Πολιτική

Εκλογές 2023: Στο ΣτΕ ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου για το κόψιμο του κόμματός του από τον Άρειο Πάγο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Απόφαση με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων τα οποία είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, ως προς το σκέλος εκείνο που δεν επέτρεψε να συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση το κόμμα «Πατριωτική Ένωση- Πρόδομος Εμφιετζόγλου».

Το εν λόγω κόμμα «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο λόγω ονόματος και συμβόλου. Ωστόσο, ο κ. Εμφιετζόγλου ζητάει με την προσφυγή που κατέθεσε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να ακυρωθεί τόσο η απόφαση με την οποία δεν του επετράπη να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές, όσο και η απόφαση του ίδιου Τμήματος με την οποία απορρίφθηκε η ένσταση ανακλήσεως και επανεξετάσεως του κοψίματος του κόμματος του από τις εθνικές εκλογές.

Η προσφυγή του κ. Εμφιετζόγλου στηρίζεται σε μία σειρά νομικών επιχειρημάτων καθώς μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ),στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής σε ελεύθερες εκλογές και στον εκλογικό νόμο, ενώ υπήρξε κακή συγκρότηση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που αποφάσισε την ανακήρυξη των κομμάτων.

Ως προς την συγκρότηση της Ολομέλειας του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος μετά την παραίτηση του προέδρου του, αντιπροέδρου Χρήστου Τζανερρίκου, αναφέρει ότι η σύνθεση δεν ήταν νόμιμη καθώς η ανακήρυξη έπρεπε να γίνει από την πενταμελή , με αποτέλεσμα να παραβιάστηκε η αρχή της δίκαιης δίκης που προβλέπεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την ΕΣΔΑ.

Ο κ. Εμφιετζόγλου παράλληλα τονίζει πως προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καθώς το Α1 Τμήμα επιλαμβάνεται της ανακήρυξης των κομμάτων ως διοικητικό όργανο και όχι ως δικαστικός σχηματισμός, με συνέπεια οι αποφάσεις του να επέχουν θέση ατομικής διοικητικής πράξης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολάκης για εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ: Πρέπει να έχει την κοινωνική αποδοχή – Πού διαφώνησε με Φάμελλο
«Ο αρχηγός πρέπει να συγκεντρώνει την κοινωνική αποδοχή, άρα δεν είναι καλό να γίνουν βήματα πίσω» είπε ο βουλευτής Χανίων για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ