκανε την Ελλάδα σημαντικό παράγοντα όχι μόνο στην Μεσόγειο και τα Βαλκάνια αλλά διεθνώς. Θεωρεί ακόμα ότι προώθησε με τον καλύτερο τρόπο θέματα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια δίνοντας λύσεις ή αποκαθιστώντας τις σχέσεις της Ελλάδας  με τους γείτονες της.

Η φράση του «με πόνο καρδιάς κάνω αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών» ήταν πέρα για πέρα αληθινή, λένε οι συνεργάτες του, καθώς πάρα τα οποία προβλήματα υπήρχαν κατά καιρούς στις σχέσεις τους, ο Αλέξης Τσίπρας αισθανόταν ασφαλής στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Το παράπονο του Κοτζιά

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι έχει κάνει πάρα πολλά για την κυβέρνηση και ότι ποτέ δεν έχει ζητήσει τίποτα. Λέγεται μάλιστα ότι χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αχάριστο» γιατί την κρίσιμη στιγμή δεν τον στήριξε όταν ο Πάνος Καμμένος τον συκοφαντούσε.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Νίκος Κοτζιάς το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει περιοδείες και ομιλίες σε όλη την Ελλάδα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το ερώτημα φυσικά είναι πιο δρόμο θα διαλέξει μέσα στο κοινοβούλιο…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις