Πολιτική

Γιατί έσπασαν τον πάγο Μητσοτάκης – Ερντογάν – Το παρασκήνιο της τηλεφωνικής συνομιλίας – Τα μηνύματα της Αθήνας

Όλα όσα συζήτησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν και ποιος προετοίμασε το τηλεφώνημα. Τι συμφώνησαν οι δυο άνδρες και τι θα ακολουθήσει στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Ως προσπάθεια να σπάσει ο πάγος και να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας σε υψηλό επίπεδο ερμηνεύεται η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επικοινωνία αυτή έρχεται, μάλιστα, σε μια περίοδο έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξαιτίας των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, ενώ είναι η πρώτη επί της ουσίας επαφή των δύο ανδρών μετά από τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μητσοτάκης – Ερντογάν είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά τελευταία φορά στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά εντελώς τυπικά, καθώς αφορμή ήταν ο μεγάλος σεισμός που είχε συμβεί τότε στην επαρχία Ελαζίγ της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται δε ότι κατά την κρίση στον Έβρο το Μάρτιο ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει πως δεν βρίσκει το λόγο να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star είχε δηλώσει τα εξής: «Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Πως θα μιλάμε για ζητήματα, όπως, π.χ. η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε… Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».

Δεν συζήτησαν θέματα υψηλής πολιτικής

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, στη σημερινή επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν για θέματα υψηλής πολιτικής, αλλά συμφώνησαν ότι η ένταση έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα κι έτσι χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, διότι η ένταση δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί εάν οι δύο πλευρές δεν συνομιλούν απευθείας μεταξύ τους.

Click4More Μίλησαν στο τηλέφωνο Μητσοτάκης με Ερντογάν

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνιζε πως διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ ταυτόχρονα η συγκυρία επιβάλλει τη συνεννόηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα, είναι το μήνυμα της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, η συνομιλία οριστικοποιήθηκε μετά από συνεννόηση ανάμεσα στη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και υπεύθυνη θεμάτων ΕΕ, Ελένη Σουρανή και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Κατά τις ίδιες πηγές, Μητσοτάκης – Ερντογάν συζήτησαν για θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως η πανδημία του κορονοϊού και η αποκατάσταση των τουριστικών και ταξιδιωτικών ροών ανάμεσα στις δύο χώρες, υπό το φως της σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο της ΕΕ που αφορά στο άνοιγμα των συνόρων για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνιζε, μάλιστα, επ΄ αυτού ότι η Ελλάδα δεν είναι επί της αρχής αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων στην πρώτη ομάδα των τρίτων χωρών, για τις οποίες η ΕΕ θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης για Φώφη Γεννηματά: «Συνεχίζουμε στον δρόμο που χάραξε, ένα δρόμο ενότητας και αυτονομίας»
«Οι αγώνες της για τη μείωση των ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, την ισότητα των φύλων θα μας εμπνέουν πάντα», γράφει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης και Φώφη Γεννηματά
Φώφη Γεννηματά: «Θα είσαι για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό όλων μας, λείπεις» – Η συγκινητική ανάρτηση του Ανδρέα Τσούνη
Η Φώφη Γεννηματά ήταν ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιστρέψει η ανθρωπιά και η ηθική στην πολιτική ζωή αυτής της χώρας, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο σύζυγός της
Η Φώφη Γεννηματά
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πράξει ό,τι απαιτείται για να μην επιτρέψει την υποβάθμιση του Αγνώστου Στρατιώτη» λένε κυβερνητικές πηγές για τον Χάρη Δούκα
«Μέσα σε λίγες ώρες, ο κ. Δούκας αναίρεσε τον εαυτό του» τονίζουν κυβερνητικές πηγές για τον δήμαρχο Αθηναίων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ 39
Άδωνις Γεωργιάδης – Παύλος Πολάκης: Νέα κόντρα στη Βουλή – «Μην πάρεις πάλι αναβολή», «ο δικηγόρος μου έχει πολλές υποθέσεις»
«Είπες ψέματα ότι δεν ζήτησες αναβολή, και σου κότσαρα το δικαστικό έγγραφο», είπε ο υπουργός Υγείας. «Λες ψέματα» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή 26
Αλλαγές στο γραφείο του έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης - Ο Γιώργος Παπαβασιλείου νέος διευθυντής
Η επί σειρά ετών συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και μέχρι τώρα διευθύντρια του γραφείου του, Έλενα Αναστασίου, αναλαμβάνει γραμματέας του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού και της οικογένειας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης