Πολιτική

Αθωώθηκε στο Εφετείο ο Στέφανος Κασσελάκης για το πόθεν έσχες ενώ ήταν Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 

Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε ότι δε γνώριζε την ελληνική νομοθεσία, που απαγόρευε την επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό, για Έλληνα πολιτικό αρχηγό
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εκ νέου ραντεβού με τη δικαιοσύνη έδωσε σήμερα (19/05/26) ο Στέφανος Κασσελάκης για την υπόθεση με την εταιρεία του στο εξωτερικό, με την οποία παραβίασε το νόμο περί πόθεν έσχες, μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ, πριν από ένα χρόνο.

Στο Εφετείο ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανος Κασσελάκης κηρύχθηκε αθώος για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, με το δικαστήριο να υιοθετεί τη σχετική εισαγγελική πρόταση.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, δεν αποδείχθηκε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης όταν ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία. Για δε τη δεύτερη εταιρεία, στην οποία εμφανιζόταν ως μέτοχος, κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας δεν είχε δόλο για την πράξη του. «Δεν προέκυψε ότι είχε ενημερωθεί ο κατηγορούμενος ότι δεν επιτρέπεται να έχει συμμετοχή σε αλλοδαπή εταιρεία. Ο κατηγορούμενος όφειλε να το γνωρίζει και αμελώς δεν το γνώριζε και μάλιστα με βαριά αμέλεια αλλά υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν υπήρχε δόλος. Τα κίνητρα του ήταν αγαθά, ήθελε να διασφαλίσει ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα έμενε απλήρωτος και σίγουρα ο σκοπός του νομοθέτη δεν ήταν να αποτρέψει μια τέτοια πράξη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του, ζητώντας την απαλλαγή του κ. Κασσελάκη, που ήταν παρών στο δικαστήριο και απολογήθηκε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε ότι δε γνώριζε την ελληνική νομοθεσία, που απαγόρευε την επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό, για Έλληνα πολιτικό αρχηγό.

«Ενημερώθηκα ότι δεν υπήρχαν χρήματα για τη μισθοδοσία.. Δεν μπορούσα να αφήσω τον κόσμο, τους εργαζόμενους απλήρωτους μέσα στις γιορτές… επίσης με ενημέρωσαν ότι ήταν αυτόφωρο. Ήμουν στην Αμερική για τα Χριστούγεννα και το συζήτησα με τον αδελφό μου, ότι μπορεί να πάω αυτόφωρο και τότε μου είπε: «θα τα στείλω από την Osios για να μην μπεις φυλακή», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος.

Δικηγόρος του ήταν ο Θέμης Σοφός. 

Σοφός
Ο κ.Θέμης Σοφός / (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη μετά την ενέργεια του Προέδρου του Κινήματος Δημοκρατίας, να δημοσιοποιήσει τον Μάρτιο 2024 κι ενώ ήταν Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έγγραφα σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας του στις ΗΠΑ. Τότε, η δημοσιοποίηση των εγγράφων είχε γίνει στο πλαίσιο διένεξής του με τον απολυθέντα οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιο Γεωργόπουλο, που είχε καταγγείλει ότι ο κ. Κασσελάκης είχε επιχειρήσει να δανείσει το κομματικό ταμείο το Δεκέμβριο 2023, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγορήθηκε για το πλημμέλημα της παράβασης του νόμου περί δήλωσης και ελέγχου περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, καθώς απαγορεύεται από το Σύνταγμα η ιδιοκτησία εξωχώριας εταιρείας σε πολιτικό αρχηγό.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν εκ νέου ο Θύμιος Γεωργόπουλος, ως μάρτυρας κατηγορίας και ο στενός συνεργάτης και δικηγόρος του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Επαφές Μητσοτάκη, Μακρόν και Χριστοδουλίδη για επανεκκίνηση του GSI
Η είσοδος της γαλλικής Meridiam στο GSI και η πολιτική βούληση Αθήνας, Λευκωσίας και Παρισιού - «Η Ελλάδα θα κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την πλήρη και ανεμπόδιστη υλοποίηση», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Μακρόν, Χριστοδουλίιδης, Μητσοτάκης
13
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον κορυφαίο κοινωνιολόγο – «Φώτισε τη δομή της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους»
Μηνύματα από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τον ακαδημαϊκό που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών - Οι αναφορές στο έργο, τη δημόσια παρουσία και την πνευματική παρακαταθήκη του
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Ο «καθαρός δρόμος» της Δούρου προς τη ΔΕΘ: Το παρασκήνιο της διαγραφής της Κασιμάτη και το τελεσίγραφο στη Γεροβασίλη
Με δέκα βουλευτές πλέον η Κουμουνδούρου, η πρόεδρος της ΚΟ ποντάρει στο «ξεκαθάρισμα» πριν από τη Θεσσαλονίκη και προαναγγέλλει επιστροφές - Το ορόσημο της 24ης Αυγούστου
Γεροβασίλη, Δούρου, Κασιμάτη 22
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μειώνει συνεχώς το δημόσιο χρέος της ταχύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα
«Με ορίζοντα το 2031, το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κάτω από 110%, καθώς από το 2021 μέχρι σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά το 1/3» υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης 48