Συμβαίνει τώρα:
Πολιτική

Γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ για το «παρών» στην τροπολογία Πλεύρη για το μεταναστευτικό

Μέσα στο ΠΑΣΟΚ αρκετά  στελέχη θεωρούν ότι το κόμμα τους θα έπρεπε να καταψηφίσει την πρόταση Πλεύρη ενώ αντίθετα αρκετοί ψηφοφόροι μεγάλης ηλικίας συντάσσονται με τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης

Το «παρών» που επέλεξε να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία για το μεταναστευτικό που έφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θάνος Πλεύρης, έχει φέρει πολλά προβλήματα στη Χαριλάου Τρικούπη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην υπόθεση του μεταναστευτικού επιχειρεί να ακροβατήσει ανάμεσα στο αριστερό  προφίλ του, την κρητική καταγωγή του αλλά και στις πεποιθήσεις των ψηφοφόρων του. 

Και αυτό γιατί μέσα στο ΠΑΣΟΚ αρκετά στελέχη θεωρούν ότι το κόμμα τους θα έπρεπε να καταψηφίσει την πρόταση Πλεύρη, η οποία έχει ακροδεξιά χαρακτηριστικά ενώ αντίθετα αρκετοί ψηφοφόροι μεγάλης ηλικίας συντάσσονται με τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. 

Παράλληλα, πολλοί ισχυρίζονται ότι  η καταγωγή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ παίζει ιδιαίτερο ρόλο καθώς οι τοπικές κοινωνίες της Κρήτης είναι ιδιαίτερα θορυβημένες από το γεγονός ότι καθημερινά φτάνουν καραβιές με πρόσφυγες και μετανάστες στα παράλια της Κρήτης. 

Με τη γραμμή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε δημόσια ο δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας, ο οποίος αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θάνου Πλεύρη, κάνει λόγο για «ξενοφοβικό παραλήρημα».

Σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία, ο κ. Δούκας απάντησε ότι «θα ήταν πιο καθαρό το «όχι».

Ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Action24 πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα έπρεπε να καταψηφίσει, ενώ όταν ρωτήθηκε επίσης για το αν η απόφαση συζητήθηκε στα κομματικά όργανα απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση.

Ωστόσο τάχθηκε υπέρ της άποψης του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος διαφώνησε με την αιτιολογία της τροπολογίας Πλεύρη. Για τα κλειστά κέντρα τόνισε ότι υπάρχουν προδιαγραφές αξιοπρέπειας αλλά και συμπλήρωσε ότι το αφήγημα της κυβέρνησης γενικώς είναι ακραίο. «Τα περί εισβολής είναι ακραία πράγματα», επισήμανε ο κ. Δούκας.

«Η τροπολογία είναι επικοινωνιακό παιχνίδι»

Νωρίτερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή υποστήριξε ότι η απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από το καθεστώς του Χαφτάρ δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όσα συνέβησαν το 2020 στον Έβρο για να τονίσει πως «εμείς θα ψηφίσουμε «παρών» στην τροπολογία, γιατί δεν φέρνει λύση. Είναι επικοινωνιακό παιχνίδι. Άλλα ήταν τα δεδομένα στον Έβρο, άλλα είναι στην Κρήτη με τον Χαφτάρ».

Ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την υβριδική απειλή του Έβρου λέγοντας πως «στηρίξαμε δημοσίως με κάθε τρόπο ότι ο ελληνικός λαός και η εκάστοτε κυβέρνηση δεν πρέπει να πιστεύει ότι τα σύνορά μας είναι “μπάτε σκύλοι αλέστε”. Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ. Και ήταν διαχρονικά αυτή η θέση. Εμείς είμαστε πατριωτικό κόμμα. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει υβριδικό πόλεμο με την Ελλάδα, για να κερδίσει οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από εμάς, να μας εκβιάζει. Εμείς θέλουμε σκληρή αντιμετώπιση, με σεβασμό στα ανθρώπινα και στις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως «στον Έβρο, πέρασαν ελάχιστοι, μερικές εκατοντάδες, κ. Πλεύρη. Μάλλον έχετε ξεχάσει το παιχνίδι του Σοϊλού, θα σας το θυμίσω. Ο Σοϊλού τότε, -που τυγχάνει να τον συνάντησα επισήμως ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας τέσσερις ημέρες πριν τον Έβρο, όταν ήταν πρώτο ζήτημα φθοράς της κυβέρνησης Ερντογάν το προσφυγικό-μεταναστευτικό-, έστησε ένα σόου στον Έβρο. Την ώρα που πέρασαν 1.000, έλεγε στο Twitter του ότι πέρασαν 300.000. Το ξεχάσατε; Ποιος είχε δίκιο, αυτός ή εμείς; Προφανώς πέρασαν ελάχιστοι. 

Είμαστε στην ίδια φάση; Εδώ μιλάμε για κάτι άλλο. Με άλλον τρόπο ελέγχεται ο Έβρος, με μεγαλύτερη ευκολία, και με μεγαλύτερες δυσκολίες τα θαλάσσια σύνορα. Τότε, λοιπόν, η αναστολή σας βοήθησε γιατί ήταν πολύ λίγοι. Όταν η ροή που έρχεται σήμερα είναι κατά 80%, μετανάστες κυρίως από Αίγυπτο και Μπαγκλαντές, -χώρες με τις οποίες υπάρχουν διμερείς συμφωνίες –, ποιο είναι το μεγαλύτερο αντικίνητρο; Είναι η άμεση επιστροφή στις χώρες τους. Ναι ή όχι;».

Ο πρώτος πάντως από το ΠΑΣΟΚ που αντέδρασε ήταν ο πρώην πρόεδρος της Χαριλάου Τρικούπη, Ευάγγελος  Βενιζέλος, ο οποίος με μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook άσκησε δριμεία κριτική στα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επικαλείται για την εφαρμογή τους το άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας!

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει, μάλιστα ότι «στην προκειμένη περίπτωση αν συντρέχουν όντως οι προϋποθέσεις του άρθρου 15 παρ.1 της ΕΣΔΑ, στην εθνική συνταγματική τάξη θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του άρθρου 48 του Συντάγματος, δηλαδή να τεθεί σε εφαρμογή σε ολόκληρη την επικράτεια ή τμήμα της ο νόμος περί καταστάσεως πολιορκίας! Προφανώς αυτό είναι άτοπο. Τουλάχιστον έτσι ελπίζω».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σακελλαροπούλου: Δεν παρέλαβα ποτέ ηχητικό των πρακτικών του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών – Παυλόπουλος: Διαβιβάσθηκαν γραπτώς
«Τα συγκεκριμένα πρακτικά δεν συνοδεύονταν από ηχητικό αρχείο, είναι μόνο το γραπτό, ανυπόγραφο κείμενο», αναφέρει η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου 6
Τζορτζ Τσούνης: «Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»
«Έχει πολλά χαρίσματα, έχει θάρρος και πιστεύει στο κράτος δικαίου και νομίζω πως τα 3,5 χρόνια που θα είναι στην Ελλάδα, θα είναι από τα καλύτερα χρόνια στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας»
Ο Τζορτζ Τσούνης
2
Μαρινάκης: Ο Τσακαλώτος ομολόγησε στους Financial Times την εξαπάτηση των πολιτών με το δημοψήφισμα του 2015 
Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό επιτρέποντας στη μισή του κυβέρνηση να μεθοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην άλλη μισή να προωθεί ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα
Ο Παύλος Μαρινάκης 2
Θάνος Πλεύρης για μεταναστευτικό: Τέλος στο παραμύθι με τις μωρομάνες, μην ανησυχείτε εμείς δεν θα φτιάξουμε ξανά Μόριες
«Η Αριστερά ζητά να καταγράφεται και να χορηγείται άσυλο σε όλους. Αυτή τη στιγμή, 3 εκατ. άνθρωποι περιμένουν στις ακτές της Λιβύης. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης στη Βουλή 9
Ευάγγελος Βενιζέλος σε Γιώργο Γεραπετρίτη για το μεταναστευτικό: Γιατί η κυβέρνηση έπρεπε τώρα να προκαλέσει τη συζήτηση για το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ;
«Ο ίδιος όμως προσυπέγραψε και υποστήριξε την επίσημη κυβερνητική δήλωση ότι λαμβάνονται μέτρα «κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14