Πολιτική

Αυξήσεις ΦΠΑ και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης – Δεν κάνουν πίσω οι δανειστές στη διαπραγμάτευση

- Νέα “λίστα” με μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση για να ξεκλειδώσει μια θετική απόφαση στο Eurogroup
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών στις επικουρικές αφήνουν εταίροι και δανειστές
- Καμία υποχώρηση από ΔΝΤ και εταίρους στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ
- Έριξαν ξανά στο τραπέζι τα εργασιακά εν μέσω ασφυκτικής πίεσης για τη ρευστότητα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στην έδρα του ΔΝΤ ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών μπορεί να μην είχε κέρδη ως προς τα μέτρα, ωστόσο ξεκαθάρισε πολλά πράγματα ως προς το τι πρέπει να πράξει τις αμέσως επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά για να μπορέσει να έχει μια θετική για τη χώρα κατάληξη το Eurogroup της 24η του μήνα.

Πλέον υπάρχουν νέα δεδομένα. Οι εταίροι επιμένουν σε σκληρά μέτρα. Ήδη από χθες το μεσημέρι και σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από σχετική ενημέρωση από το Γιάνη Βαρουφάκη συζητήθηκαν όλες οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν ώστε η ελληνική πλευρά να προσεγγίσει κατά το δυνατό περισσότερο στις θέσεις των εταίρων και δανειστών.

Εταίροι και δανειστές ωστόσο εμμένουν σε μια σκληρή γραμμή, σε μια προσπάθεια να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν.

Ασφαλιστικό, εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια και ΦΠΑ μένουν στο τραπέζι. Σε αυτά η κυβέρνηση απαντά με περιορισμό των πρόωρων συντάξεων (διαβάστε εδώ ποιοι κινδυνεύουν να δουλέψουν ως και επτά χρόνια περισσότερο), όμως εμμένει ότι θα πρέπει να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ώστε να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Στον ΦΠΑ η κυβέρνηση απέναντι στην απαίτηση για κατάργηση των χαμηλών συντελεστών απαντά με επιλεκτικές αυξήσεις σε προϊόντα που δεν είναι όμως καθημερινής ανάγκης, ενώ σε ό,τι αφορά στα νησιά ίσως “δώσει” και κάποιες αυξήσεις σε μεγάλα τουριστικά νησιά, όπου όμως θα διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής σε ό,τι αφορά στην εστίαση.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων που ήδη έχουν εξαγγελθεί θα συνεχιστεί, έτσι ώστε να δώσει ένα σφαφές μήνυμα και προς αυτή την κατεύθυνση.Προχωρούν έτσι τόσο το θέμα του ΟΛΠ όσο και των αεροδρομίων με το Δημόσιο να αναζητά τρόπο να ενισχύσει τη συμμετοχή του στο νέο σχήμα.

Μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο αποτελούν τα εργασιακά με τους εταίρους να επιμένουν στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η ΕΛ.Α.Σ. ανοίγει στεγαστικό μέτωπο με την κυβέρνηση για την «μαύρη τρύπα» των 14.000 σπιτιών
Μόλις 9.000 Βεβαιώσεις Επιλεξιμότητας λίγο πριν κλείσει η πλατφόρμα - Για «χάσμα» ανάμεσα στις εξαγγελίες και στο πραγματικό αποτέλεσμα μιλά η αντιπολίτευση, ζητώντας παράταση και πλήρη δημοσιοποίηση των στοιχείων
Ακίνητα
Η Τουρκία προκαλεί ξανά: Επαναφέρει τα περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο με αφορμή τα ελληνικά πάρκα ΑΠΕ
Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις της Αθήνας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για την ίδια - Η αναφορά Κετσελί σε «γεωγραφικούς σχηματισμούς» των οποίων η κυριαρχία, κατά την γείτονα, δεν έχει μεταβιβαστεί στη χώρα μας
Αιγαίο 90
Αντώνης Σαμαράς για Γιώργο Λουλουδάκη: «Άνθρωπος ακέραιος, κάτι παραπάνω από συνεργάτης» – «Αντίο, αδελφέ»
Ο πρώην πρωθυπουργός αποχαιρέτησε ένα από τα παλαιότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για «γνήσιο, αυθεντικό και ακαταπόνητο αγωνιστή της Παράταξης»
Αντώνης Σαμαράς