Πολιτική

Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου θα είναι και μήνυμα προς την Τουρκία

Του Γιώργου Κουμουτσάκου Υποψήφιου στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών:

Εν μέσω αμφιβολιών, ενστάσεων και δηλώσεων αμφισβήτησης του αποτελέσματος από πλευράς της αντιπολίτευσης, που όμως δεν ήταν ακραίες, πορεύεται η Τουρκία προς τον β’ γύρο των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών. Προς το παρόν δεν είναι εύκολο να προδικάσει κανείς με σιγουριά το τελικό αποτέλεσμα, άσχετα αν η αίσθηση είναι ότι θα είναι πιο εύκολο για τον κ. Ερντογάν να επικρατήσει.

Ένα όμως είναι βέβαιο. Πως για κανέναν από τους δυο υποψηφίους δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, αν κερδίσουν. Για τον μεν κ. Ερντογάν διότι θα έχει από τη μια επιβεβαιώσει την εκλογή του αλλά από την άλλη θα είναι αμφισβητούμενος και πληγωμένος πολιτικά και μάλιστα σε μια Τουρκία με προβληματική οικονομία, με αναθεωρητική τη διεθνή της θέση και τη Δημοκρατία της νοσούσα βαριά.

Για τον δε κ. Κιλιντσντάρογλου που αυτή την στιγμή εμφανίζεται ως το αουτσάιντερ, αν εκλεγεί, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα γιατί θα βρεθεί ενώπιον μιας κοινωνίας που είναι πλέον βαθιά ποτισμένη από τον ερντογανισμό. Κι αυτό γιατί ο ερντογανισμός δεν είναι απλώς ένα καθεστώς διακυβέρνησης, είναι και μια ιδεολογία, μια αντίληψη ζωής η οποία είναι αντίθετη με τον κεμαλισμό που αντιπροσωπεύει η αντιπολίτευση. Θα χρειασθεί κατά συνέπεια πολλή προσπάθεια και πολύς χρόνος για να υλοποιήσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, αν βέβαια τα καταφέρει να το υλοποιήσει…

Το σίγουρο είναι πάντως ότι τα χθεσινά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία είναι διχασμένη. Υπάρχει η Τουρκία των παραλίων που ψήφισε τον κ. Κιλιντσντάρογλου και υπάρχει και η Τουρκία της Ανατολίας που ψήφισε τον κ. Ερντογάν. Η Τουρκία που κοιτάζει προς τη Δύση τάχθηκε με την αντιπολίτευση ενώ η βαθιά Τουρκία ως σκληρά μουσουλμανική και θρησκευόμενη ψήφισε και πάλι τον Ερντογάν και ό,τι αντιπροσωπεύει το καθεστώς του.

Υπό το φως αυτών εξελίξεων η στάση της Ελλάδας είναι – και σωστά είναι – σταθερή, αποφασιστική και στιβαρή. Γιατί θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι η αποκλιμάκωση των προκλήσεων και των απειλών της Τουρκίας αμέσως μετά τους σεισμούς, είναι πραγματική και ότι έχουμε να κάνουμε με αλλαγή στρατηγικής σε βάθος χρόνου.

Αντιθέτως το αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» διατηρεί τις ρίζες του και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στο τιμόνι της Τουρκίας.

Γι αυτό και στις 21 Μαΐου καλούμαστε να ψηφίσουμε και για το ποιος θα είναι ο ηγέτης εκείνος που θα διαχειριστεί τις κρίσιμες γεωπολιτικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, ποιος θα βρεθεί απέναντι στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα, συνεπώς, της δικής μας κάλπης θα είναι κι ένα μήνυμα προς την άλλη όχθη. Το αποτέλεσμα πρέπει να αποπνέει σταθερότητα και σιγουριά. Ταυτόχρονα, ωστόσο, να δηλώνει εμφατικά και τη δική μας θέληση, ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θέλουν στιβαρό και έμπειρο χέρι στο τιμόνι της Πατρίδας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης για Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απαίσια ύπαρξη, είναι ό,τι πιο τοξικό και κακό έχει περάσει από τη Βουλή
«Μίσος, τοξικότητα, συνωμοσιολογία, προς όλους όσους δεν την προσκυνούν» - «Σήμερα κατηγόρησε την κα Λιάνα Κανέλη ότι έκανε "καριέρα" επί Χούντας ενώ ήταν 13 ετών»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
29
Ζωή «ποδήλατο»: Καβγάδες Κωνσταντοπούλου με Κανέλλη, Γεροβασίλη και Άδωνι στη Βουλή - «Θέλετε ένα κράτος με βασιλιά τον Μητσοτάκη και βασιλοπούλα την Ντόρα Μπακογιάννη»
Εκτός από την σύγκρουση με την Λιάνα Κανέλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε και στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη
Ζωή Κωνσταντοπούλου
30
Ζωή Κωνσταντοπούλου – Λιάνα Κανέλλη: Άγρια κόντρα στη Βουλή – «Επί Χούντας έκανε καριέρα», «το 1967 ήμουν 13 ετών ουαί ουαί ουαί»
«Δεν επιτρέπω σε καμία κυρία Κανέλλη να θέτει σε αμφισβήτηση την δικιά μου πορεία» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, με τη βουλευτή του ΚΚΕ να απαντάει πως «κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει την κυρία Κωνσταντοπούλου παραπάνω από ότι η ίδια τον εαυτό της»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Λιάνα Κανέλλη μετά το φραστικό επεισόδιο στη Βουλή
21
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνειδητή επιλογή συγκάλυψης η μη άμεση κλήτευση Ξυλούρη και Σεμερτζίδου
«Η άμεση κατάθεσή τους είναι απαραίτητη τόσο για την αποκάλυψη της αλήθειας όσο και για τη διασφάλιση ότι η επιτροπή δεν θα στερηθεί κρίσιμα στοιχεία που θα φωτίσουν το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης για παρελάσεις: Οι πολίτες χθες γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα και τη μιζέρια που διακινούν ορισμένοι
Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας πως «είναι ειλημμένη απόφαση να μπει τέλος στην ανομία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 156
Παύλος Μαρινάκης: Όχι τσιγαράκι και κιθάρα στον Άγνωστο Στρατιώτη, κάποιοι επένδυσαν στην προβοκάτσια και στο μπάχαλο
«Ο κόσμος κατάλαβε πως η επαναστατική γυμναστική των προηγούμενων χρόνων πήγε την Ελλάδα πίσω» ανέφερε προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Μητσοτάκη - Δένδια βρίσκονται στο καλύτερο σημείο»
Παύλος Μαρινάκης