Πολιτική

Η Νέα Αριστερά αποφάσισε αποχή από την προανακριτική για τα Τέμπη – «Αρνητική εξέλιξη» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την απόφαση της Νέας Αριστεράς, στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν αλλού τους 4 βουλευτές που χρειάζονται για να καταθέσουν αίτημα για σύσταση Προανακριτικής

Να απέχει από τη διαδικασία της Προανακριτικής για τα Τέμπη αποφάσισε η Νέα Αριστερά, παραμερίζοντας ουσιαστικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να συμπεριληφθεί και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο κατηγορητήριο.

Σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά υποστηρίζει ότι με δεδομένο πως η ΝΔ κατέθεσε πρόταση για τον κ. Κ. Αχ. Καραμανλή για πλημμεληματικού χαρακτήρα παράβαση σε σχέση με τα Τέμπη, κάθε άλλη πρόταση, είτε αφορά μόνο τον πρώην Πρωθυπουργό είτε τον Πρωθυπουργό θα καταψηφιστεί, καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μάλιστα, η Νέα Αριστερά καλεί την αντιπολίτευση «να μην δώσει τη δυνατότητα στη ΝΔ να ξεπλύνει τις ποινικές ευθύνες Μητσοτάκη – Καραμανλή μέσω της κατάθεσης προτάσεων που θα καταψηφιστούν. Η αντιπολίτευση να μην βοηθήσει την κυβέρνηση, έστω άθελά της, στο κλείσιμο της υπόθεσης».

Να σημειωθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τους 30 βουλευτές που απαιτούνται για την κατάθεση αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και πλέον αναζητά τέσσερις βουλευτές προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή η πρότασή του. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι μπορούν οι 6 βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας να υπερψηφίσουν το αίτημα της Κουμουνδούρου.

Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς

Καμία συμμετοχή στο πλυντήριο που στήνει το καθεστώς Μητσοτάκη για το έγκλημα των Τεμπών

1. Η Νέα Αριστερά από την πρώτη στιγμή συμμετείχε με όλες τις δυνάμεις της στον αγώνα για την απόδοση όλων των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του, έγκλημα με ιθύνοντα νου και ενορχηστρωτή τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη.

2. Υπό την πίεση των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι δεν θα μπει εμπόδιο στη διερεύνηση της υπόθεσης και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Είπε ψέματα! Αυτό φάνηκε αρχικά στην υπόθεση Τριαντόπουλου με την προανακριτική φιάσκο. Επιβεβαιώνεται οριστικά με την πρόταση της ΝΔ για τον Καραμανλή, τον οποίο σκοπεύει να παραπέμψει αποκλειστικά για πλημμέλημα παράβασης καθήκοντος, καταψηφίζοντας κάθε άλλη πρόταση.

3. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άλλη πρόταση που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, είτε αφορά τον κ. Μητσοτάκη είτε τον κ. Καραμανλή, θα απορριφθεί από την πλειοψηφία της Ν.Δ. ως προδήλως αβάσιμη. Η απόρριψη ισοδυναμεί με αθώωση και κλείσιμο της υπόθεσης. Αυτή είναι η επιθυμία του κ. Μητσοτάκη: να μετατρέψει τη διαδικασία και την Ολομέλεια σε πλυντήριο τόσο των δικών του απαράγραπτων ευθυνών όσο και του Υπουργού του.

4. Η Νέα Αριστερά δεν θα δώσει οδό διαφυγής στον κ. Μητσοτάκη. Η απόδοση δικαιοσύνης προϋποθέτει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υπηρετεί τη δικαιοσύνη και τη διερευνηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών των πρωταγωνιστών του εγκληματος των Τεμπων και της συγκάλυψης. Η σημερινή βουλη με πλειοψηφία της ΝΔ δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

5. Στο έδαφος αυτό, η Νέα Αριστερά καλεί τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να μην συνδράμουν στη μεθόδευση του καθεστώτος Μητσοτάκη. Η αντιπολίτευση να μην δώσει τη δυνατότητα στη ΝΔ να ξεπλύνει τις ποινικές ευθύνες Μητσοτάκη – Καραμανλή μέσω της κατάθεσης προτάσεων που θα καταψηφιστούν. Η αντιπολίτευση να μην βοηθήσει την κυβέρνηση, έστω άθελά της, στο κλείσιμο της υπόθεσης.

Η Νέα Αριστερά δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα συμβάλει στο πλυντήριο που στήνει η ΝΔ. Απέναντι στη νέα προσπάθεια συγκάλυψης απαιτούνται νέες μαζικές κινητοποιήσεις της κοινωνίας, τόσο ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών όσο και για τη συνολική ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και της κοινοβουλευτικης πλειοψηφίας της ΝΔ.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτηρίζει την απόφαση της Νέας Αριστεράς ως «αρνητική εξέλιξη».

Πηγές από την Κουμουνδούρου σχολιάζουν ότι «η απόφαση της Νέας Αριστεράς να αρνηθεί τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κου Μητσοτάκη αλλά και του κ. Καραμανλή για το έγκλημα των Τεμπών και το έγκλημα της συγκάλυψης είναι σεβαστή, αλλά συνιστά μια αρνητική εξέλιξη».

«Το δε επιχείρημα ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί εκ των προτέρων δεν ευνοούν οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης από τη αντιπολίτευση το ακούμε πρώτη φορά από τη Νέα Αριστερά και είναι απορίας άξιο γιατί εμφανίστηκε μόλις τέθηκε ζήτημα παραπομπής του κου Μητσοτάκη» προσθέτουν.

«Σήμερα στη Βουλή υπάρχουν ήδη δύο προτάσεις Προκαταρκτικής επιτροπής και δεν επιτρέπεται σε κανένα να μην αποτυπωθεί η πραγματική διάσταση της δικογραφίας. Είναι υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει προετοιμάσει νομικά τεκμηριωμένη πρόταση και αύριο (σ.σ. 30.05.2025) θα λάβει τις αποφάσεις του για το πώς θα κινηθεί», τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Σφάχθηκαν» Χατζηδάκης – Ανδρουλάκης στη Βουλή: «Βοσκάγατε τα πρόβατα κάπου παραπέρα;» -«Με την ακροδεξιά ρητορεία σας διχάζετε»
Ο Κωστής Χατζηδάκης απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη και αναγνώρισε «τίμια και ειλικρινά» ότι στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ «δεν τα καταφέραμε»
Νίκος Ανδρουλάκης και Κωστής Χατζηδάκης 7
Σωκράτης Φάμελλος: «Αναξιόπιστος και απονομιμοποιημένος ο πρωθυπουργός» – Οι νέες αρμοδιότητες των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
«Είμαστε το μοναδικό κόμμα που αγωνίζεται ουσιαστικά για την ανατροπή της κυβέρνησης, σε αντίθεση τόσο με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, όσο και με άλλα δήθεν αντισυστημικά κόμματα»
Ο Σωκράτης Φάμελλος στη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Σωκράτης Φάμελλος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Καμία εξεταστική και κανένας συμψηφισμός δεν θα σας ξεπλύνει – Μόνη λύση η σύσταση προανακριτικής
«Έχουμε ήδη απαιτήσει την παραίτηση της απονομιμοποιημένης κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών. Και είμαστε παρόντες για την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη η κοινωνία για να ανασάνει»
Ο Σωκράτης Φάμελλος
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τσακώθηκε με τον αντιπρόεδρο της Βουλής επειδή της έκανε παρατήρηση για τον χρόνο: «Είστε οι χειρότεροι φασίστες»
Κόκκινο χτύπησε η ένταση στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης (16.7.25) κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας,...
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου 15