Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Στήριξη από Τραμπ ζητά ο Τσίπρας: Να μην ενθαρρύνει τον Ερντογάν

Στήριξη από Τραμπ ζητά ο Τσίπρας: Να μην ενθαρρύνει τον Ερντογάν

«Χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο για την τουρκική προκλητικότητα αλλά και για τη στάση που κρατά η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και προσωπικά ο Αμερικανός πρόεδρος στο θέμα αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή και επεσήμανε ότι απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητα της και την επιβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται.

«Αντί λοιπόν για λόγια υποστηρικτικά του προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Click4more: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν: Κρίσιμη συνάντηση στο Λονδίνο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιλέξει να κρατήσει αυτή την τακτική όλο τα διάστημα που η χώρα θα βρίσκεται σε δύσκολη φάση στα εθνικά θέματα, καθώς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι υποσκάπτει τα συμφέροντα της Ελλάδας με αντιπολιτευτικές κορώνες.

Παράλληλα ωστόσο θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας ότι «δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τα πράγματα και τις καταστάσεις μικροπολιτικά όπως έκανε η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση». Παράγοντες της Κουμουνδούρου θύμιζαν μάλιστα την κριτική που είχε δεχθεί από τα στελέχη της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας όταν είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν. Επεσήμαιναν μάλιστα ότι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αφήσει αναπάντητο κανένα από τα θέματα που είχε βάλει ο Τούρκος πρόεδρος, παρ’ όλα αυτά  είχε δεχτεί σφοδρή κριτική.

Αξίζει ακόμα να επισημανθεί ότι η Κουμουνδούρου έχει επί της ουσίας διαφωνίες με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά, όπως επισημαίνουν στελέχη που ασχολούνται με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τώρα δεν είναι η ώρα για να γίνει κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Πάντως χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε το κομφούζιο που υπήρξε ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Μέγαρο Μαξίμου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Ενώ αρχικά το υπουργείο διέρρευσε ότι παγώνουν μέχρι νεοτέρας, λίγη ώρα αργότερα το Μαξίμου –προφανώς μετά από αμερικανική παρέμβαση λένε στον ΣΥΡΙΖΑ– ανέστειλε αυτή την απόφαση.

Τσίπρας: Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να καταδικάσουν την Τουρκία

Ο αρχηγός της αξιωματικής στην ομιλία που έκανε στο Ελληνοαμερικάνικο επιμελητήριο αναφέρθηκε στην πολιτική που είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση του στα εθνικά θέμα λέγοντας: «Πρωτοστατήσαμε στη θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις το 2015-2016 που οδήγησε στη δύσκολη δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, που μείωσε δραστικά ροές και κυρίως θανάτους στο Αιγαίο. Και κυρίως γι’ αυτό, απέναντι στις εθνικιστικές και ρατσιστικές φωνές που μιλούσαν και μιλάνε ακόμα για λαθροεποικισμό, προστατέψαμε το διεθνές δίκαιο και μαζί με τον ελληνικό λαό προστατέψαμε τους ανθρώπους που έμπαιναν στη χώρα.

Γι’ αυτό το 2017-2019 που η Τουρκία έγινε μια πιο επιθετική δύναμη, κρατήσαμε την ψυχραιμία μας, διατηρήσαμε τον διάλογο, με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και εξασφαλίσαμε μαζί με την Κύπρο, το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Click4more: ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΟΕ: Πρωτοφανής κυβερνητική ανευθυνότητα

Και θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικά τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Άλλωστε η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν και ένας από τους λόγους που αναβαθμίσαμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις και καθιερώσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, καθιερώσαμε το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, προωθήσαμε τα ενεργειακά έργα όπως τον TAP τον IGB τον ΕastMed και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Και ασφαλώς την ίδια στιγμή καλλιεργήσαμε τις σχέσεις μας με νέους και παραδοσιακούς φίλους στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Θεωρώ απαραίτητο αυτή η ελληνική ενεργητική στρατηγική να συνεχιστεί.

Και θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις που βλέπουμε στην περιοχή και απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου.

Είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητα της και την επιβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται.
Είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και μιας δίκαιης λύσης δυο κρατών στο Μεσανατολικό.
Είτε αυτό αφορά την πίεση προς τις Λιβυκές αρχές να σέβονται το διεθνές δίκαιο.
Είτε τέλος αφορά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις