- Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως ο Αντώνης Σαμαράς θα ανοίξει απόψε τις διαδικασίες για την εκλογή ΠτΔ - Βαρύ κατηγορώ από τον Γκίκα Χαρδούβελη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Οι ανεξάρτητοι βουλευτές κατηγορούν για "κουμπαρά" τον Αλέξη Τσίπρα για τις συναντήσεις του με 4 βουλευτές - Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει τρία ονόματα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ο πρωθυπουργός φέρεται να επιθυμεί γυναικείο πρόσωπο
Όλα τα βλέμματα έχουν στραβεί στη Βουλή, όπου απόψε θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2015, ο οποίος επίσης, όπως και πέρυσι, δεν είχε τη συγκατάθεση της τρόικα.
Πέρα όμως από την κρισιμότητα για την ψήφιση του προϋπολογισμού, που αναμένεται να “περάσει” άνετα, όλη η προσοχή είναι στους ανεξάρτητους βουλευτές που από τις ομιλίες τους και την ψήφο τους, θα διαφανεί εάν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή είναι όνειρο θερινής νυκτός ή όχι.
Εκτός όμως από τους ανεξάρτητους βουλευτές, το στίγμα των επόμενων πολιτικών εξελίξεων θα δώσει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πως χωρίς τη δική του συναίνεση δημιουργεί δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικές είναι οι ομιλίες ανεξάρτητων βουλευτών που δίνουν το στίγμα τους για τις προθέσεις τους αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Καπερνάρος φαίνεται πως δεν είναι μακριά από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς εξαπέλυσε μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για τα περί αποστασίας, ενώ άφησε σαφέστατες αιχμές εναντίον του λέγοντας “μήπως να μας πει ο Τσίπρας γιατί έκανε τα ραντεβού με 4 ανεξάρτητους βουλευτές, δύο άνδρες και δύο γυναίκες; Για την αστρολογία μίλησαν ή για το τι καιρό θα κάνει;”.
Αυτή η επίθεση του κ. Καπερνάρου από κάποιους ερμηνεύεται ως στροφή του προς το να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Μουτσινάς, ως πρόεδρος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνενννόησης και κατά των πρόωρων εκλογών, κάτι που ερμηνεύεται πως ως ενδεχόμενη στήριξη σε εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Ωστόσο, τάχθηκε και υπέρ μίας εθνικής κυβέρνησης, στην οποία δεν θα συμπεριλαμβάνεται ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος και κατηγόρησε με σφοδρότητα τον κ. Βουδούρη, ο οποίος είναι στο “στρατόπεδο” να μην ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κουράκος ο οποίος ζήτησε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τη μέγιστη συναίνεση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Μάλιστα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα για τις συναντήσεις του με 4 ανεξάρτητους βουλευτές λέγοντας χαρακτηριστικά: “τις τους τάζει; Κουμπαρά, θέση στο ψηφοδέλτιο; Δεν είναι εξαγορά αυτό; Ρωτώ κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά της αριστερής πλατφόρμας. Θα βάλετε στα ψηφοδέλτια βουλευτές που ψήφισαν μνημόνια; Θα γίνεται πλυντήριο;
Ήδη, από τις ομιλίες των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ άλλα και από το κείμενο των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (Τσούκαλη, Ψυρρα, Φούντα), το οποίο συνυπέγραψαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Π.Τατσόπουλος, Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου και Χρ. Αηδόνης καταδεικνύεται η κοινή γραμμή για ύπαρξη αυξημένης προεδρικής πλειοψηφίας, αλλά και ορισμού ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015.
Από εκεί και πέρα ήδη έχουν πάρει φωτιά τα σενάρια για την ονοματολογία των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτοί που μέχρι στιγμής φέρονται να βρίσκονται ψηλά στη λίστα του Μαξίμου είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Σταύρος Δήμας και ο Παναγιώτης Πικραμένος.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται και ένα όνομα έκπληξη, καθώς υπάρχουν σενάρια τα όποια θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να προτείνει γυναίκα για το αξίωμα του ανώτατου άρχοντα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ