Πολιτική

Γεραπετρίτης: Αλλαγές στην ΕΥΠ που θα διασφαλίζουν το κράτος δικαίου

Στη δέσμευση της κυβέρνησης, για δημιουργία ενός πλαισίου διασφάλισης του κράτους δικαίου χωρίς μείζονες εκπτώσεις στην εθνική ασφάλεια, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ.Γεραπετρίτης μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου με τίτλο “Κύρωση της από 9.8.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ‘Επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών'”. Το νομοσχέδιο έλαβε τη θετική ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν “κατά”.

Δεσμεύομαι ότι θα καθίσουμε και θα φτιάξουμε ένα πλαίσιο, όσο το δυνατό ισορροπημένο, που θα υιοθετεί τις καλές πρακτικές του εξωτερικού, και πάνω από όλα, θα προσπαθήσουμε να συναιρέσουμε δύο σκοπούς, που μπορεί να είναι αντιτιθέμενοι, κατά περίπτωση: Η εξυπηρέτηση και διασφάλιση του κράτους δικαίου, χωρίς όμως μείζονες εκπτώσεις στην εθνική ασφάλεια, διότι περισσότερο από ποτέ στην εποχή μας, κάθε έκπτωση μπορεί να είναι καταδικαστική, είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας αντέκρουσε τα περί συγκάλυψης, που ακούστηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι τις 45 ημέρες από την ανάδειξη της υπόθεσης Ανδρουλάκη, είχαμε μια ΠΝΠ, τη σύγκληση της Βουλής – μία εβδομάδα νωρίτερα, την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, δύο συνεδριάσεις της επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας, τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής, και, σήμερα, την κύρωση της ΠΝΠ.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκάλυψη όταν έχουν συμβεί όλα αυτά, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, παρατηρώντας, μάλιστα, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεν είχαν δεχθεί ποτέ εξεταστικές, που να αφορούν τα δικά τους πεπραγμένα.

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε επίσης λόγο για “περίεργη όσμωση” της νόμιμης με την παράνομη παρακολούθηση, από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, βάζει στην ίδια δεξαμενή την υπόθεση Ανδρουλάκη (ΕΥΠ) και την υπόθεση Σπίρτζη (Πρέντατορ), χωρίς να υπάρχει ωστόσο, “ούτε ένδειξη ότι σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με την κυβέρνηση.

Στοιχεία έχετε; Ένα. Σας προκαλώ τώρα, να καταθέσετε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι υπάρχει εμπλοκή (της κυβέρνησης) είπε ο κ. Γεραπετρίτης απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες παρακολουθήσεις, όπως τύπου του κ. Σπίρτζη. Κι εγώ καταλαβαίνω και το άγχος, και την αγωνία και τη δυσανεξία του κ. Σπίρτζη. Ο οποιοσδήποτε πολίτης θα το είχε , είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Μιλώντας για τις προτάσεις που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης – όπως ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χ. Καστανίδης – ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι τις κατέγραψε, και ότι ορισμένες είναι πολύ αξιόλογες. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης, “για λόγους σεβασμού της εξεταστικής επιτροπής, προσδοκώ ότι θα έχουμε δημιουργικές προτάσεις για να αποκαταστήσουμε το σύστημα των νομίμων παρακολουθήσεων και της ΕΥΠ.

Εγώ προσωπικά δεσμεύομαι, εάν δεν είναι η παρούσα κυβέρνηση ή εγώ ο υπουργός, ελπίζω να το φέρει η επόμενη κυβέρνηση ή ο επόμενος υπουργός, αλλά θα έρθουν όλες οι προτάσεις προς αξιολόγηση, και οι προτάσεις αυτές θα τύχουν απολύτως ορθολογικής αντιμετώπισης. Ο σκοπός είναι ένας. Να βελτιώσουμε και να ανατάξουμε το πλαίσιο, ώστε να έχουμε καλό επίπεδο λογοδοσίας και ταυτόχρονα αποτελεσματική υπηρεσία πληροφοριών” είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για την κάρτα εργασίας: «Στον τουρισμό μόνο τον Μάιο δηλώθηκαν 1000% περισσότερες υπερωρίες»
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τον Μάιο υπήρξε τεράστια αύξηση στις υπερωρίες και ξεκαθάρισε πως αλλάζουν και στην πράξη οι καταστάσεις λόγω της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας
Κυριάκος Μητσοτάκης
11
Σακελλαροπούλου: Δεν παρέλαβα ποτέ ηχητικό των πρακτικών του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών – Παυλόπουλος: Διαβιβάσθηκαν γραπτώς
«Τα συγκεκριμένα πρακτικά δεν συνοδεύονταν από ηχητικό αρχείο, είναι μόνο το γραπτό, ανυπόγραφο κείμενο», αναφέρει η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου 6
Τζορτζ Τσούνης: «Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»
«Έχει πολλά χαρίσματα, έχει θάρρος και πιστεύει στο κράτος δικαίου και νομίζω πως τα 3,5 χρόνια που θα είναι στην Ελλάδα, θα είναι από τα καλύτερα χρόνια στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας»
Ο Τζορτζ Τσούνης
2
Μαρινάκης: Ο Τσακαλώτος ομολόγησε στους Financial Times την εξαπάτηση των πολιτών με το δημοψήφισμα του 2015 
Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό επιτρέποντας στη μισή του κυβέρνηση να μεθοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην άλλη μισή να προωθεί ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα
Ο Παύλος Μαρινάκης 3