«Μπορεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να είναι στη δουλειά μόλις για τρεις μήνες αλλά σε αυτό το διάστημα σπάνια δεν ήταν πρωτοσέλιδο» γράφει το CNBC και σημειώνει πως «στις 100 μέρες από την εκλογή του αριστερού κόμματος του στην εξουσία, ο αντισυμβατικός υπουργός δεν είχε χρόνο να πάρει ανάσα, διασχίζοντας την υφήλιο και κάνοντας επισκέψεις από την Ουάσινγκτον στις Βρυξέλλες και από το Βερολίνο στις όχθες της λίμνης Κόμο».
Το CNBC χαρακτηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη “Μαρξιστή οικονομολόγο”, ο οποίος εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο τον Ιανουάριο του 2015 μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Με τα πιο ανεπίσημα, ανοιχτά στο λαιμό, μπλουζάκια του, ο Βαρουφάκης φάνηκε σαν μια ανάσα δροσιάς από τους βαρετούς γραφειοκράτες που κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης. Ο 54χρονος συγγραφές και καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας δεν έχασε καθόλου χρόνο στην προώθηση της κυβερνητικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης στο διεθνές προσκήνιο, ζητώντας το τέλος των μέτρων λιτότητας.
Λίγες μέρες αφού τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομικών (κάτι σαν δηλητηριασμένο δισκοπότηρο με δεδομένη τη δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας) ξεκίνησε μεγάλη περιουσία στην Ευρώπη, επισκεπτόμενος τέσσερις κυβερνήσεις σε τέσσερις μέρες για να προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές να επαναδιαπραγματευτούν τις υποχρεώσεις της χώρας όσον αφορά στο χρέος.
Παρόλα αυτά, οι ελπίδες του γρήγορα διαψεύστηκαν και η Ελλάδα κλήθηκε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το δάνειο των 240 δισ. ευρώ.
Ο Βαρουφάκης όμως γρήγορα έκανε όνομα για τους λυρικούς, παθιασμένους λόγους του στην Ελλάδα όμως η παράτολμη διαπραγματευτική τακτική του τον αποξένωσε αρκετά από τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ήταν η συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου και οι δυο πλευρές, αναφέρθηκε, πως θεώρησαν ότι ο ένας ήταν προσβλητικός προς τον άλλο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων».
Το CNBC κάνει αναφορά και στο “fingergate”, το θέμα με το… μεσαίο δάχτυλο που φέρεται να είχε σηκώσει ο Γιάνης Βαρουφάκης προς τη Γερμανία κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του το 2013. Και όπως γράφει το δημοσίευμα, όταν το #fingergate σταμάτησε να είναι trend στο twitter, ένα άλλο σκάνδαλο έκανε την εμφανισή του στα πρωτοσέλιδα: η φωτογράφιση του Έλληνα υπουργού με τη γυναίκα του, Δανάη Στράτου για το Paris Match.
Γίνεται επίσης αναφορά σε δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη στο CNBC για το θέμα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σε εκδήλωση στη λίμνη Κόμο. Για τη φωτογράφιση με θέα την Ακρόπολη, στο τραπέζι με τα ψαρικά και το κρασί.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στα περί παραίτησης του Γιάνη Βαρουφάκη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «η συζήτηση επανήλθε σχετικά με το αν ο Βαρουφάκης θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά του ως ένας τρόπος για να δείξει η Ελλάδα στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι είναι σοβαρή σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, τόσο σοβαρή ώστε να διώξει τον σταρ υπουργό Οικονομικών. Αντί αυτού, παραγκωνίστηκε από την διαπραγματευτική ομάδα αλλά παρέμεινε υπουργός Οικονομικών».
Το CNBC γράφει πως ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν εισέπραττε… αγάπη ούτε από την ίδια την κυβέρνησή του ούτε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, δέχτηκε λεκτική επίθεση και απειλήθηκε από ομάδα αναρχικών στα Εξάρχεια.
Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Ο Βαρουφάκης βγήκε αλώβητος, αλλά το αν θα καταφέρει να επιβιώσει τα χτυπήματα και τους… μώλωπες της ταραχώδους πολιτικής ζωής στην Ελλάδα μένει να το δούμε. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πως ο Βαρουφάκης είχε θέσει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.
Αν οι αναφορές αυτές είναι αλήθεια ή όχι, αν ο Βαρουφάκης φύγει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και από τη δημόσια ζωή, η Ελλάδα θα γίνει πιο φτωχή, ίσως σε περισσότερος από έναν τρόπους».
Πηγή: CNBC
