Πολιτική

Αυτό είναι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές

Στο κάδρο της διερεύνησης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - Τα έξι ερωτήματα που θέτει η Χαριλάου Τρικούπη για το Predator και την ΕΥΠ

Κατατέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (04.05.2026) η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, η οποία βάζει στο κάδρο της διερεύνησης και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θέτει έξι ερωτήματα, με στόχο τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών, ποινικών ή πειθαρχικών ευθυνών στην υπόθεση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να διερευνηθεί η παράνομη χρήση του λογισμικού Predator στην ελληνική επικράτεια, με αναφορά σε 87 επαληθευμένες στοχεύσεις σε βάρος φυσικών προσώπων, καθώς και η εικαζόμενη συμμετοχή της ΕΥΠ σε υποθέσεις παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών και παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα, ζητείται η διερεύνηση της καταγγελλόμενης χειραγώγησης της Εξεταστικής Επιτροπής που συστάθηκε με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής της 29ης Αυγούστου 2022, καθώς και η ύπαρξη τυχόν ευθυνών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου.

Διαβάστε εδώ το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ ζητά να διερευνηθεί:

  1. Αν και υπό ποιες συνθήκες χρησιμοποιήθηκε το Predator από την ΕΥΠ, μέσω του ΚΕΤΥΑΚ ή μη, από παρακλάδια της ίδιας ή άλλων κρατικών υπηρεσιών, και ποια πρόσωπα παρήγγειλαν, επέβλεψαν, γνώριζαν, συμμετείχαν ή ενέκριναν αυτή τη χρήση.
  2. Πώς χρηματοδοτήθηκε η χρήση αυτή και ποιες ομάδες προσώπων συνεργάστηκαν με τους καταδικασθέντες και τους συνεργάτες τους.
  3. Ποιοι είχαν πρόσβαση στο υλικό των παρακολουθήσεων και πού βρίσκεται αυτό σήμερα.
  4. Ποιοι από τους στόχους του Predator, που δεν έχουν συνεργαστεί μέχρι σήμερα με τη Δικαιοσύνη, παρακολουθήθηκαν, σε ποιες χρονικές στιγμές και σε ποιες περιπτώσεις η πράξη δεν ολοκληρώθηκε, ώστε να στοιχειοθετείται απόπειρα.
  5. Ποιοι και με ποιον τρόπο μεθόδευσαν τη συγκάλυψη και την εξουδετέρωση της αρχικής κοινοβουλευτικής έρευνας.
  6. Αν όλα τα παραπάνω ήταν σε γνώση, είχαν την έγκριση ή τελούσαν υπό τον συντονισμό του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Προσθέστε το newsit.gr στη Google για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ελληνικό «μπλόκο» στα προβλήματα του SAFE: Διορθωτικές παρεμβάσεις στα κονδύλια της Άμυνας ζήτησε ο Δένδιας από τον Κουμπίλιους
Στο επίκεντρο της συνάντησης η ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, οι καινοτόμες τεχνολογίες και η ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας
Δένδιας και Κουμπίλιους
Καστανίδης κατά Ανδρουλάκη: «Δεν παραιτούμαι από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από αυτό που έχει δημιουργήσει»
Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος ότι επιχείρησε τον πολιτικό του αποκλεισμό – «Μην αναζητείτε σενάρια», είπε για το ενδεχόμενο ένταξής του σε άλλο κόμμα
Χάρης Καστανίδης
Νέα κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ και υποκλοπές: «Διαστρέβλωση της πραγματικότητας», «Η παρακμή και ο λαϊκισμός έχουν και όρια»
Κυβερνητικές πηγές κατηγορούν τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για «τοξική ρητορική» και «διαστρέβλωση» - «Η παρακμή και ο λαϊκισμός έχουν και όρια», απαντά η Χαριλάου Τρικούπη
Μαξίμου