Πολιτική

Δημοσκόπηση GPO: Πρωτιά ΝΔ με διαφορά πάνω από 10 μονάδες με το ΠΑΣΟΚ – Οχτώ κόμματα στη Βουλή, τρίτο κόμμα το ΚΚΕ

Τρίτο κόμμα στην εκτίμηση ψήφου είναι το ΚΚΕ

Οχτώ κόμματα φαίνεται πως μπαίνουν στη Βουλή, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά 90.1. Πρώτη με διψήφια διαφορά εξακολουθεί να είναι η ΝΔ, ενώ στην τρίτη θέση είναι το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ με 26% κρατά σταθερά ένα προβάδισμα ασφαλείας από το – εδραιωμένο πλέον στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει με το 17% να καταγράφει επιδόσεις μεγαλύτερες από αυτές των τελευταίων εκλογών.

Η ΝΔ κλείνει την όγδοη χρονιά από το 2017 που καταγράφεται ως πρώτη δύναμη σε όλες τις μετρήσεις της GPO τα τελευταία 8 χρόνια. 

Στην εκτίμηση ψήφο, τα κόμματα λαμβάνουν: Με βάση τα στοιχεία, μετά τη Νέα Δημοκρατία, που προηγείται του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με διαφορά μεγαλύτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων (30,3% έναντι 19,8%, στην τρίτη θέση εμφανίζεται το ΚΚΕ με 9,8% και στην τέταρτη η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 9,5%.

Πέμπτος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με 6,8%, ενώ τάση να βρεθεί εντός Βουλής με ποσοστό 4,4% φαίνεται να  δείχνει το Κίνημα Δημοκρατίας του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη.

Ενισχυμένη εμφανίζεται, με 5,8%, και η ακροδεξιά “Φωνή Λογικής” της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου αγγίζει το 3,1%.

dimoskopisi

Υπέρ της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη εντός του 2025 τάσσεται το 27% του πληθυσμού ποσοστό που προέρχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η επιμονή του πρωθυπουργού για ολοκλήρωση των κυβερνητικών θητειών βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία.

Το πρώτο σημαντικό πολιτικό crash test για το 2025 είναι σίγουρα η εκλογή του/της Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συζήτηση προς ώρας να αφορά πιθανά σενάρια και ονοματολογία αφού ο κ. Μητσοτάκης που είναι και αυτός που θα έχει την τελική επιλογή έχει αποφύγει την οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά.

dimoskopisi

Η συζήτηση ωστόσο απασχολεί την κοινή γνώμη και για το λόγο αυτό ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να απαντήσουν αυθόρμητα, χωρίς δηλαδή να δοθεί λίστα πιθανών υποψηφίων, για το ποιον/α θεωρούν καταλληλότερο/η για τη θέση του ΠτΔ. Οι απαντήσεις μάλλον δεν εκπλήσσουν παρόλο που κάποια από τα πρόσωπα που αποτυπώθηκαν έχουν δημόσια δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονται.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής που βρίσκεται στην πρώτη θέση με 11,9% επί του συνόλου και 25,4% επί των εκφρασμένων απόψεων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εν ενεργεία Πρόεδρος κ. Σακελλαροπούλου με 11,3% και 24,1% αντίστοιχα, τρίτος ο κ. Βενιζέλος με 6,9 % και 14,7% ενώ την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνουν ο νυν Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δένδιας που επίσης έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση και η πολιτική πρόταση της Νέας Αριστεράς κ. Ράμμος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Σύντομα εξαγγελίες για το στεγαστικό μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους, όχι μόνο για ενεργειακή αναβάθμιση
«Το μέτρο το οποίο θα υλοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, η επιστροφή δηλαδή ενός πλήρους ενοικίου σε όλους τους ενοικιαστές μέχρι του ύψους των 800 ευρώ δεν είναι το μόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Όσο η Τουρκία έχει το casus belli και αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών δεν θα συμφωνήσουμε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα SAFE
«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στο πρόγραμμα SAFE», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
«Πόλεμος» ανακοινώσεων για τον Άγνωστο Στρατιώτη από Δένδια και Δούκα: Μετά το «καλή τύχη» του δημάρχου, ο υπουργός αναθέτει σε εταιρεία την καθαριότητα του χώρου
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υποβάθμιση του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας - Νέα απάντηση Δούκα
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 43
Νίκος Ανδρουλάκης κατά Κυριάκου Μητσοτάκη για Άγνωστο Στρατιώτη και ΟΠΕΚΕΠΕ – Τι είπε για Τσίπρα και Καρυστιανού
«Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που αξιοποιεί αυτό το σύμβολο για να διχάσει τον ελληνικό λαό, διαδήλωνε μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής