Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Γιούνκερ: Είμαστε προετοιμασμένοι για το Grexit – Τουσκ: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το μαύρο σενάριο

Γιούνκερ: Είμαστε προετοιμασμένοι για το Grexit – Τουσκ: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το μαύρο σενάριο

– H Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης
– Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο για επίτευξη συμφωνίας
– Στο τραπέζι της Συνόδου βραχυπρόθεσμη ρύθμιση για τις πληρωμές του κράτους και νέο Μνημόνιο για 2-3 χρόνια
– Την Κυριακή θα γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής των 28 για την Ελλάδα – Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως θα είναι η τελευταία για την Ελλάδα
– Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη όπου θα κατατεθούν οι ελληνικές προτάσεις από τον Τσακαλώτο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα ότι μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποβάλει ως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι θα αναμείνει ως την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί να έχουν υποβληθεί οι ελληνικές προτάσεις, ενώ δήλωσε ότι “κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται”.

Τόνισε εκ νέου ότι δεν είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις ελληνικές προτάσεις. Τέλος, ως προς το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι ενδεχομένως θα συζητηθεί τον Οκτώβριο.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται, είπε ο κ. Τουσκ, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο της Ε.Ε. ενώ δεν απέκλεισε να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο κορυφής της Ευρωζώνης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προετοιμάσει “ένα λεπτομερές σενάριο” για την περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν “αποκλείει” μια τέτοια εξέλιξη.

“Δεν αποκλείω καμιά υπόθεση”, είπε ο Γιούνκερ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες και διευκρίνισε ότι έχει προετοιμαστεί ένα “λεπτομερές σενάριο” για το ενδεχόμενο αυτό. “Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα”, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε