Πολιτική

Απίστευτος ισχυρισμός από την Αυστριακή υπουργό: Ο Μουζάλας είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της – Άγριος καυγάς στις Βρυξέλλες

- Η Αυστριακή υπουργός μας απείλησε πως δεν ξέρει εάν η Ελλάδα μπορεί να είναι το εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε.
- Ο Έλληνας υπουργός, κ. Μουζάλας δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε ανθρωπιστική βοήθεια
- Στο πλευρό της Ελλάδας και ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας που ζήτησε από κοινού λύση του προσφυγικού
- Ο κ. Μουζάλας δήλωσε πως η στάση της Αυστρίας δεν είναι φιλική και παραβιάζει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τις απειλές που εκτοξεύει τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν, επανέλαβε και σήμερα σε δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, προειδοποιώντας πως «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».

Η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές», απόφαση η οποία πάρθηκε χθες κατά την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικείμενο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Η Διάσκεψη, την οποία είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά η ίδια και ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, με τη συμμετοχή ομολόγων τους από εννέα βαλκανικές χώρες, ερήμην της Ελλάδας, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, όπως επίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Η Ελλάδα αντέδρασε με διάβημα διαμαρτυρίας αλλά και κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα – κριτική η οποία κορυφώθηκε με ιδιαίτερη αυστηρότητα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην χθεσινοβραδινή ομιλία του στη Βουλή.

Όπως ανέφερε στις σημερινές δηλώσεις της η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η Διάσκεψη της Βιέννης αποτελεί «την αρχή του τέλους της νεύσης για διέλευση», και ότι η ίδια είχε επ’ αυτού σήμερα μια ειλικρινή συνομιλία με τους ομολόγους της των βαλκανικών χωρών, της Ελλάδας και της Γερμανίας, κατά την οποία, όπως ισχυρίστηκε η Αυστριακή υπουργός, ο Έλληνας ομόλογός της φέρεται να της είπε πως η χώρα του δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα.

«Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, τότε μας προσφέρει το καλύτερο επιχείρημα, γιατί πρέπει να δράσουν άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μικλ-Λάιτνερ.

Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Γιάννης Μουζάλας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε σήμερα, λίγο μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας και ειδικότερα, κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντίθετα, είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό, καθώς εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν έκρυψε επίσης ότι ενδέχεται να περάσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε». Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τζορτζ Τσούνης: «Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»
«Έχει πολλά χαρίσματα, έχει θάρρος και πιστεύει στο κράτος δικαίου και νομίζω πως τα 3,5 χρόνια που θα είναι στην Ελλάδα, θα είναι από τα καλύτερα χρόνια στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας»
Ο Τζορτζ Τσούνης
2
Μαρινάκης: Ο Τσακαλώτος ομολόγησε στους Financial Times την εξαπάτηση των πολιτών με το δημοψήφισμα του 2015 
Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό επιτρέποντας στη μισή του κυβέρνηση να μεθοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην άλλη μισή να προωθεί ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα
Ο Παύλος Μαρινάκης 2
Θάνος Πλεύρης για μεταναστευτικό: Τέλος στο παραμύθι με τις μωρομάνες, μην ανησυχείτε εμείς δεν θα φτιάξουμε ξανά Μόριες
«Η Αριστερά ζητά να καταγράφεται και να χορηγείται άσυλο σε όλους. Αυτή τη στιγμή, 3 εκατ. άνθρωποι περιμένουν στις ακτές της Λιβύης. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης στη Βουλή 9
Ευάγγελος Βενιζέλος σε Γιώργο Γεραπετρίτη για το μεταναστευτικό: Γιατί η κυβέρνηση έπρεπε τώρα να προκαλέσει τη συζήτηση για το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ;
«Ο ίδιος όμως προσυπέγραψε και υποστήριξε την επίσημη κυβερνητική δήλωση ότι λαμβάνονται μέτρα «κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14